Na Litouwen en Griekenland bouwt ook Polen een muur om de komst van Afghaanse vluchtelingen te stoppen

Over de Israëlische zogenaamde ‘Apartheidsmuur’, bedoeld om Palestijnse terroristen buiten de deur te houden, horen we de laatste jaren niks meer. De reden is simpel: iedereen bouwt thans muren om dezelfde reden als Israël dat doet: illegale migratie en terroristen buiten de deur houden.

Terwijl EU-lidstaat Litouwen op dit eigenste moment een muur bouwt langs de grens met Wit-Rusland om Afghaanse (en andere) vluchtelingen buiten te houden, voltooide Griekenland een afsluitingshekken van 40 kilometers lengt aan de grens met Turkije.

Ook Polen bouwt op de grens met Wit-Rusland een hek om vluchtelingen en migranten tegen te houden. Het hekken zal zo’n tweeënhalve meter hoog worden. Ondertussen grijpt Straatsburg in om de 32 vluchtelingen te redden die aan de grens zijn gestrand.

Litouwen is begonnen met het plaatsen van een hekken langsheen de grens met Wit-Rusland na een recente massale toestroom van migranten uit zijn buurland [beeldbron: Deutsche Welle/DW]

Blaszczak sprak ook over een grotere inzet van het leger – dat al 900 soldaten inzet naast de grenswachten, langs de 400 km van de grens – in het gebied. Bij die grens, nu in lange trajecten gemarkeerd met prikkeldraad – Polen hekelt – komen al veel Aziatische en Midden-Oosterse migranten aan, die ook op Litouwen en Letland drukken.

Volgens Warschau probeerden 1.935 mensen vorige week zijn grondgebied binnen te komen: 1.175 werden teruggestuurd en 760 kwamen terecht in Poolse migrantencentra. Ongeveer 30 migranten en vluchtelingen kunnen geen kant op en kamperen bij de prikkeldraad aan de Poolse grens.

Zicht op de muur die Griekenland bouwde op de grens met Turkije, in Alexandroupolis, Griekenland, op 10 augustus 2021 [beeldbron: Reuters/Alexandros Avramidis]

De gebeurtenissen in Afghanistan hebben de vrees aangewakkerd in de Europese Unie voor een herhaling van de vluchtelingencrisis van 2015, toen bijna een miljoen mensen die op de vlucht waren voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten en daarbuiten, vanuit Turkije naar Griekenland overstaken voordat ze naar het noorden reisden naar rijkere staten.

Bronnen:

  • naar een artikelPoland has started building an anti-migrant wall on the border with Belarus” van 25 augustus 2021 op de site van BLN
  • naar een artikelLithuania starts building Belarus border anti-migrant fence” van 9 juli 2021 op de site van Deutsche Welle (DW)
  • naar een artikel “Greece Completes Border Wall Extension to Deter Potential Afghan Migrants” van 21 augustus 2021 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Na Litouwen en Griekenland bouwt ook Polen een muur om de komst van Afghaanse vluchtelingen te stoppen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.