Nederlandse Joodse organisaties roepen militaire beurzen op om te stoppen met de verkoop van nazi-memorabilia

Wereldwijde rush op nazi-memorabilia

Twee Nederlands-joodse gemeentelijke organisaties hebben klachten ingediend tegen een man voor het organiseren van een militaire kermis waar onder meer nazi-memorabilia waren verkocht, meldt de Netherland Times.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) kwamen in actie nadat de militaire kermis te zien was in het Nederlandse tv-programma Kassa.

Op de beurs waren hakenkruizen, SS-insignes, SS-uniformen en twee gele Davidster-insignes te koop die voor enkele honderden euro’s per stuk te koop waren. Op een van de gele sterren zat nog het originele identiteitsbewijs van de drager.

CJO-voorzitter Ronny Nafantiel noemde de verkoop van de nazi-items “walgelijk”, eraan toevoegend dat het “echt pijn doet” om de memorabilia te koop te zien.

Gaston Vrolings toont ‘De Fascist’, een uitgave van ‘De Bezem’

Volgens de Times zei de organisator van de militaire kermis, Gaston Vrolings, te begrijpen waarom mensen beledigd waren, maar zag hij geen reden om de beurzen af ​​te gelasten. Hij drong erop aan dat kermisbezoekers geen extreemrechtse sympathieën koesteren.

“Agenten lopen hier regelmatig rond en hebben nog nooit iets geks gezien. Het zijn gewoon mensen die zich bezighouden met dingen die met de oorlog te maken hebben,’ zei hij.

Twee mensen zijn in het verleden echter verbannen van soortgelijke militaire beurzen vanwege extreem gedrag.

Eddo Verdoner van de Nationale Coördinatie tegen Antisemitisme zei dat het “naïef” was om te geloven dat de beurzen alleen door verzamelaars worden bijgewoond in het licht van het “opkomende extremisme in Europa”.

Volgens het Europees Joods Congres, toen hem werd gevraagd naar zijn reactie op het incident, zei de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus: “De verheerlijking van de nazi-ideologie door de verkoop van nazi-voorwerpen op beurzen is onwenselijk en moreel verwerpelijk.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Verbin “Dutch Jewish orgs call on military fairs to stop selling Nazi memorabilia” van 30 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelVanavond op Kassa: CIDI en CJO doen aangifte tegen organisator beurs nazimemorabilia” van 28 augustus 2021 op de site van CIDI.nl