Visserijzone Gaza uitgebreid, oversteek Kerem Shalom heropend, ook de rellen duren voort

Na een veiligheidsbeoordeling en goedkeuring door het politieke echelon, heeft de Coördinator van Overheidsactiviteiten (COGAT) aangekondigd dat is besloten om het visserijgebied in de Gazastrook uit te breiden tot maximaal 15 zeemijl.

Daarnaast wordt de opening van de Kerem Shalom-oversteekplaats uitgebreid voor de overslag van materieel en goederen.

Andere maatregelen waartoe besloten is, zijn onder meer een verhoging van de watertoevoer naar de Gazastrook met nog eens 5 miljoen kubieke meter. Het quotum van Gazaanse handelaren die de grensovergang Erez passeren, zal worden verhoogd met nog eens 5.000 tot een totaal quotum van 7.000). De vergunningen worden alleen afgegeven aan degenen die zijn ingeënt en hersteld van COVID-19.

De maatregelen gaan vanaf woensdag in. COGAT verklaarde dat de door het politieke echelon goedgekeurde civiele maatregelen afhankelijk zijn van de voortdurende handhaving van de veiligheidsstabiliteit in de tijd en dat de uitbreiding ervan zal worden onderzocht in overeenstemming met de beoordeling van de situatie.

Op dinsdag meldde Kan 11 News dat de Israëlische regering de invoer van bouwmaterialen voor de particuliere sector in de Gazastrook heeft goedgekeurd en niet alleen voor humanitaire projecten zoals tot nu toe het geval was. Dit is de eerste dergelijke goedkeuring aan het einde van Operatie Guardian of the Walls in mei.

Volgens het rapport zijn de afgelopen twee dagen tientallen vrachtwagens met cement, ijzer en grind de Strip binnengebracht via de Kerem Shalom-oversteekplaats.

De voorzitter van de religieuze Zionistische Partij, MK Bezalel Smotrich, viel het besluit aan om bouwmaterialen toe te laten in Gaza:

Het loont de moeite om een ​​soldaat te doden, ’s middags op Sderot te schieten, brandbommen af ​​te vuren en nachtelijke pestbrigades te sturen. Op deze manier kreeg Hamas cement en ijzer van Bennett om zijn offensieve tunnelnetwerk te rehabiliteren. Denk eens aan wat de Bennett die in de oppositie zou zeggen over zijn huidige zelf.

Intussen gaan de rellen voor de vierde nacht van rellen op rij verder met honderden Palestijnen die op dinsdag demonstreerden aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. De relschoppers willen hier nog mee doorgaan tot donderdag.

Gazanen van zogenaamde ‘nachtverwarringseenheden’ staken banden in brand en rolden ze naar soldaten die langs de grens waren gestationeerd, en lanceerden geïmproviseerde explosieven, in een herhaling van geweld dat de afgelopen drie nachten langs de grens werd gezien.

Palestijnen verbranden banden op 30 augustus 2021 tijdens een protest langs het grenshek met Israël, ten oosten van Gaza-stad in de centrale Gazastrook, en eisten een einde aan de blokkade van Israël en het recht van Palestijnen om terug te keren naar het land waar ze vandaan kwamen of werden verdreven toen de Joodse staat werd gesticht. (Foto door Mohammad Abed/AFP)

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Gaza fishing zone expanded, Kerem Shalom crossing reopens” van 1 september 2021 en een artikelConstruction materials allowed into Gaza: ‘It pays to kill a soldier’” van 31 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelPalestinians riot along Gaza border for 4th night, after Israel allows goods in” van 31 augustus 2021 en een artikelIDF chief threatens response as Gazans riot on border for 3rd night” van 30 augustus 2021 op de site van The Times of Israel