IDF valt Gaza aan na gewelddadige grensrellen en brandstichtingen vanuit de lucht

Palestijnse demonstranten verbranden banden tijdens een demonstratie langs de grens tussen de Gazastrook en Israël ten oosten van Gaza-stad op 28 augustus 2021 (Foto door MAHMUD HAMS / AFP)

De Israel Defense Forces lanceerden zaterdag laat in de nacht luchtaanvallen in de Gazastrook als vergelding voor luchtaanvallen met brandballonnen vanuit de kustenclave en hernieuwde rellen langs de grens.

De aanvallen op Hamas-doelen ten zuiden van Gaza-stad kwamen uren nadat in het zuiden van Israël twee branden waren aangewakkerd door brandbommen die vanuit de Gazastrook werden gelanceerd. 

Uren later hervatten Palestijnen de confrontaties met Israëlische troepen langs de grens met Gaza, terwijl Hamas vanaf zondag dreigde de grensoverschrijdende brandstichtingen op te voeren.

Het leger zei dat de luchtaanvallen gericht waren op een militaire compound van Hamas die wordt gebruikt voor training en wapenproductie, en op de opening van een “terreurtunnel”.

“De IDF zal krachtig blijven reageren op de terreurpogingen van Hamas”, zei het leger, en benadrukte dat de aanvallen een reactie waren op zowel de branden als het grensgeweld.

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei zaterdagavond dat elf Palestijnen gewond zijn geraakt bij grensconflicten met Israëlische troepen. Volgens het ministerie zijn drie van de gewonden getroffen door scherp vuur en verkeren ze in matige toestand. De andere acht zouden lichtgewond zijn geraakt door rubberen kogels of schokgranaten. Het was niet meteen duidelijk of de Israëlische luchtaanvallen van zaterdagavond letsel of schade hebben veroorzaakt.

De “nachtelijke verwarringseenheden” achter de grensrellen binden zich officieel niet aan Hamas, hoewel hun activiteiten niet konden plaatsvinden zonder de goedkeuring van de terreurgroep die de Strip regeert.

In het verleden hebben Gazanen die bij dergelijke activiteiten betrokken waren banden verbrand, explosieven gesmeten en nep-raketgeluiden gespeeld in een poging de Israëlische inwoners in de buurt van de grens in verwarring te brengen en soldaten die de grens bewaken lastig te vallen.

De schermutselingen komen ondanks dat Israël donderdag een aantal van zijn beperkingen op handel en verkeer heeft versoepeld, waardoor extra goederen en materialen Gaza kunnen binnenkomen. Het stond ook nog eens 1.000 Gazaanse zakenlieden toe om via de Erez Crossing met Israël te vertrekken om naar de Westelijke Jordaanoever te reizen.

Bronnen:

  • naar een artikelIDF strikes Gaza after violent border riots, airborne arson attack” van 29 augustus 2021 op de site van The Times of Israel