Iraanse functionaris geeft misbruiken in beruchte gevangenis van Evin toe

De directeur van het Iraanse gevangenissysteem erkende dinsdag dat video’s die zogenaamd zijn verkregen door een zelfbenoemde hackergroep die misbruiken in de beruchte Evin-gevangenis van de Islamitische Republiek laat zien, echt zijn, en zei dat hij de verantwoordelijkheid nam voor de “onaanvaardbare gedrag.”

En wat doen mensenrechten organisaties zoals bijvoorbeeld Human Rights Watch en Amnesty International. Helemaal niets. Zij hebben het te druk om het gevangenissysteem van Israël aan te vallen waar terroristen en massamoordenaars van Hamas, PFLP en Islamitische Jihad een waar luxeleventje leiden.

Het commentaar van Mohammad Mehdi Hajmohammadi kwam de dag nadat The Associated Press delen van de video’s en een rapport publiceerde over het misbruik in de faciliteit in het noorden van Teheran, die al lang bekend staat vanwege het vasthouden van politieke gevangenen en mensen met banden met het Westen die Iran gebruikt als ruilmiddel bij internationale onderhandelingen.

Hajmohammadi schreef op Twitter en beloofde “de herhaling van dergelijke bittere incidenten te vermijden en de daders te confronteren”. “Mijn excuses aan de Almachtige God, de dierbare Opperste Leider, onze grote natie en de nobele gevangenisbewaarders wiens inspanningen niet zullen worden genegeerd vanwege de wandaden” van anderen, schreef hij.

De staatstelevisie in Iran maakte ook melding van de opmerkingen van Hajmohammadi, echter hij bood geen concrete plannen aan om de misstanden in de gevangenis van Evin aan te pakken. 

Wantoestanden in de gevangenis van Evin, Iran

Sinds de bouw in 1971 onder de Iraanse sjah, heeft de gevangenis te maken gehad met een reeks misstanden die doorgingen tot in de Islamitische Republiek.

Nadat Iran de demonstranten hard had aangepakt na de omstreden herverkiezing in 2009 van de hardvochtige president Mahmoud Ahmadinejad, kwamen veel van de gearresteerde demonstranten in Evin terecht. Parlementsleden drongen later aan op hervormingen bij Evin, na meldingen van misbruik in de gevangenis – wat leidde tot de installatie van camera’s met een gesloten circuit.

In een deel van de beelden slaat een man een badkamerspiegel in om te proberen zijn arm open te snijden. Gevangenen – en zelfs bewakers – slaan elkaar in scènes die zijn vastgelegd door bewakingscamera’s. Gevangenen slapen in eenpersoonskamers met stapelbedden die drie hoog tegen de muren zijn gestapeld, en wikkelden zich in dekens om warm te blijven.

Overbevolkte gevangenis van Evin

Vier voormalige gevangenen in Evin, evenals een Iraanse mensenrechtenactivist in het buitenland, vertelden de AP dat de video’s lijken op gebieden van de faciliteit in het noorden van Teheran. Sommige scènes kwamen ook overeen met foto’s van de faciliteit die eerder door journalisten waren gemaakt, evenals afbeeldingen van de gevangenis zoals te zien op satellietfoto’s die door de AP werden bekeken.

Een online account dat de video’s met de AP deelde, noemt zichzelf ‘The Justice of Ali’, een verwijzing naar de schoonzoon van de profeet Mohammed die wordt vereerd door sjiieten. Het bespot ook de opperste leider van Iran, Ali Khamenei. Het account reageerde echter niet op AP-vragen over zijn lidmaatschap of hoe het de hack uitvoerde.

Hieronder beelden uit de bewuste video:

Bronnen:

  • naar een artikelIranian official admits abuse in notorious Evin prison” van 24 augustus 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.