Moskeebaas ondervraagd over ‘beschaafde Taliban’-post deelde ‘Nazi-Israël’-clips

Een moskeemanager die door de politie werd ondervraagd over zijn klaarblijkelijke steun voor de Taliban, heeft video’s gepost waarin Israël wordt vergeleken met nazi-Duitsland en waarin wordt beschreven dat de pro-Israëlische lobbygroep Aipac enorme macht heeft over Amerikaanse politici, kan de JC onthullen.

Saddique Hussain, de algemeen directeur van de centrale Jamia-moskee Ghamkol Sharif-moskee in Birmingham, veroorzaakte verontwaardiging toen hij een clip deelde van Taliban-strijders die zwaaiden met aanvalsgeweren en de Koran reciteerden en erboven schreef: “Wat mooi en beschaafd en geen ‘ik’. Moge Allah SWT ons leiden naar Zijn prachtige religie.

Na een politiewaarschuwing hield Hussain vol dat hij “de Taliban niet steunt en nooit heeft gesteund”, maar een reeks controversiële berichten is nu aan het licht gekomen.

Eerder dit jaar deelde hij een video van de extreemrechtse Amerikaanse media-outlet ‘TruNews’ waarin predikant en antisemitische expert Rick Wiles, die eerder beweerde dat Joden “bedriegers” zijn die “plotseling” en “liegen”, de acties expliciet vergeleek van Israël naar nazi-Duitsland.

Hussain deelt een video van extreemrechtse christelijke outlet ‘TruNews’ (Foto: Facebook)

Een andere video met het label “een zeldzaam moment van de waarheid” door de algemeen directeur beweerde dat “zionistisch lobbyen” een online clip van Sky-nieuwsrapportage over Israëlische militaire acties zou kunnen verwijderen.

Een ander bericht beweerde dat Israëlische soldaten Palestijnse kinderen doden “voor de lol”, terwijl een andere video de tekst bevatte: “Ik ben Israël – ik heb de macht om het Amerikaanse beleid te controleren. Mijn American Israel Public Affairs-commissie kan elke politicus van zijn keuze maken of breken.”

Eén bericht werd onaanvaardbaar geacht door Facebook, dat een waarschuwingslabel met ‘valse informatie’ toevoegde aan een clip die zogenaamd de onderdrukking van een Palestijns kind door Israëlische soldaten weergeeft. De video is namelijk afkomstig uit Zweden en toont Zweedse bewakers.

Hussain deelt een video waarin wordt beweerd dat AIPAC elke politicus kan “maken of breken” (Foto: Facebook)

Saddique Hussain werd gisteravond veroordeeld door campagnegroep Moslims tegen antisemitisme, die “de schuimende en schuimende aard van de antipathie die sommigen koesteren” bekritiseerde.

Ze zeiden: “Het promoten van opvattingen en associaties tussen ‘mediacontrole’ en het afschilderen van ‘zionisten’ met ‘controle’ toont de samenzweerderige denkwijze van de persoon in kwestie.

“Door zich te concentreren op Israël en Israël de schuld te geven van acties waarmee het niet eens wordt geassocieerd, blijkt de schuimende aard van de antipathie die sommigen koesteren.”

Andere leden van de Ghamkol Sharif-moskee van de Centrale Jamia-moskee hebben ook hun provocerende anti-Israëlische opvattingen gedeeld. Moskee-beheerder Asif Quayum deelde een cartoon die eerder door Schotse politici was veroordeeld wegens antisemitisme, waarin Israël wordt afgebeeld als een hond.

Zahir Abbas, een andere trustee, verklaarde dat Israël “genocide” pleegde toen hij de Verenigde Arabische Emiraten aanviel voor het normaliseren van de betrekkingen met het land. “Denk twee keer na voordat je Dubai boekt als je volgende vakantie”, zei hij op Facebook, “je steunt de genocide in Palestina!”

Bronnen:

  • naar een artikelEXCLUSIVE: Mosque boss quizzed over ‘civilised Taliban’ post shared ‘Nazi Israel’ clips” van 26 augustus 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)