President Joe Biden bevrijden van het debacle in Afghanistan

De voor de hand liggende les voor Israël van Amerika’s debacle in Afghanistan, eruit geschopt door de Taliban, is dat Israël niet op de VS kan rekenen om het te beschermen tegen de gevolgen van het afstaan ​​van meer grondgebied.

Deze realiteit is echter een ramp voor degenen die hebben gekoesterd op het idee om “Amerikaanse veiligheidsgaranties” te bieden om extra Israëlische opnames te vergemakkelijken. Het verklaart de recente golf van verklaringen van de denktankmeute en joodse voormalige functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken die proberen het idee te ondermijnen dat de puinhoop in Afghanistan de onbetrouwbaarheid van de VS aantoont.

Schrijvend in The Hill aan de vooravond van de aankomst van premier Naftali Bennett in Washington, drong de ex-minister van Buitenlandse Zaken “vredesbewerker” David Makovsky erbij Bennett op aan om publiekelijk “vertrouwen te uiten dat de VS een standvastige bondgenoot is” van Israël. Dat, beweerde Makovsky, is nodig als een “berisping voor het nieuwe verhaal” – dat uit Afghanistan komt – “dat de VS de strijd tegen extremisme heeft opgegeven.”

Ondertussen vertelde de Washington-denktanker Lucy Kurtzer-Ellenbogen aan The New York Times : “Veel van de kritiek op Afghanistan is dat het de traditionele Amerikaanse bondgenoten in de steek laat. [Bennetts ontmoeting met president Biden] was een gelegenheid om samen te zitten met een langdurige, standvastige bondgenoot en te zeggen dat dit nog steeds een aandachtspunt is en dat we zij aan zij zullen werken.

Twee andere mislukte “vredesverwerkers” wogen op met opvallend vergelijkbaar advies. De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Daniel Kurtzer, vertelde The Forward dat de gebeurtenissen in Afghanistan “niets veranderen” aan de betrouwbaarheid van Amerika en Israël. “Ik denk niet dat [Afghanistan] de bijeenkomst [Bennett-Biden] zal beïnvloeden”, zei hij, bewerend dat “het Amerikaanse volk erg blij is” met de acties van Biden in Afghanistan.

Kurtzer’s collega, Aaron Miller, schrijven op CNN.com , drong er bij Bennett “ondersteunend in plaats van te eisen” met Biden, door “het versterken van de Palestijnse Autoriteit” (dat wil zeggen, het maken van meer concessies te doen aan de PA) en “het nemen van maatregelen om ervoor te provocatie van de Palestijnen in Jeruzalem” (wat betekent: Joden verbieden om in sommige delen van de stad te wonen).

Wat deze commentatoren gemeen hebben (afgezien van Makovsky en Kurtzer-Ellenbogen die vreemd genoeg dezelfde taal gebruiken) is dat ze allemaal hetzelfde doel proberen te bereiken: Bidens imago redden van het puin van Afghanistan, opdat de Israëli’s daar niet de voor de hand liggende lessen uit trekken en Biden verlossen van dat debacle.

En er is een specifieke reden waarom ze dat zo graag willen doen.

Makovsky, Kurtzer, Miller en Kurtzer-Ellenbogen pleiten allemaal voor het creëren van een Palestijnse staat in de achtertuin van Israël. Dat zou Israël verkleinen tot slechts negen mijl breed en zijn veiligheid afhankelijk maken van de goede genade van de PA. Maar ze weten dat de meeste Israëli’s het voorstel voor een staat te riskant vinden. Dus Makovsky et al denken dat ze de pil kunnen omhullen door Amerikaanse ‘veiligheidsgaranties’ te bieden.

Jarenlang hebben pro-Palestijnse experts en functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken verschillende versies van dit plan naar voren gebracht. Ze spreken over het stationeren van Amerikaanse of multinationale troepen langs de grens van Israël of het opzetten van door Amerikanen bemande “vroegtijdige waarschuwingsposten”.

Af en toe hebben ze aangedrongen op een verdrag voor wederzijdse verdediging tussen de VS en Israël. Misschien zouden ze het kunnen modelleren naar het Zuidoost-Azië Collectief Defensieverdrag dat de VS met Zuid-Vietnam ondertekenden.

Het verlaten van Afghanistan door de VS is een ramp voor Makovsky en zijn collega’s, omdat het de kwetsbaarheid van Amerika’s overzeese verplichtingen aan het licht brengt. Het herinnert de Israëli’s eraan dat uiteindelijk geen enkele Amerikaanse president iets kan ‘garanderen’ dat een van zijn toekomstige opvolgers misschien niet hooghoudt. De ex-vredesbewerkers zijn wanhopig om die Afghanistan-les zo snel mogelijk uit de schijnwerpers te krijgen.

Maar zorgvuldig georkestreerde soundbites zullen niet voldoende zijn om de ogen van het Israëlische publiek te trekken, omdat Israëli’s een lang geheugen hebben.

De Israëli’s herinneren zich hoe ze zich na de oorlog van 1956 terugtrokken uit de Sinaï in ruil voor een Amerikaanse garantie van vrijheid van doorgang in de Straat van Tiran. Toen Egypte de zeestraat sloot aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog van 1967, kon de regering-Johnson zich plotseling de belofte niet herinneren die de regering-Eisenhower had gedaan.

Ze herinneren zich hoe de regering-Nixon Israël onder druk zette om een ​​voortijdig staakt-het-vuren te accepteren in de uitputtingsoorlog van 1970, in ruil voor een Amerikaanse belofte om Egypte te stoppen raketten dicht bij het Suezkanaal te verplaatsen. Maar toen de Egyptenaren doorgingen en hun raketten naar voren bewogen, kwam president Nixon die belofte niet na. Israël betaalde een hoge prijs toen die raketten drie jaar later werden ingezet in de Yom Kippur-oorlog.

Sinds 1975 zijn er Amerikaanse technici gestationeerd in de Sinaï-woestijn. Zo kreeg voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger de Israëli’s zover om strategisch vitale bergpassen en olievelden daar op te geven. In feite heeft ex-ambassadeur Martin Indyk – Makovsky was zijn rechterhand – zojuist een boek geschreven waarin hij die Kissinger-missie verheerlijkt.

Indyk ziet de betrokkenheid van Amerikanen op de grond duidelijk als een nuttige manier om Israëli’s extreme risico’s te laten nemen, toen en nu. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat die Amerikanen in de Sinaï nooit zijn getest. Je kunt er zeker van zijn dat ze op het eerste vliegtuig zouden zitten als een nieuw Egyptisch regime zijn tanks de Sinaï in zou sturen.

Afghanistan is een andere levendige, tragische illustratie van het feit dat Israël er uiteindelijk alleen voorstaat. En dat kunnen Israëli’s met eigen ogen zien in de scènes van wanhopige Afghanen die zich vastklampen aan de wielen van Amerikaanse vliegtuigen die vertrekken uit Kabul. Dat is een beeld dat moeilijk te wissen is.

Honderden mensen rennen naast een C-17-transportvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht terwijl het op een landingsbaan van de internationale luchthaven in Kabul, Afghanistan, maandag 16 augustus 2021 over de tarmac reed (Verified UGC via AP)

Bronnen:

  • naar een artikel van Stephen M. Flatow “Rescuing Biden from Afghanistan” van 31 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel “Biden verdedigt terugtrekking uit Afghanistan: VS klaar met “natieopbouw over de hele wereld”” van 31 augustus 2021 op de site van Business AM