Amsterdam geeft tijdens nazi-bezetting verkocht schilderij terug aan joodse erfgenamen

Het schilderij Bild mit Häusern (rechts) uit 1909 van de Russisch-Franse kunstenaar Wassily Kandinsky hangt momenteel in het Stedelijk Museum van Amsterdam. De stad kocht het schilderij op 9 oktober 1940 voor 176 gulden. Vandaag zou het schilderij verscheidene tientallen miljoenen euros waard zijn [beeldbron: JTA]

De gemeenteraad van Amsterdam heeft ingestemd met de teruggave van een schilderij van de beroemde Russische abstracte kunstenaar Wassily Kandinsky dat tijdens de nazi-bezetting van Nederland onder dwang is verkocht aan de familie van de voormalige joodse eigenaren, meldde DutchNews.il vrijdag.

Simon van der Sluijs, van het advocatenkantoor van de familie Lewenstein, zei dat zijn cliënten blij zijn met de beslissing na een juridische strijd van negen jaar

Hij voegde eraan toe: “We zien dit als een vorm van historisch onrecht dat nu wordt gecorrigeerd, en het komt niet zo vaak voor dat je de kans krijgt om dat te doen. Helaas stierf in februari een van de erfgenamen en de rechtszaak loopt al sinds 2013, dus het is jammer dat ze dit niet heeft meegemaakt.

De Lewensteins moeten nu beslissen of het Kandinsky-schilderij al dan niet aan het publiek getoond zal blijven.

In december 2020 oordeelde een Nederlandse rechtbank dat het Stedelijk Museum Amsterdam het recht had om het “Bild mit Häusern” (“Schilderen met huis”, 1909) te behouden vanwege de “belangrijke kunsthistorische waarde”. 

Het vonnis bevestigde een beslissing uit 2018 van de Nederlandse Restitutiecommissie, die ook zei dat David Röell, directeur van het Stedelijk Museum, het schilderij op een veiling via eerlijke transacties heeft gekocht.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester van dienst Touria Meliani, verantwoordelijk voor kunst en cultuur in de stad, hebben ervoor gekozen niet te wachten op de uitkomst van een herbeoordeling door de commissie te midden van nieuwe overheidsregels over restitutieclaims. 

Zij schreven donderdag in een brief dat “gezien de lange tijdspanne en het belang van het herstellen van onrecht, wij het werk zullen teruggeven zonder een nieuwe tussenkomst van de Restitutiecommissie”.

Het schilderij werd in 1940 op een veiling verkocht door Robert Lewenstein wiens vader, Emanuel, de eigenaar was van een naaifabriek en kunstverzamelaar die het in 1923 kocht. De familie Lewenstein zei dat ze in financiële moeilijkheden kwamen onder de nazi-bezetting van Nederland in 1940 en werden door nazi-troepen gedwongen het schilderij van Kandinsky te verkopen.

De Restitutiecommissie schreef in haar uitspraak dat de verkoop van het schilderij niet “los van het naziregime” kan worden beschouwd en dat het ook “tot op zekere hoogte is veroorzaakt” door het feit dat de joodse eigenaren “verslechterende financiële omstandigheden” ervoeren die voorafgingen aan de nazi-bezetting, meldde The New York Times. De commissie schreef ook dat het werk ‘een belangrijke plaats inneemt’ in de collectie van het Stedelijk Museum.

De Restitutiecommissie kreeg in de loop der jaren veel kritiek omdat ze weigerde nazi-roofkunst terug te geven aan de erfgenamen van hun voormalige eigenaren omdat zij het belang van het museum bij het bewaren van de voorwerpen belangrijker vinden, aldus DutchNews.il.

Nadat voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jacob Kohnstamm de commissie evaluatieproces in december veroordeelde en het “onrechtvaardig in principe” noemde, heeft Minister van Onderwijs, Cultuur en Aangezien Ingrid van Engelshoven aangekondigd nieuwe methoden voor de evaluatie eisen tot teruggave te bereiken “de best mogelijke oplossing voor de ongekende historisch onrecht.”

“Restitutie is meer dan alleen de teruggave van een cultuurgoed”, zei Van Engelshoven in maart. “Het is een erkenning van het onrecht dat de oorspronkelijke eigenaren is aangedaan en een bijdrage aan de correctie van dit onrecht.”

De Nederlandse regering heeft in juni ook nieuwe maatregelen bekendgemaakt die ervoor zorgen dat ‘erfgenaamloze kunst’ die is geroofd van joodse eigenaren en nu in het bezit is van de regering, wordt overgedragen aan joodse instellingen als de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen niet kunnen worden gevonden.

Berlijn, 20 april 1938. Maarschalk Hermann Göring schenkt Rijksführer Adolf Hitler ter gelegenheid van zijn 49ste verjaardag een schilderij cadeau. Samen plunderden zij de Europese musea leeg en roofden vooral kunst die in Joods bezit was [beeldbron: Central Press/Getty Images]

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Amsterdam to Return Painting Sold During Nazi Occupation to Jewish Heirs” van 27 augustus 2021 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blogNederland weigert door nazi’s geroofd kunstwerk terug te geven aan wettige Joodse erfgenamen” van 17 december 2020