Bulgarije trekt zich terug uit de Durban IV-conferentie vanwege antisemitisme

Durban, Zuid-Afrika, 31 augustus 2001. Demonstranten betogen tegen het bestaansrecht van Israël buiten de openingssessie van de Wereldconferentie tegen racisme (WCAR), ook bekend als de Durban-conferentie

Andere landen dan Bulgarije die niet deelnemen aan Durban IV zijn Israël, de VS, Canada, Australië, Duitsland, het VK, Hongarije, Oostenrijk, Nederland, Tsjechië en Frankrijk.

Bulgarije zal niet deelnemen aan het VN-evenement dat twintig jaar geleden is gehouden sinds de Wereldconferentie tegen racisme in Durban, waardoor het aantal landen dat het evenement boycotten vanwege de antisemitische inhoud op een dozijn komt.

“Bulgarije zal niet deelnemen aan de bijeenkomst op hoog niveau van de Verenigde Naties over de verklaring en het actieplan van Durban”, tweette het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. “Gezien de geschiedenis van het proces bestaat het risico dat het forum kan worden misbruikt voor antisemitische propaganda. We blijven ons inzetten voor de bestrijding van racisme in al zijn vormen en manifestaties.”

Ambassadeur bij de VS en VN Gilad Erdan bedankte Bulgarije en tweette: “Het Joodse volk waardeert uw vriendschap.”

Het evenement, dat bekend staat als Durban IV, zal eind september plaatsvinden, in de marge van de openingssessie van de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Premier Naftali Bennett is van plan deel te nemen aan het Algemeen Debat, waarin nationale leiders en ministers van Buitenlandse Zaken toespraken houden.

Andere landen dan Bulgarije die afzien van Durban IV zijn Israël, de VS, Canada, Australië, Duitsland, het VK, Hongarije, Oostenrijk, Nederland, Tsjechië en Frankrijk.

Landen die in het verleden Durban Review Conferences hebben geboycot, maar hun standpunt dit jaar nog niet bekend hebben gemaakt, zijn Italië en Nieuw-Zeeland, evenals Polen, waarmee Israël verwikkeld is in een diplomatieke ruzie over problemen met de restitutie van eigendommen van de Holocaust.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “Bulgaria opts out of Durban IV Conference citing antisemitism” van 27 augustus 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Bulgarije trekt zich terug uit de Durban IV-conferentie vanwege antisemitisme

Reacties zijn gesloten.