Afghaanse Pashtun, één van de tien verloren stammen van Israël?

Dit is geen journalistiek verslag in de traditionele zin en het gaat om gelijke maten van geschiedenis en religie met een flinke dosis wishful thinking. 

Maar degenen onder ons die af en toe in speculatieve contemplatie van het nieuws duiken, konden de historische uniciteit van Afghanistan, de Graveyard of Empires, niet negeren. Dit harde, rotsachtige land heeft de Britten, de Russen en nu de Amerikanen verslagen, waarbij al die indringers zo snel als ze konden wegrennen, een spoor van bloed en verdriet achterlatend.

Al meer dan duizend jaar wachten Joden op de terugkeer van de tien stammen als onderdeel van het Messiaanse tijdperk. Zijn er verborgen Israëlieten onder de Taliban? Zijn we bereid een dialoog aan te gaan met de Taliban als opmaat naar een nieuw Abrahamitisch pact? Israël en Afghanistan behoren tenslotte tot de twee meest strijdvaardigste naties in de regio.

Staatssecretaris Antony Blinken zei maandag dat “de oorlog in Afghanistan een onderneming van twintig jaar was. We moeten er lessen uit trekken en die lessen laten bepalen hoe we denken over fundamentele vragen van nationale veiligheid en buitenlands beleid. Dat zijn we aan toekomstige diplomaten, beleidsmakers, militaire leiders, militairen verplicht. Dat zijn we aan het Amerikaanse volk verplicht.”

Lashkars, milities van de Pashtun gevormd door lokale dorpelingen, werden opgericht om de Taliban te bestrijden in sommige stamgebieden van Pakistan. Maar de Taliban vechten terug

Pashtun

Dit is een les die niemand van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal leren: rotzooi niet met de stam van Reuven.

Wijlen Rabbi Eliyahu Avichail was een van de hardnekkige stemmen die beweerde dat de Afghaanse strijdersstammen Afridi, Lohani, Jaj en Rabani de erfgenamen zijn van de stammen Efraïm, Levy, Gad en Reuven, vier van de tien stammen van Israël het Assyrische rijk verbannen in 722 v. Chr.

Volgens rabbijn David Pisaanti, directeur van een onderzoeksinstituut dat werd gesponsord door wijlen rabbijn Adin Steinsaltz, identificeren ongeveer 20 miljoen Pashtuns of Pathanen (van de ongeveer 63 miljoen – de laatste officiële volkstelling in Afghanistan werd uitgevoerd in 1979 – DI) zichzelf als “Bnei Israel”, en staan ​​als zodanig bekend bij hun moslimburen.

Rabbi Avichail geloofde dat een deel van de Taliban afkomstig was van de ‘Israëlitische’ Pashtu en als zodanig de geest droeg van de oorlogszuchtige stam van Reuven.

Auteur Benzion Yehoshua, wiens vader vanuit Afghanistan naar Israël kwam, deed historisch, cultureel en sociaal onderzoek naar de Joodse gemeenschappen in Iran en Afghanistan. Hij documenteerde verschillende tradities die worden bewaard door de Pashtuns die beweren dat ze afkomstig zijn van de verbannen stammen van Israël:

Leefgebied van de Pashtun, vnl. in Afghanistan en Pakistan (groen gekleurd)

1. De Pashtun-constitutie lijkt op de bijbelse constitutie van ziel voor ziel, oog om oog en tand om tand.

2. Naast hun baarden laten ze oorlokken groeien.

3. Ze besnijden hun kinderen op de achtste dag.

4. Hun kleding doet denken aan een viervleugelige talit met tzitzis, de joi namaz (gebedsplaats) die ze over hun schouders dragen waarmee ze hoofd en schouders bedekken en tijdens het gebed op de grond uitspreiden. Hetzelfde kleed dient ook als hun lijkwade.

5. Ze houden zich aan de gewoonten van Nida – verbod op intimiteit tijdens de menstruatie en daarna een duik in water.

6. Ze houden zich aan de gewoonte van Yibum – Wanneer een man kinderloos sterft, neemt zijn broer zijn vrouw.

7. Eer van de ouders die wordt beoefend op het niveau van aanbidding.

8. Ze houden zich aan de gewoonte van verboden voedsel – geen paarden- of kamelenvlees en geen vlees met melk mengen, want iedereen die dit overtreedt, zou binnen het jaar sterven.

9. De sabbat is hun rustdag.

10. De oude vrouwen van de stam die de menopauze hebben bereikt, steken vrijdagavond kaarsen aan.

11. Ze smeren bloed op de deurpost tijdens een plaag.

12. Ze geven hun kinderen Hebreeuwse namen die niet gebruikelijk zijn onder moslims, zoals Israël, Shmuel en Akiva.

13. Sommige van hun nederzettingen dragen de namen van plaatsen in het Land van Israël.

De Israëlische onderzoeker Moshe Shuraki meldde een ontmoeting met een Noorse soldaat die in Afghanistan was gestationeerd als onderdeel van de NAVO-troepen die tegen de Taliban vochten, die hem vertelde (het rapport verscheen in Hidabrut, The Lost Tribes: Do They Exist in Afghanistan and Pakistan):

“Sommige Pashtuns sloten zich aan bij de militair-terroristische organisatie en stonden bekend als fel en gevaarlijk. Ze kunnen niet worden onderworpen. Ze vechten tot de dood, fel en verfijnd. De beste guerrillastrijders’, herinnert Shuraki zich.

“Toen voegde hij een zin toe die me behoorlijk trof,” vervolgde Shuraki: “De meesten van hen beschouwen zichzelf als afstammelingen van het Joodse volk. Hoewel ze moslims zijn in hun geloof, doen de namen van hun stammen denken aan de stammen van Israël: Zevulun, Reuven en meer.”

“In feite behoorden ze aanvankelijk niet tot de Taliban, maar door de militaire bezetting van de Sovjet-Unie in de jaren tachtig kwamen ze in ernstige nood en niemand hielp hen. Alleen de Wahhabi’s in Saoedi-Arabië, Qatar en andere soennitische moslimlanden steunden de Taliban en het kocht hen grote invloed.”

De soldaat presenteerde foto’s van de Pashtuns en bewijs van hun manier van leven. “In tegenstelling tot de andere stammen in Afghanistan hebben de Pashtuns duidelijke Semitische kenmerken. Ze zijn lichter dan hun buren, hun gezichten zijn lang, ze krijgen een baard en hebben oorlokken.”

“En hun gebruiken lijken erg op de onze”, merkte Shuraki op. “Ze eten bijvoorbeeld geen kamelenvlees. Voor moslims is het niet eten van kamelenvlees zeer zeldzaam. Vroeger, als ze wilden weten wie een Jood was, vroegen ze: Eet je kamelenvlees? Degenen die ontkennend reageerden, gaven een duidelijk signaal dat ze joods waren. Ze stellen de sabbat ook in als rustdag, in tegenstelling tot moslims die alleen op vrijdag rusten. Ze besnijden hun zonen op de achtste dag en wachten niet tot ze ouder zijn (de moslimtraditie is om hun zonen op 13-jarige leeftijd te besnijden toen Abraham Ismaël besneed – DI).”

“Ze hebben een toevluchtsoord voor toevallige moordenaars”, zei hij. “Wie per ongeluk doodt, ontsnapt daar om gered te worden van wraak. De Yibum is ook springlevend. Op andere gebieden overlapt hun bestaan ​​het onze: een bruiloft met een baldakijn en een ring bijvoorbeeld. Ze staan ​​op telkens wanneer de naam van Moshe Rabbeinoe wordt genoemd, en sommigen bidden niet in de richting van Mekka, maar kijken naar Jeruzalem.”

De Pashtun-cultuurdag wordt elk jaar gevierd op 23 september. Deze culturele dag werd gezamenlijk besloten door Pashtun-leiders en ouderlingen tijdens een driedaags evenement dat in 2015 in Quetta werd gemarkeerd als ‘World Pashto Conference’. Pashtun, Pakhtoon, Pathan of Khan, al deze namen worden gebruikt voor een van de moedigste mensen op deze aarde, wiens culturele en traditionele erfgoed zo rijk is dat er misschien een heel boek voor nodig is om het te definiëren

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “The Tribes of Ephraim, Gad and Reuven Defeat 3rd Invading Empire” van 31 augustus 2021 op de site van The Jewish Press