Nederlands parlementslid klaagt anti-joods geweld aan dat door de Palestijnse Autoriteit wordt ondersteund

Vorige week hebben de daders uit het Palestijnse dorp Beita twee keer een geïmproviseerde houten swastika in brand gestoken die was ingebed in een Joodse Jodenster.

HonestReporting heeft uitgebreid geschreven over Palestijnse rellen in de regio Samaria op de Westelijke Jordaanoever die al meer dan 100 dagen aan de gang zijn (zie hierhier en hier). 

Vorige week hebben de daders uit het Palestijnse dorp Beita twee keer een geïmproviseerde houten swastika in brand gestoken die was ingebed in een Joodse Jodenster.

Ons onderzoek onthulde vervolgens  dat de door het Westen gesteunde Palestijnse Autoriteit en haar regerende Fatah-factie deze antisemitische extremisten actief ondersteunen:

In een ander teken van Fatah-betrokkenheid op hoog niveau leidde Mahmoud al-Aloul (‘Abu Jihad’), de plaatsvervanger van [PA-president] Mahmoud Abbas, op 12 juni een officiële delegatie naar Beita. Twee weken later nam de hoge ambtenaar zelfs deel aan de nachtelijke activiteiten. Op beelden verspreid door Fatah is te zien hoe Al-Aloul marcheert met een fakkel…

Op 24 juni bezocht PA-premier Mohammad Shtayyeh de stad op de Westelijke Jordaanoever. ‘Onze aanwezigheid hier is niet alleen symbolisch, maar ook praktisch’, zei Shtayyeh. Dienovereenkomstig heeft het PA-kabinet op 5 juli 3.124.000 NIS (ongeveer 950.000 dollar) toegewezen ‘om de standvastigheid van de burgers te ondersteunen’.

Diezelfde dag nodigde Mahmoud Abbas vertegenwoordigers van Beita uit – inclusief de families van ‘martelaren’ – in zijn presidentiële hoofdkwartier in Ramallah. Tijdens de bijeenkomst, waarvan een video werd gepost op een officiële PA Facebook-pagina, noemde Abbas Beita naar verluidt ‘het icoon van het volksverzet in Palestina’.”

Helaas zijn de landen die Ramallah financieel en diplomatiek steunen, stil gebleven. Op 23 augustus had geen enkel land een officieel demarche naar de PA gestuurd of een openbare verklaring afgegeven waarin de rellen werden bekritiseerd.

Dit, hoewel 11 EU-diplomaten, evenals die uit het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, onlangs een “solidariteitsbezoek” aan Beita hebben gebracht om zich te verzetten tegen het vermeende Israëlische “kolonistengeweld” en de “verontrustende vestiging van een illegale nederzetting buitenpost” genaamd Evyatar die was al geëvacueerd in overeenstemming met een door de overheid gesteunde deal.

Zoals de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel in januari verklaarde

hebben Europeanen de speciale plicht om de Holocaust te herdenken en antisemitisme “met volle kracht” te bestrijden, waar het ook maar de kop opsteekt. Daarom hebben we alle Europese ambassadeurs bij de PA opgeroepen om de acties van de inwoners van Beita ondubbelzinnig te veroordelen en erop aan te dringen dat Ramallah zijn steun aan hen stopzet.

In reactie daarop heeft een Nederlands parlementslid de zaak in Den Haag opgepakt. Op 22 augustus diende Kamerlid Raymond de Roon schriftelijke vragen in de Tweede Kamer waarin hij eiste te weten of minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag de steun van de PA voor de jodenhaat van de Beita-bewoners zou afwijzen.

Vragen van Kamerlid De Roon (PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over steun van de Palestijnse Autoriteit voor antisemitisme:

  1. Hoe beoordeelt u de steun van de Palestijnse autoriteit voor de met brandende davidsterren en swastikas gelardeerde uitingen van antisemitisme in Samaria? [1]  [2]
  2. Herinnert u zich de motie-Buitenweg c.s. die de regering oproept tot veroordeling van uitlatingen van regeringsleiders die bijdragen aan groeiend antisemitisme? [3]
  3. Bent u bereid de bovengenoemde steun krachtig te veroordelen, zowel in bilateraal contact met de Palestijnse autoriteiten als in het openbaar? Hoe gaat u optreden?

Volgens de wet moet minister van Buitenlandse Zaken Kaag de vragen van De Roon binnen drie weken beantwoorden, hoewel deze termijn kan worden verlengd. Ondertussen blijven de Palestijnen in Beita oproepen tot de moord op Joden. Op 19 augustus hebben de ‘volksverzet-eenheden’ van de stad bijvoorbeeld een model van een Israëlisch dorp in brand gestoken, in overeenstemming met hun verklaring dat dit ‘alles is waarvoor we werken’.

Dienovereenkomstig roept HonestReporting nogmaals alle EU-landen op om de openlijke steun van de PA voor genocidaal antisemitisme te veroordelen. We roepen ook de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op hetzelfde te doen, en dringen er bij onze lezers op aan om contact op te nemen met de missie via jerusalemacs@state.gov.

[1]  https://honestreporting.com/honestreporting-exclusive-western-backed-palestinian-authority-supporting-west-bank-rioters-that-erected-burning-swastikas/

[2] https://www.cidi.nl/swastika-davidster-verbranden-geen-probleem-vindt-de-palestijnse-autoriteit/

[3] https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vkt8dbq35ezp

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “HonestReporting Investigation Prompts Dutch Lawmaker to Take Action in Parliament Over Palestinian Antisemitism” van 23 augustus 2021 en naar een artikel “Is the Palestinian Authority Secretly Financing Environmental Terrorism in West Bank?” van 21 juli 2021 op de site van Honest Reporting
  • naar een artikel van Joshua Friedmann “Kamervragen De Roon (PVV) over antisemitisme bij PA” van 23 augustus 2021 op de site van CIDI.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.