België: De controversiële voormalige IOC voorzitter Jacques Rogge is overleden

Jacques Rogge bekent kleur ….

Jacques Rogge, aka ‘Mr Normal’ , is op 79-jarige leeftijd overleden. Onze Belgische landgenoot stond van 2001 tot 2013 aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité.

Rogge had de afgelopen jaren last van een afnemende gezondheid, vermoedelijk gerelateerd aan de ziekte van Parkinson. Hij stierf thuis in Deinze, België op zondag 29 augustus 2021.

Rogge werd op 16 juli 2001 tijdens de 112e IOC-sessie in Moskou verkozen tot voorzitter van het IOC als opvolger van Juan Antonio Samaranch, die het IOC al sinds 1980 leidde.

Het IOC-voorzitterschap van Jacques Rogge kwam ten einde tijdens de 125e IOC-sessie in Buenos Aires. De Duitser Thomas Bach werd verkozen tot nieuwe IOC-voorzitter tijdens de zitting van 10 september 2013. Rogge werd vervolgens de erevoorzitter van het IOC.

OS München 1972

Voor Israël en het Joodse volk gaat Jacques Rogge de geschiedenis in als de IOC-voorzitter die pertinent weigerde om tijdens de opening van de OS in Londen in 2012 een herdenking te houden voor de 11 Israëlische atleten die werden vermoord tijdens de OS te München van 1972 door de Palestijnse splintergroep Zwarte September.

Volgens Ankie Rechess-Spitzer, correspondente voor o.a. de VRT en weduwe van André Spitzer, één van de elf vermoorde atleten, vertelde Rogge haar dat “zijn handen gebonden zouden zijn” door het verzet van 46 Arabische en islamitische leden in het Internationale Olympische Comité.

Ankie Rechess zei in 2012:

Sometimes I wonder if I’m the only person left who still believes in Olympic ideals. Is the IOC only interested in power, money and politics? [..] Shame on you, IOC. You have forsaken the 11 members of your Olympic family. You are against them only because they are Israelis and Jews.

Ilana Romano, weduwe van gewichtheffer Yossef Romano, richtte zich rechtstreeks tot Jacques Rogge en zei:

Today, you submitted to terrorism. You will be written down on the pages of history as a former athlete who became a president who violated the Olympic charter that calls for brotherhood, friendship and peace.

“Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…”
(H.M van Randwijk, 1909-1966)

Het is pas onder zijn opvolger, de Duitser Thomas Bach, dat voor het eerst in Tokio toch de herdenking plaatsvond.

Bronnen:

  • naar een artikelVoormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge is overleden” van 29 augustus 2021 op de site van Sporza, VRT NWS
  • naar een artikel van Miriam Shaviv “‘Shame on you!’ Ankie Spitzer tells Olympic president” van 7 augustus 2012 en een artikelStill refusing moment of silence, Olympic head says memorial will be held in Germany” van 22 juli 2021 op de site van The Times of Israel