Premier Bennett en Joe Biden bespraken in Washington Israël’s zorgen omtrent Iran, Hamas en Hezbollah

Naftali Bennett had kunnen denken dat hij geluk had. Ondanks dat zijn Yamina-factie slechts zeven zetels won bij de Knesset-verkiezingen van 2021 – samen met vier andere partijen op de vijfde plaats – kwam Bennett na allerhande achterkamertjes op de een of andere manier als premier uit de bus.

Hoewel Bennett een ideologisch onsamenhangende coalitie van pro-kolonistennationalisten, seculiere rechtsen, islamisten, centristische en linkse groenen leidt, is hij er tot nu toe in geslaagd zijn regering bijeen te houden, en zelfs voor het eerst in drie jaar een staatsbegroting goed te keuren (hoewel ze de test van een cruciale stemming in de Knesset nog moet doorstaan).

Op vrijdag had de Israëlische premier Naftali Bennett een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Bennett leek erg enthousist over deze ontmoeting en hij zei achteraf:

“Het was een geweldige ontmoeting, vooral de een-op-een”, zei hij. “Het was vooral een werkoverleg. Er was een gevoel dat we elkaar al heel lang kennen. Ik heb een leider gevonden die van Israël houdt, die precies weet wat hij wil en aandacht heeft voor onze behoeften.”

De premier zei dat Biden, zelfs nadat de aanslag in Kaboel de oorspronkelijk geplande vergadering voor donderdag had afgelast, onvermurwbaar was geweest om ervoor te zorgen dat het toch zou gebeuren en het te verplaatsen naar de volgende dag.

“Ik ben de president en zijn hele staf echt dankbaar voor hun vastberadenheid om de vergadering uit te voeren”, Bennett prees de Biden-regering voor haar “aandacht en focus op het hoogtepunt van een complex Amerikaans incident.”

De premier zei verheugd te zijn met het aandringen van Biden dat Iran nooit een kernwapen zal verwerven.

“Zowel president Biden als ik zijn vastbesloten dat Iran nooit een kernwapen zal krijgen. Ik ben blij dat we het eens zijn over het doel. Onze staf zal de komende dagen, weken en maanden werken aan het ontwikkelen van samenwerkingskanalen”, zei hij. “Maar ik moet zeggen dat er niet veel tijd is. De kwestie is dringend en kan niet terzijde worden geschoven”, voegde Bennett eraan toe.

Tijdens openbare opmerkingen die de twee in het Oval Office gaven, verduidelijkte Biden nog steeds dat hij de voorkeur geeft aan een diplomatieke benadering om de weg van Iran naar de bom te blokkeren, namelijk de heropleving van het gezamenlijke alomvattende actieplan.

Hij zei echter dat ‘andere opties’ zouden worden nagestreefd als die onderhandelingen zouden mislukken. Later op de vraag wat er met andere opties werd bedoeld, weigerde de perssecretaris van het Witte Huis Jen Psaki nader in te gaan. Israël heeft er bij de VS op aangedrongen om een ​​’geloofwaardige militaire dreiging’ tegen Iran op tafel te leggen, terwijl het onderhandelt om zijn nucleaire inspanningen te beteugelen.

Biden sprak samen met Bennett met verslaggevers na hun een-op-een ontmoeting, die ongeveer 50 minuten duurde, en zei dat de teams van de twee leiders ‘de niet-aflatende toewijding die we in de Verenigde Staten hebben aan de veiligheid van Israël’ zouden bespreken, evenals ‘manieren Om vrede en veiligheid voor Israëli’s en Palestijnen te bevorderen.’

Biden voegde eraan toe dat de VS Israël steunden bij het ontwikkelen van ‘diepere banden’ met zijn Arabische en islamitische buren, hoewel hij de term ‘Abraham-akkoorden’ niet gebruikte, zoals het beleid van de regering lijkt te zijn ten aanzien van de deals die door de vorige regering waren bemiddeld.

De Amerikaanse leider beloofde ook het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem aan te vullen, dat zwaar werd gebruikt tijdens het 11-daagse conflict van mei met Hamas in Gaza. En hij zei dat hij zijn team zou aansturen om te werken aan het krijgen van Israël in het Amerikaanse visumvrijstellingsprogramma, ‘en dat voor elkaar te krijgen.’

Bennett bedankte Biden voor zijn steun aan Israël, vooral tijdens het conflict in mei. “Daar wordt vriendschap echt op de proef gesteld”, zei hij. “En Israël weet dat we geen betere of betrouwbaardere bondgenoot in de wereld hebben dan de Verenigde Staten van Amerika.’

Hij keerde terug naar het thema dat hij tijdens zijn bezoek naar voren had gebracht, namelijk dat de Israëlische regering komt met een “nieuwe geest van goede wil… van hoop, een geest van fatsoen en eerlijkheid, een geest van eenheid en tweeledigheid.”

Hij zei dat Israël goed lijkt te doen in de wereld, maar voegde eraan toe dat “in onze regio goed doen niet genoeg is”, daarbij verwijzend naar de bedreigingen van de Islamitische Staat, Hezbollah, de Islamitische Jihad, Hamas en Iraanse milities.

“Israël moet sterk zijn om goed te doen… en we mogen geen moment uit het oog verliezen dat we in de moeilijkste buurt ter wereld zijn.” Hij bedankte Biden voor het “wederom helpen om het strategische voordeel van Israël te versterken”.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Bermann “Bennett: Biden loves Israel; I invited him to visit after Delta variant defeated” van 28 augustus 2021 en een artikelKabul blasts shatter illusions of Bennett-Biden honeymoon on Iran” van 27 augustus 2021 op de site van The Times of Israel