Ayaan Hirsi Ali: ‘Joe Biden is doof, stom en blind voor de chaos die de VS heeft ontketend’

In de ogen van de Taliban zijn de Afghanen die met de door de NAVO gesteunde Afghaanse regering hebben samengewerkt en degenen die in welke hoedanigheid dan ook met de Amerikaanse strijdkrachten hebben gewerkt, verraders.

De Taliban zijn al begonnen met het vergeldingswerk. Andere jihadistische en tribale groepen in Afghanistan helpen u graag een handje. We hebben dit door de geschiedenis heen gezien. Denk terug aan de Frans-Algerijnse oorlog in het midden van de 20e eeuw. In Algerije woonde een groep Franse burgers, de pieds-noirs, die de Fransen in de oorlog steunden.

Er was een andere groep Algerijnse moslims die ook de Fransen steunde, de harki’s. Toen de oorlog uitbrak, werden beide groepen door het Algerijnse Front de Libération nationale gezien als vijandige collaborateurs.

Toen de Fransen zich terugtrokken, wisten duizenden pieds-noirs en harki’s naar Frankrijk te ontsnappen, maar de achterblijvers werden opgejaagd en gedwongen om alleen de Algerijnse staatsburgers het hoofd te bieden. In 2012 erkende de Franse president Nicolas Sarkozy dat ‘Frankrijk de harki’s tegen de geschiedenis had moeten beschermen, maar dat niet heeft gedaan.’

De VS heeft zelf in parallelle situaties gezeten. De Montagnards, een bergachtige etnische groep uit Vietnam, werden geconfronteerd met wrede represailles voor hun samenwerking met Amerikaanse Special Forces tijdens de oorlog in Vietnam.

Na de oorlog vluchtten veel Montagnards naar Cambodja, omdat de zegevierende Noord-Vietnamezen hen als doelwit hadden gezien voor hun samenwerking met de vijand. Verschillende Amerikaanse Groene Baretten en veteranen vochten om hun Montagnards-bondgenoten naar de VS te evacueren. Sommigen stapten uit, maar velen werden gevangengenomen, gemarteld, gevangengezet of vermoord.

Ook in Afghanistan zullen etnische verdeeldheid een rol spelen in de conflicten die zullen volgen op het vertrek van de VS. Na het mislukken van de Sovjetbezetting ondertekende de USSR in 1988 de akkoorden van Genève, samen met de VS, Afghanistan en Pakistan. De Sovjets trokken zich terug uit Afghanistan en lieten de vijandigheid van de stammen oplaaien.

De Taliban, voornamelijk bestaande uit Pashtuns, kwamen in de jaren negentig aan de macht en richtten zich systematisch op niet-Pashtuns. Zoals Amy Chua schrijft in haar boek Political Tribes, in 1998, ‘slachten de Taliban 2000 Oezbeken en Hazara’s af (die van hun kant Taliban Pashtuns in 1997 hadden afgeslacht)’.

Na de Amerikaanse invasie van 2001 sloten de Amerikanen een bondgenootschap met de Oezbeekse krijgsheren van de Noordelijke Alliantie, die op hun beurt wraak namen op de Taliban-soldaten door ‘meedogenloos’ duizenden te doden.

Eerder deze week verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de Taliban “publieke en particuliere toezeggingen hebben gedaan om een ​​veilige doorgang te bieden aan en toe te staan ​​voor Amerikanen, onderdanen van derde landen en Afghanen die na 31 augustus gevaar lopen.”

Maar we hebben al veel berichten van het tegendeel gehoord. Sommige wensdenkers willen ons doen geloven dat dit een nieuwere, modernere versie van de Taliban is. Dit is echter niet de Taliban 2.0. Ze laten ons zien wie ze zijn voordat we zelfs maar zijn vertrokken.

Kort na de ineenstorting van de Afghaanse regering, meldden rapporten dat ze ‘huis-aan-huis gingen en namen screenden bij de controleposten van Kabul terwijl ze op jacht waren naar mensen die werkten met door de VS geleide troepen of de vorige Afghaanse regering’.

De roekeloosheid van het Biden-team blijft me verbazen. Het is echt alsof ze doof, stom en blind zijn – niet alleen negerend wat er op de grond in Afghanistan gebeurt, maar ook wat er in de loop van de geschiedenis in meerdere vergelijkbare situaties is gebeurd.

“Biden heeft alles perfect onder controle in Afghanistan”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ayaan Hirsi Ali “Joe Biden is deaf, dumb and blind to the chaos the US has unleashed” van 28 augustus 2021 op de site van The Telegraph