Archeologen leggen de Thora-ark van de synagoge van Vilna bloot, verwoest door nazi’s en Sovjets

De Grote Synagoge van Vilnius (Vilna) in Litouwen. Gebouwd tussen 1633 en 1635, in renaissance-barokstijl, werd in juni 1941 geplunderd en afgebrand door de nazi’s. De ruïnes werd in de jaren ’50 platgewalst door de Sovjets. De synagoge werd pas in 2015 door archeologen herontdekt [beeldbron: Ynet]

Een gezamenlijke Israëlische en Litouwse opgraving die zes jaar lang is uitgevoerd, heeft de Thora-ark en bimah (verhoogd gebedsplatform) van de Grote Synagoge van Vilna blootgelegd.

De synagoge werd tijdens de Holocaust door de nazi’s werd verwoest en de ruïnes later verwoest door de Sovjets, de Israel Antiquities Authority meldde dit afgelopen donderdag in een verklaring.

Er was een shulhoyf (school) gebouwd op het terrein van de 17e-eeuwse synagoge in Vilnius en het omliggende Joodse gemeenschappelijke centrum, bekend als de Shulhoyf, die na zo’n 300 jaar door de nazi’s was afgebrand. De Sovjets vernietigden in 1956-1957 wat overbleef.

“Toen we aankwamen om de aron kodesh en de bimah op te graven, waaruit generaties joden de Torah-rol 300 opeenvolgende jaren lazen, werd het helaas duidelijk dat de kern van de synagoge enorm was beschadigd door de Sovjetvernietiging”, aldus de verklaring. citeerden dr. Jon Seligman van de Israel Antiquities Authority en Justinas Rakas, van de Kultūros paveldo Išsaugojimo pajėgos, als volgt.

“Toch werden er twee indrukwekkende trappen ontdekt, duidelijk zichtbaar op de vele afbeeldingen van de synagoge vóór de verwoesting”, zeiden ze. “Bovendien werd de opgraving van de bimah voltooid, inclusief de hele façade van de bimah en de complete overblijfselen van een van de vier enorme pilaren die het dak van de Grote Synagoge ondersteunden.”

Donderdagochtend deden de archeologen een nieuwe ontdekking op de vindplaats. ‘Vanmorgen, terwijl we de grond voor de aron kodesh aan het zeven waren , vonden we een zilveren yad. De yad is een aanwijzer die wordt gebruikt om uit de Torah-rol te lezen’, zei de IAA in haar verklaring, verwijzend naar een handvormig ornament dat werd gebruikt om naar het deel van de bijbeltekst te wijzen dat wordt voorgelezen.

De Shulhoyf was lange tijd het hart van de Litouws-joodse gemeenschap geweest. Het omvatte 12 synagogen en gebedshallen, een badhuis, mikwe rituele baden, een gemeentehuis, koosjere vleesstalletjes, een beroemde bibliotheek vernoemd naar de Litouwse talmoedist Mattityahu Strashun, het seminarie van de Gaon van Vilna en meer.

De opgraving is een joint venture van de Israel Antiquities Authority, de Kultūros paveldo Išsaugojimo pajėgos, de Good Will Foundation en de Joodse Gemeenschap van Litouwen. Het team van onderzoekers omvat Litouwers, Israëliërs en Noord-Amerikanen.

Façade van de Grote Synagoge van Vilius (Vilna) in Litouwen

Bronnen:

  • naar een artikel van Michael Bachner “Archaeologists expose Torah ark of Vilna synagogue destroyed by Nazis, Soviets” van 26 augustus 2021 op de site van The Times of Israel