Klimaatbeweging van Greta Thunberg gekaapt door pro-Palestijnse Jodenhaters

Greta Thunberg’s klimaatbeweging ‘Fridays for future’ betuigt openlijke steun aan Palestijnse jihadisten in berichten op Twitter. “Geweldloosheid is een stuk theater”, schrijven ze, terwijl ze de jihadisten “martelaren” noemen.

Deze uitspraken verdelen nu de klimaatbeweging – en Fridays for futurein Duitsland “distantieert” zich duidelijk van de uitspraken.

De klimaatbeweging van de linkse activiste Greta Thunberg is verdeeld. De meer militante en extreem-linkse activisten zijn van mening dat het grote klimaatplatform dat zij zich hebben toegeëigend ook voor andere linkse kwesties moet worden gebruikt – zoals het betuigen van steun aan Palestina, Hamas en de gewapende strijd tegen Israël.

Greta Thunberg’s “Fridays for Future” houdt van Palestijnse ‘martelaren’:

Verleden week woensdag werd de kwestie naar een nieuw niveau getild toen Fridays for future vanaf zijn officiële Instagram– en Twitter-account openlijk steun betuigde aan de Palestijnse zaak en zich uitsprak tegen “kolonisatie door kolonisten” – verwijzend naar het landconflict in Oost-Jeruzalem dat het beginpunt is geweest van de recente onenigheid.

In de berichten op social media worden de jihadisten van Hamas die in de oorlog tegen Israël zijn omgekomen, “martelaren” genoemd en wordt de wens geuit dat “hun nagedachtenis een zegen en een revolutie zal zijn” – retoriek die veel gelijkenis vertoont met die van islamistische terroristen.

Ook de Nederlandse afdeling sluit zich aan bij de kritiek op Israël:

Steun aan politiek geweld

In andere berichten schrijft Friday for future dat “geweldloosheid een stukje theater is”, een citaat van de Indiase schrijfster en activiste Arundhati Roy, en dat “de Palestijnen misschien niet altijd zo bevoorrecht zijn dat geweldloosheid voor hen een redelijke optie is”.

De klimaatorganisatie lanceert ook een krachtige aanval op “kolonialisme en imperialisme” en beweert dat “het geweld in Palestina wordt gefinancierd door Noord-Amerikaans militarisme en koloniale agenda’s”.

Fridays for future heeft veel steun gekregen, in het bijzonder van moslims en Palestijnse activisten over de hele wereld voor haar verklaringen ter ondersteuning van de Palestijnse kwestie. Duizenden hebben de berichten geliked en gedeeld op social media.

Binnen de beweging zijn er velen die zich distantiëren van het antisemitisme. Zo heeft de Duitse afdeling van Fridays for Future ervoor gekozen om zich op haar Twitter-account onmiddellijk “duidelijk te distantiëren” van de uitlatingen van de moederorganisatie, die zij als antisemitisch beschouwt.

Antisemitisme is op geen enkele manier verenigbaar met ons zelfbeeld”, schrijft Fridays for Future in Duitsland.

Bronnen:

  • naar een artikelScheuring in Greta’s klimaatbeweging – noemt Palestijnse jihadisten “martelaren”” van 25 mei 2021 op de site van Frontnieuws