Libanon veroordeelt vier mensen tot gevangenisstraf voor banden met joden of Israël

Libanon in de greep van Iran en zijn locale proxy de terreurgroep Hezbollah

Dr. Jamal Rifi, Amin Muhammad Mari Baydoun, Marc Charbel Tanios en de Libanese politieke tegenstander Kinda el-Khatib werden veroordeeld tot gevangenisstraf voor het werken of communiceren met Joden of Israëli’s.

Een prominente arts in Australië, Jamal Rifi uit Libanon, is bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf in Libanon voor de misdaad van “normalisatie met Israël”, meldden VOA en Albawaba woensdag.

Dr. Rifi werkt samen met de Joodse gemeenschap van Sydney aan een liefdadigheidsprogramma dat de behandeling van Palestijnen in Israëlische ziekenhuizen organiseert. Het programma leidt Palestijnse medische hulpverleners op en helpt zieke kinderen uit Gaza en andere Palestijnse gebieden over te brengen naar Israëlische ziekenhuizen. 

Ze hebben ook geholpen tijdens de COVID-19-pandemie door beademingsapparatuur te leveren aan het Palestijnse gezondheidssysteem. Dr. Rifi’s broer, Ashraf, is een voormalig minister van Justitie in Libanon en informeerde hem over de veroordeling vanwege zijn betrokkenheid bij de Joodse organisaties in zijn liefdadigheidswerk.

“Het Libanese militaire tribunaal heeft me tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ik een collaborateur en een verrader van de vijand was”, zei Dr. Ashraf tegen de Australian Broadcasting Corporation. “Niemand wil als een verrader worden bestempeld, en ik ben echt van streek, en het is een afleiding van het werk dat ik nu doe.” Hij voegde eraan toe dat de veroordeling een reflectie was op de corruptie van het Libanese systeem.

De veroordeling houdt in dat als Dr. Rifi probeert zijn familie in Libanon te bezoeken, hij onmiddellijk wordt gearresteerd en voor tien jaar in de gevangenis wordt gezet. Dr. Rifi is niet de enige persoon die tot gevangenisstraf is veroordeeld wegens banden met Israëli’s of Joden.

Volgens Al Manar TV:

Het Libanese militaire tribunaal, onder leiding van generaal Mounir Shehade, heeft drie vonnissen uitgesproken tegen Jamal Rifi, Amin Baydoun en Mark Tanious wegens collaboratie met de Israëlische vijand. De drie verraders, Rifi, Baydoun en Tanious werden respectievelijk veroordeeld tot tien, vijf en twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid.

Amin Muhammad Mari Baydoun heeft een Amerikaans staatsburgerschap en werd volgens Albawaba veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor “afhandeling met de Israëlische vijand”. Baydoun werd in juni gearresteerd op de luchthaven van Beiroet.

Evenzo, volgens het Albawaba-rapport, werd Marc Charbel Tanios veroordeeld tot twee jaar voor “communiceren met de Israëlische vijand en het uitwisselen van e-mails met hem”, en werd de Libanese politieke tegenstander Kinda el-Khatib veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens samenwerking met Israël.

Bronnen:

  • naar een artikelLebanon sentences four people to prison for ties with Jews or Israel” van 27 augustus 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelSydney doctor, community leader ‘convicted of treason’ in Lebanon” van 25 augustus 2021 op de site van 9 News