Arabieren: President Biden brengt extremisme en terrorisme weer tot leven

President Joe Biden en Hamasleider Ismail Haniyeh: “We hebben gewonnen! Euh … wat hebben we weer gewonnen?”

Terwijl de Palestijnse islamitische beweging Hamas de “nederlaag” van de Verenigde Staten in Afghanistan viert, lijken de Arabieren zich zorgen te maken dat zij degenen zullen zijn die de prijs zullen betalen door het doelwit te worden van terroristische groeperingen, waaronder de Islamitische Staat en Al-Qaeda.

In een commentaar op de terugtrekking van Amerikaanse troepen en de snelle overname van Afghanistan door de Taliban, zeiden verschillende Arabische politieke analisten, schrijvers en journalisten dat ze er geen twijfel over hebben dat de regio op weg is naar een nieuw tijdperk van extremisme en terrorisme.

De door Iran gesteunde Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) zeiden dat ze werden aangemoedigd door de “nederlaag” van de VS en hebben opgeroepen tot intensivering van de strijd tegen Israël. 

“De ondergang van de Amerikaanse bezetting van Afghanistan is een prelude voor de ondergang van alle krachten van onderdrukking, in de eerste plaats de Israëlische bezetting van het land Palestina,”  zei Hamasleider Ismail Haniyeh tijdens een telefoontje met Taliban-leider Mullah Baradar om hem te “feliciteren met de vermeende overwinning op de VS.”

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de op één na grootste terroristische groepering in de Gazastrook na Hamas, heeft ook een verklaring afgegeven “die het dierbare Afghaanse volk feliciteert met de bevrijding van de Afghaanse landen van de Amerikaanse en westerse bezetting”. PIJ sprak de hoop uit dat alle moslims op een dag verenigd zullen zijn “onder de vlag van de islam om Palestina en de Al-Aqsa-moskee te bevrijden”.

De twee Palestijnse terroristische groeperingen zijn blij te zien dat de VS zwak, vernederd en terugtrekkend zijn. Ze verachten de VS vanwege hun langdurige en traditionele steun aan Israël. Wat de Palestijnen betreft: “de vriend van mijn vijand is mijn vijand”. Deze opvatting lijkt ook de reden te zijn waarom Hamas en PIJ geen onderscheid maken tussen Israël en de VS. Hamas en PIJ hopen nu waarschijnlijk ook dat alle jihadistische groepen zullen samenkomen om de Palestijnen te helpen Israël te elimineren.

Voor het eerst in jaren merken de jihadisten de Amerikaanse zwakte, verwarring en gebrek aan visie onder de regering-Biden. De Arabieren waarschuwen dat deze zwakte en onzekerheid Afghanistan en het hele Midden-Oosten in een bloedbad zullen storten.

“We zijn getuige van het creëren van een kwaadaardig momentum om de extremistische islamisten weer nieuw leven in te blazen, en geen enkele partij zal van dit momentum worden gespaard, en wij, de Arabieren in het bijzonder, de Golfstaten, zullen het doelwit zijn”, schreef de Saoedische schrijver Mishary Dhayidi. ‘Wie heeft het beest uit zijn kooi gehaald en met welk doel? We zijn terug bij af.’

De Saoedische politiek analist Abdullah Bin Bijad Al Otaibi voorspelde dat de stappen van de regering-Biden in Afghanistan zullen leiden tot een heropleving van het terrorisme en de drugshandel, en ook tot versterking van de extremistische ideologie van de terroristische groeperingen in het Midden-Oosten.

“De heropleving van het terrorisme zal een belangrijk onderdeel zijn van het fundamentalistische tijdperk, niet alleen in Afghanistan, maar in de hele islamitische wereld”, waarschuwde Otaibi. “Afghanistan zal opnieuw een veilige haven worden voor alle fundamentalisten en terroristen, van de Moslimbroederschap tot Al-Qaeda.”

De Arabische en islamitische landen, zei hij, “moeten zich voorbereiden op het ergste in de nabije toekomst, en elke zelfgenoegzaamheid met islamitische groeperingen, organisaties, activiteiten, discours en ideologie zal ernstige gevolgen hebben.” Otaibi waarschuwde verder dat sociale media een nog groter broeinest van ophitsing en rekrutering zullen worden, en dat er nieuwe mechanismen zullen worden opgezet om fondsen te werven voor de terreurorganisaties.

“Sommige Arabische en islamitische landen zullen het doelwit zijn als de terroristische groeperingen hun leden en instrumenten over de hele wereld gaan mobiliseren”, merkte Otaibi op .

Jameel Al-Theyabi, een Saoedische journalist en politiek analist, wees erop dat Amerikaanse veiligheidsexperts geloofden dat de Taliban Kabul gedurende minstens een maand niet zouden kunnen binnenkomen. Theyabi waarschuwde dat de acties van de regering-Biden in Afghanistan de deur zullen openen voor een nieuwe wereldwijde veiligheidscrisis.

“Laten we ons de scènes herinneren van aarzeling en vloeibaarheid in de posities van president Barack Obama, die eindigden met de overdracht van Irak en Syrië aan Iran”, schreef hij .

“Vandaag kan worden gezegd dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een wapen heeft gepakt en zichzelf in de voet heeft geschoten. Afghanistan is nu weer in de greep van de Taliban vanwege de roekeloosheid van de Amerikaanse terugtrekking, wat een bedreiging vormt voor de veiligheid van de hele wereld vanwege de steun van de Taliban aan extremistische en terroristische bewegingen en groeperingen.Wie kan vergeten dat de Taliban al-Qaeda en zijn voormalige leider, Osama bin Laden, gastheer waren van Al-Qaeda en nog steeds een bondgenootschap met de Taliban en zijn elementen herbergt? “

Volgens Theyabi groeit naast de bezorgdheid dat Afghanistan in een gewelddadige burgeroorlog zal storten, de angst dat Afghanistan zal terugkeren naar wat het was: een bolwerk van extremisme en terrorisme, en een toevluchtsoord voor jihadistische bewegingen. “Dit zijn ernstige gevaren die de Verenigde Staten en de wereld hoe dan ook niet kunnen negeren”, zei hij .

“Wat er gebeurt in Afghanistan, dat momenteel onder controle staat van de Taliban, vormt een serieuze uitdaging voor de hele wereld. De Verenigde Staten hebben zich eruit teruggetrokken om de deur voor hun vijanden en tegenstanders te openen om het vacuüm te vullen, met alles wat deze impliceert invloed, hegemonie en een bedreiging voor de regio en de wereld. Als we de situatie beoordelen, zullen we ontdekken dat de krachten die de VS zullen vervangen zijn: Rusland, China, Pakistan en natuurlijk Iran. Rusland en China worden gedreven door de wens om de enorme minerale rijkdom van Afghanistan te exploiteren. Wat betreft Pakistan, het is op zoek naar strategische diepte langs de lange grens met Afghanistan. Deze strategische diepte zou de weg blokkeren voor India om een ​​alliantie met Afghanistan te sluiten.”

De Saoedische analist voegde eraan toe dat “het zeker is dat de wereld een donkere tunnel en een onzekere toekomst binnengaat met de terugkeer van Afghanistan als verzamelpunt voor terroristische groeperingen.”

Monir Adib, een Egyptische expert op het gebied van islamitische bewegingen en wereldwijd terrorisme, zei dat veel landen een oogje dichtknijpen voor de samenwerking van de Taliban met Al-Qaeda.

“Afghanistan is een toevluchtsoord geworden voor islamitische organisaties en internationaal gedrag in het algemeen, en weerspiegelt de omvang van de crisis bij het omgaan met het escalerende gevaar uit Afghanistan en de impact ervan op de wereldveiligheid… De escalerende dreiging van terrorisme vanuit Afghanistan lijkt vindt plaats met de steun en bescherming van grote landen, of op zijn minst door het draaien van een blind oog voor de activiteiten van gewelddadige en terroristische organisaties, die vereisen s Arabische en internationale solidariteit om de dreiging van de Taliban en Al-Qaeda met elkaar te confronteren.”

Adib riep op tot een “strategie om gewelddadige groepen en extremisme het hoofd te bieden, en ook om de landen te confronteren die deze organisaties steunen, ondanks de complexiteit en moeilijkheden die ermee gepaard gaan.”

Osama Saraya, voormalig redacteur van de Egyptische krant Al-Ahram, zei dat het beleid van de Amerikaanse regering de Taliban in staat heeft gesteld “hun helse strategie te realiseren” in Afghanistan.

“De Amerikanen moeten toegeven dat ze er niet in zijn geslaagd een staat of een leger op te bouwen in Afghanistan, of zelfs een beweging om terrorisme en extremisme het hoofd te bieden, en nu trekt het al zijn agenten terug, waardoor Afghanistan gegijzeld wordt in de handen van extremisten… , de Arabieren, worden het meest getroffen door alle terroristische en extremistische bewegingen. We moeten ons voorbereiden op wat er uit Afghanistan gaat komen. Dit is een puur nationale verantwoordelijkheid van onze landen. We moeten niet wachten op hulp van het Westen of van de Amerikanen .”

Een andere prominente Egyptische schrijver, Ahmed Al-Shamy, wees erop dat terwijl de Taliban en hun vrienden “van vreugde dansen”, de wereld “huilt uit angst voor het mogelijke terrorisme” dat uit Afghanistan zou komen.

“De Taliban hebben de kus van het leven gekregen van de Amerikanen, en iedereen is er nu mee bezig en klaar om ermee om te gaan”, schreef Shamy .

“Zullen de Taliban stoppen met het aannemen van terrorisme? Ik ben er zeker van dat dit onmogelijk is gezien de steun van de beweging aan terroristische organisaties in de wereld, vooral de Moslimbroederschap, Al-Qaeda, ISIS en Jabhat Al-Nusra nadat ze een veilige haven zijn geworden In plaats daarvan zullen de Taliban deze organisaties de komende periode alle steun verlenen om meer extremistische organisaties en terroristen te reproduceren die alle landen van de wereld terroriseren onder het mom van de oprichting van de islamitische staat. Daarom moeten alle landen van de wereld, vooral in het Midden-Oosten, moeten zoeken naar nieuwe scenario’s om het mogelijke terrorisme dat in Afghanistan begint op te duiken, een halt toe te roepen.”

De eerste reactie van de Arabieren op het laatste Amerikaanse debacle in Afghanistan laat zien dat de Arabische en islamitische landen zich grote zorgen maken over de empowerment van islamistische terroristische groeperingen door de regering-Biden. Dankzij de regering-Biden, zeggen de Arabieren en moslims, hebben terroristische groeperingen die de jihad (heilige oorlog) willen voeren tegen de VS en Israël en de veiligheid en stabiliteit van veel Arabische landen bedreigen, hun positie in het Midden-Oosten stevig vergroot.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Arabs: Biden Brings Extremism, Terrorism Back to Life” van 24 augustus 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Arabieren: President Biden brengt extremisme en terrorisme weer tot leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.