De ethische ondergang van de Joodse politieke linkerzijde in de Diaspora

De electorale nederlaag van Bibi Netanyahu heeft veel gedaan om het ethische vacuüm bloot te leggen in een groot deel van de linkse Joodse diaspora die hem zowel geobsedeerd als verachtte. Vanaf de dag dat hij geen premier meer was, smolt de grond waarop deze moderne ‘pseudo-zionistische’ linkerzijde stond, gewoon weg.

Drie recente voorbeelden komen voor de geest – de eerste was toen sommige Joden die zichzelf zionisten noemen – opkwamen ter verdediging van de Ben en Jerry’s pro-BDS-boycot. 

Het volgende was een afschuwelijk artikel over een ‘splitsing van de gemeenschap’ in de Jewish News – en het derde was de ongerechtvaardigde aanval door giftige groepen zoals Na’amod – op gemeenschapshelden zoals UKLFI en North West Friends of Israel.

Wie zijn de ‘pseudo-zionisten’ links?

Laat me verduidelijken. Ik ken veel fatsoenlijke linkse zionisten. Ik was er zelf een drie decennia geleden. Net als ik keken deze mensen hoe Oslo in brand stond in de exploderende bussen van de Tweede Intifada. 

De meeste linksen namen de nodige lessen in zich op – zeker als ze in Israël woonden, waar het hele ‘vredeskamp’ zonk. Veel van deze mensen identificeren zich vandaag de dag nog steeds als links, maar doen dat vanuit een rationeel standpunt en een begrip van de aard van de vijanden waarmee we worden geconfronteerd.

Dan zijn er nog de pseudo-zionisten links. De comateuze (in plaats van ‘wakkere’ aka ‘Woke’) Joden. Zelf beschreven zionisten die eerder ‘Black Lives Mattter’ of voornaamwoorden bespreken dan terroristische aanslagen tegen Israëli’s. 

Deze mensen bezitten een post-Oslo, linkse zionistische ideologie die volwassen werd in een tijdperk waarin Bibi de onbetwiste koning van Israël was. In feite was Bibi zo’n sterke factor in hun zionistische make-up – dat ze niet weten wat ze moeten doen of denken, zonder hem als hun go-to ‘demon’ waaraan alles kan worden toegeschreven.

Voor de val van Bibi was alles eenvoudig voor hen. Het was altijd allemaal de schuld van Netanyahu. Enige nuance was niet nodig. Bibi was een fascist – de Likud waren fascisten – samen met de orthodoxen en kolonisten (meer fascisten) waren deze ‘extremisten’ allemaal bezig Israël te ruïneren voor de ‘goede en verlichte’ Joden. Alles wat we nodig hadden om weer gezond te worden, was dat de Israëli’s Bibi en zijn clan uit de macht stemden.

Helaas voor deze extreem-linkse elementen gingen de Israëli’s (met de hulp van een verdraaid kiessysteem) gewoon door.

Verder lezen: hier.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Collier “The ethical demise of the Jewish Diaspora left” van 29 augustus 2021 op de site van Beyond The Great Divide