De ‘kolonistenwijk’ van de oude stad van Jeruzalem

De Rotskoepel en een minaret op de Tempelberg in het zwaar verpauperde Jeruzalem tijdens de Ottomaanse bezetting, anno 1844. Een daguerrotypo gemaakt door Joseph-Philibert Girault de Prangey [beeldbron: via Ynet]

Antisemitisme draagt ​​vele maskers, de meest prominente tegenwoordig is antizionisme. De kwaadaardige ziekte draagt gerelateerde hoeden, waaronder het ontkennen van de Joodse geschiedenis, het verdraaien van het Jodendom en het verzetten van de rechten van Joden om op bepaalde plaatsen te wonen.

De British Broadcasting Corporation, de BBC, heeft een verbond gesloten met alt-linkse Joden in sommige van deze sinistere proclamaties, vooral met betrekking tot Joden die leefden boven de wapenstilstandslijnen van 1949 tussen Jordanië en Israël. 

Die “Groene Lijn” werd specifiek gedefinieerd als nooit te worden beschouwd als een grens, en de Jordaanse annexatie van de “Westelijke Jordaanoever” in 1950 werd door de internationale gemeenschap als illegaal beschouwd, en markeerde die onzichtbare lijn als een voetnoot in de geschiedenis geschreven in verdwijnende inkt. 

Het maakt niet uit, antisemieten hebben een lange geschiedenis van dicteren waar Joden wel en niet kunnen leven, of het nu gaat om de nederzetting in Rusland of getto’s in heel Europa.

Kijk eens naar de recente BBC-verslaggeving van de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem.

De BBC gebruikt een kaart geproduceerd door B’Tselem, een groep die zichzelf op de markt brengt als een “informatiecentrum voor mensenrechten in de bezette gebieden”

De stippellijnen (ze zijn tenminste gestippeld!) vertegenwoordigen de wapenstilstandslijnen van 1949 tussen Israël en Jordanië, die in 1967 verdwenen toen Jordanië Israël opnieuw aanviel en Israël het geheel van Oost-Jeruzalem en de “Westelijke Jordaanoever” verloor. 

Merk op dat de legende van de kaart verwijst naar de stippellijn als “voor het staakt-het-vuren van 1967”, wat impliceert dat er een staakt-het-vuren was tussen Israël en Palestina , aangezien Jordanië niet wordt genoemd (dit is opzettelijk misleidend). De paarse gebieden op de kaart zijn gemarkeerd als ‘Israëlische nederzettingen’. Zijn ze dat wel?

In het onderste gedeelte van de kaart is de oude stad van Jeruzalem. In paars gemarkeerd is de Joodse wijk, een plaats met meer dan 750 jaar ononderbroken Joodse aanwezigheid, met uitzondering van het venster van de Arabische heerschappij toen de Jordaniërs alle Joden etnisch zuiverden van 1949 tot 1967. Volgens deze kaart wordt elke Jood – niet Israëlisch – woonachtig ten oosten van de Groene Lijn (EGL) een “kolonist” genoemd.

Er wonen duizenden Israëlische Arabieren in EGL, inclusief het oostelijke deel van Jeruzalem. Israël heeft in 1967 alle Arabieren in de stad een permanente verblijfsstatus gegeven en heeft hen het recht verleend om het Israëlische staatsburgerschap aan te vragen. 

Duizenden hebben al zo’n burgerschap genomen en duizenden hebben zich aangemeld. Toch markeert de B’Tselem/BBC-kaart niet de huizen van Israëlische Arabieren in paars, maar alleen de locaties waar Israëlische Joden wonen.

Joodse mannen, vrouwen en kinderen die in de Joodse wijk van hun heiligste stad wonen, zijn gemarkeerd met de term “kolonist”

Adolf Hitler beschuldigde de Joden ervan sluwe manipulators te zijn die stelen, terwijl hij Duitsland wakker schudde om de Joden te verdrijven. 

Hij schilderde hun winkels met het woord “Jude” en liet ze gele Joodse sterren dragen met het woord in het midden, zodat ze gemakkelijk herkenbaar waren voor belediging en aanvallen door voorbijgangers, en ondervraagd en uiteindelijk verdreven voor vernietiging door overheidsfunctionarissen.

Zo is het ook vandaag de dag met de term ‘kolonist’, zelfs in de heiligste stad van het Joodse volk.

Bronnen:

  • naar een artikelThe Old City of Jerusalem’s “Settlers’ Quarter”” van 26 augustus 2021 op de site van First One Through