Gantz ontmoet Abbas: Israël probeert de economie van de PA te versterken

Minister van Defensie Benny Gantz had zondagavond een ontmoeting met de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, om veiligheidsbeleid, civiele en economische kwesties te bespreken.

Eerder op de dag hadden de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh en minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki de EU opgeroepen om druk uit te oefenen op Israël vanwege zijn “schending van de rechten van het Palestijnse volk” en drong erop aan om alles in het werk te stellen om ‘de oprichting van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat’ binnen de grenzen van 1967, met Jeruzalem als hoofdstad, te bespoedigen.

Volgens het rapport zei Shtayyeh dat het Kwartet – namelijk de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland – het voortouw moet nemen bij de inspanningen om het Israëlisch-Palestijnse vredesproces nieuw leven in te blazen. De Palestijnse premier beschuldigde Israël er verder van ‘het democratische proces in de Palestijnse Autoriteit te ondermijnen’ door het voorkomen van algemene verkiezingen in Jeruzalem.

De bijeenkomst van Gantz met Abbas werd gehouden met medeweten en goedkeuring van premier Naftali Bennett.

Een verklaring van het kantoor van de minister van Defensie zei dat Gantz aan Abbas vertelde dat Israël maatregelen wil nemen die de economie van de PA zullen versterken.

President Mahmoud Abbas ontmoette vanavond in Ramallah de heer Benny Gantz, waar ze alle aspecten van de Palestijns-Israëlische betrekkingen bespraken”, tweette Hussein al-Sheikh, een hoge ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit, een naaste vertrouweling van Abbas en Ramallah’s belangrijkste contactpersoon voor Israël.

In een verklaring van het kantoor van Gantz staat dat de twee tijdens uitgebreide gesprekken kwesties met betrekking tot veiligheid, diplomatie, economie en burgerlijke zaken bespraken.

Gantz vertelde [Abbas] dat Israël klaar is voor een reeks maatregelen die de PA-economie zouden versterken”, aldus de verklaring. ‘De twee bespraken ook het vormgeven van de veiligheids-, civiele en economische realiteit in Judea, Samaria en Gaza‘, voegde het eraan toe, verwijzend naar de Westelijke Jordaanoever met zijn bijbelse namen.

Ze bespraken ook het vormgeven van de veiligheids- en economische situatie in Judea en Samaria en in Gaza. Ze kwamen overeen om verder te communiceren over de kwesties die tijdens de vergadering aan de orde kwamen.

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door het hoofd van COGAT, generaal-majoor Ghasan Alyan, minister van de PA Hussein al-Sheikh en het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, Majid Faraj.

Aan het einde van de professionele discussie hielden Gantz en Abbas een één-op-één ontmoeting.

De laatste persoonlijke gesprekken op hoog niveau tussen Israëlische en Palestijnse leiders waren in 2010, aan het begin van de tweede ambtstermijn van voormalig premier Benjamin Netanyahu.

Hoewel de twee leiders elkaar later af en toe kruisten, werden de banden steeds meer gespannen naarmate het vredesproces voor onbepaalde tijd vastliep; Hun laatste openbare telefoongesprek was in 2017 na een Palestijnse terreuraanslag.

Gaza

Hamas, dat Abbas’ politieke factie al-Fatah in 2006 uit de Gazastrook verdreef in een militaire staatsgreep, heeft een groeiende aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever gecultiveerd.

Regionale experts geloven dat de echte reden waarom Abbas de Palestijnse verkiezingen voortdurend uitstelt, is vanwege zijn angst dat Fatah ook in Ramallah van de macht zal worden verwijderd, waardoor de islamistische terroristische groepering in feite over beide Palestijnse gebieden kan regeren.

Dit laatste is ook een grote zorg voor Israël en andere gematigde Arabische landen in de regio. Ondertussen zei Jamal Alyan, een hooggeplaatst lid van de Islamitische Jihad, zondag dat ‘de Palestijnse verzetsorganisaties zich verzetten tegen de voorwaarden van het Kwartet, waaronder het aanvaarden van politieke overeenkomsten met Israël.’

Alyan, geciteerd door Israel National News, merkte op dat het Kwartet ‘geen begrip heeft van de aard van het conflict met Israël’ en daarom ‘posities inneemt die overeenkomen met die van de vijand’.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Gantz meets Abbas: Israel seeks to strengthen PA’s economy” van 30 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel van Aaron Boxerman “In first top-level meeting in a decade, Gantz holds talks with Abbas in Ramallah” van 30 augustus 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelGantz, Abbas meet as PA calls to increase international pressure on Israel” van 30 augustus 2021 op de site van Israel Hayom