Palestijnse premier in Zweden beweert dat ze altijd verkiezingen wilden, maar dat Israël deze verhinderde

Malmö zal ongeveer $ 2 miljoen besteden om de joodse gemeenschap te beschermen tegen antisemitisme. Malmö, een stad waar een derde van de bevolking uit moslimlanden komt, is de thuisbasis van enkele honderden joden en telt jaarlijks tientallen antisemitische incidenten.

De Palestijnse premier van de Palestijnse Autoriteit Mohamed Shtayyeh had op dinsdag een ontmoeting met de Zweedse viceminister van Buitenlandse Zaken Robert Rydberg

  • Sinds 2019 is Rydberg kabinettssekreterare (staatssecretaris) van BuZa voor de Zweedse Sociaal-Demokratische partij (SAP). Voordien was hij van 2003 tot 2007 ambassadeur voor Zweden in Israël. Op 30 oktober 2014 was Zweden het eerste land van de Europese Unie dat de ‘staat’ Palestina erkende.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de EU te vragen Israël economisch onder druk te zetten om in te stemmen met de oprichting van een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad.

Ook bedankte hij Zweden voor zijn vermeende steun voor het ‘recht op terugkeer’. Officieel heet het dat het standpunt van Zweden is dat een symbolisch aantal Palestijnen naar Israël mag verhuizen als onderdeel van een groter vredesakkoord, en er staat dat “de Palestijnen hun eis voor een massale repatriëring naar Israël zullen moeten opgeven zelf.”

Misschien wel het meest absurde deel van het gesprek was Shtayyeh’s aandringen op de fictie dat de PA wel degelijk de geplande parlementsverkiezingen in de PA in mei wilde houden, maar de weigering van Israël om Arabieren in Jeruzalem te laten stemmen, heeft het plan tot zinken gebracht.

Ook al was dat het excuus dat Abbas gebruikte toen hij de verkiezingen in april annuleerde, niemand geloofde hem. Zijn Fatah-partij was in drie groepen opgesplitst en uit peilingen bleek dat Hamas gemakkelijk zou winnen. 

En de paar duizend Arabieren in Jeruzalem die in 2006 postkantoren gebruikten om op afstand te stemmen, hadden gemakkelijk een korte afstand naar de gebieden kunnen reizen om te stemmen. 

De voorgestelde verkiezingen waren vanaf het begin bedoeld om vast te stellen dat Jeruzalem Palestijns land was. De regerende Fatah-partij was nooit van plan haar heerschappij op te geven en zodra uit de splitsing van Fatah bleek dat ze veel zetels verloor, werden de verkiezingen afgelast. 

Overigens werden de presidentsverkiezingen die oorspronkelijk voor 31 juli waren gepland, eveneens afgelast.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Palestinian continue to claim they always wanted elections but Israel stopped them” van 26 augustus 2021 op de blog van Elder oF Ziyon
  • naar een artikel van Robert Rydberg “Sweden is a friend of Israel” van 19 augustus 2021 op de site van Israël Hayom