Op visite in het hart van een aanvalstunnel van Hezbollah

De Arabischtalige desk van de IDF-woordvoerderseenheid markeerde 15 jaar sinds de Tweede Libanonoorlog door Israëlische mediacommentatoren uit te nodigen om een ​​Hezbollah-terreurtunnel aan de grens met Libanon te bezoeken. Dr. Edy Cohen was een van de deelnemers.

Hezbollah-terroristen hebben jarenlang tunnels uit hard gesteente gehouwen (plaatje hierboven), voor honderden miljoenen dollars, onder de huizen van onschuldige Libanese mannen, vrouwen en kinderen met als doel Israëlische burgers te vermoorden en te ontvoeren. 

Dankzij een uitnodiging van de Arabisch-taalbalie van de IDF-woordvoerderseenheid, die 15 jaar geleden was sinds de Tweede Libanonoorlog, kon ik een van deze tunnels binnengaan en er van binnenuit verslag van doen.

Het bezoek werd georganiseerd door de opmerkelijke Capt. Ella, een vrouwelijke islamitische IDF-officier. Het doel van de IDF was om de terreurinfrastructuur van Hezbollah bloot te leggen aan de bredere Arabische wereld.

In de tunnel waren een aantal Israëlische social media influencers en mediacommentatoren uitgenodigd die vloeiend Arabisch spreken. Deze personen, waaronder ikzelf, verschijnen regelmatig op televisie en radio in de Arabische wereld en hebben grote Arabische volgers op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. 

Dankzij die netwerken hebben Arabisch sprekende Israëli’s van verschillende leeftijden en vakgebieden de afgelopen jaren het Israëlische verhaal in de Arabische taal verspreid. Wat ze gemeen hebben, is de wens om de staat Israël te verdedigen tegen ophitsing in het Arabisch op sociale media. De IDF-woordvoerderseenheid bracht ons naar de tunnel omdat we “machtsvermenigvuldigers” vormen voor de officiële public relations-inspanningen van Israël.

De groep bestond uit Shlomo Ganor, directeur van de Israëlische televisie in het Arabisch, en Eli Nissan, een tv-persoonlijkheid en ervaren commentator. Beiden worden regelmatig geïnterviewd op de Arabische televisie en radio. De groep omvatte ook sociale activisten Tzachi Fenton, Dr. Meir Masri, Dr. Mordechai Kedar en anderen die actief zijn op sociale netwerken en in de Arabische media, die gezamenlijk miljoenen bereiken in de Arabische wereld.

De bezoekers filmden video’s en uploadden deze naar sociale netwerken om het Hezbollah-verhaal tegen te gaan. Het doel was om de berichten en tweets van de groep te neutraliseren en het publiek in gematigde Arabische landen de gevaren van Hezbollah en andere dergelijke proxy-groepen over te brengen. 

Hezbollah heeft honderden miljoenen uitgegeven aan terreurtunnels, terwijl Libanon in een diepe economische crisis terecht is gekomen. Deze informatie is niet algemeen beschikbaar in Arabische landen, met name Libanon.

Details van de tunnel

De IDF identificeerde de tunnel die we in januari 2019 bezochten. Eind mei van dat jaar stopte de IDF een intern gedeelte van de tunnel met beton, waardoor de investering van Hezbollah in het water verdween.

De tunnel werd gegraven vanaf een startpunt onder het Libanese sjiitische dorp Ramya en uitgesneden in de richting van de Israëlische grenssteden Shtula en Zarit, in het bovenwesten van Galilea. De diepte van de tunnel is op bepaalde punten 80 meter onder de bergachtige topografie (gelijk aan meer dan 20 verdiepingen onder de grond). Aan de Libanese kant bevindt de ingang van de tunnel zich op ongeveer anderhalve kilometer van de grens. De tunnel drong helemaal onder de grens door en 77 meter extra in Israël.

De ontdekking van de tunnel door de IDF maakte deel uit van Operatie Northern Shield, die was ontworpen om grenspenetrerende Hezbollah-tunnels  aan de grens tussen Israël en Libanon te lokaliseren en te neutraliseren. Het is onduidelijk of Hezbollah nog andere geheime offensieve tunnels heeft die Israël binnendringen en die nog niet zijn ontdekt. Of het nu wel of niet het geval is, Hezbollah blijft wapens en drugs over het Israëlische grenshek smokkelen, ondanks de inspanningen van de IDF, waaronder het succesvol verijdelen van tientallen drugssmokkeloperaties langs de Libanese grens.

Volgens schattingen van de IDF begon Hezbollah eind 2014 met het graven van deze tunnel met het doel een “eersteklas” of “kwaliteits” aanval op Israël uit te voeren om zijn invloed en reputatie in de Arabische moslimwereld te vergroten. Toen Hezbollah een tunnel door het gesteente groef en de Israëlische grens naderde, begonnen Israëlische burgers die in de buurt woonden het geluid van de opgravingen diep onder de grond te horen en vertelden het de autoriteiten. Het defensie-instituut handelde niet onmiddellijk, maar wachtte tot de tunnels onder de grens naar Israël waren overgestoken.

Hezbollah had verschillende plannen voor deze tunnel. Naast het gebruik om terreurdaden te plegen, waaronder de moord op en ontvoering van Israëli’s, wilde de groep een propaganda-coup bewerkstelligen door haar vlaggen en strijders op Israëlisch grondgebied te plaatsen. De groep was van plan het evenement te filmen en de beelden over de Arabische wereld te verspreiden met de boodschap dat het erin was geslaagd Noord-Israël te “veroveren”.

Zelfs als het snel was verslagen, zou de populariteit van Hezbollah waarschijnlijk hebben geprofiteerd van zo’n propagandasucces. Dit soort boost is belangrijk voor de groep, aangezien haar populariteit een dieptepunt bereikte in de Arabische wereld met het besef dat het de Assad en Iraanse regimes steunt en Syriërs vermoordt. Zijn reputatie heeft een deuk opgelopen in de hele regio.

De foto hierboven toont de woorden “Op weg naar Jeruzalem”, geschreven in het Arabisch door Hezbollah-terroristen op de binnenmuur van de tunnel. In een poging om de sympathie van de soennitische moslimwereld te winnen, willen de sjiitische terroristische milities en haar Iraanse opperheren gezien worden als de verdedigers van Jeruzalem.

De Cedar Nation wankelt op de rand van instorten, grotendeels als gevolg van Hezbollah’s kwaadaardige politieke en militaire invloed. (Veel Libanezen gaven de groep de schuld van de enorme havenexplosie die Beiroet afgelopen zomer op zijn kop zette.) Hezbollah besteedt honderden miljoenen aan tunnels die ontworpen zijn om Israëli’s te terroriseren in plaats van het lijden van het Libanese volk te verlichten. Het wordt hoog tijd dat deze feiten algemeen bekend worden in de Arabische wereld.

Bronnen:

  • naar een artikel van dr. Edy Cohen “Into the Heart of a Hezbollah Terror Tunnel” van 22 augustus 2021 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)
  • naar een artikel van dr. Edy Cohen “A First Person Visit to a Hezbollah Terror Tunnel” van 24 augustus 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.