Linkse Meretz partij wil dat Israël rechtstreeks onderhandelt met terreurgroep Hamas in Gaza

Minister van Regionale Samenwerking Esawi Frej stelt dat toen Israëlische leiders in het verleden zonder bemiddelaars met wijlen PLO-leider Yasser Arafat omgingen, niets de regering ervan weerhoudt hetzelfde te doen met betrekking tot Hamas.

Het Arabisch-Israëlische parlementslid van Meretz, Esawi Frej zei dinsdag dat Israël rechtstreeks met Hamas moet onderhandelen, en dat zonder bemiddelaar(s).

In een gesprek met de in Tel Aviv gevestigde 103FM Radio, vroeg Frej, die fungeert als minister voor regionale samenwerking van premier Naftali Bennett, de noodzaak van bemiddelaars bij de omgang met de terroristische groepering die de Gazastrook controleert, en zei dat Israël de kwestie zelf moet oplossen.

Uit beleid onderhandelt Israël niet met terroristen en alle gesprekken met Hamas, de Islamitische Jihad of Hezbollah worden gevoerd via bemiddelaars. Egypte voert al jaren de onderhandelingen met Hamas aan, terwijl Israël in de omgang met Hezbollah meestal wordt bijgestaan ​​door een EU-lidstaat.

Aartsterrorist van de PLO Yasser Arafat (links), kreeg in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede

“De PLO was een terroristische groepering en [haar leider Yasser] Arafat was een aartsterrorist. En [Benjamin] Netanyahu en [Ehud] Barak en [Yitzhak] Rabin hebben hem allemaal ontmoet en overeenkomsten gesloten”, betoogde Frej.

“Waarom hebben we bemiddelaars nodig om met Hamas te praten? We zouden rechtstreeks met hen moeten praten, niet via derden”, zei hij.

Gevraagd naar mogelijke nieuwe vijandelijkheden jegens de terroristische groeperingen in Gaza, zei de minister:

Dit ritueel dat we van 2005 tot nu zijn begonnen – [terreur]tunnels, raketten, demonstraties, ballonnen, oorlogen, het doden van burgers, het lijden en angst van de bewoners – dit ritueel herhaalt zich steeds. Tenzij we de moed hebben om buiten de gebaande paden te denken over hoe we dingen kunnen oplossen, zijn we gedoemd ze te herhalen.

Een manier vinden om hulp te bieden aan Gaza, dat wordt geteisterd door een ernstige economische crisis, “is ook de juiste keuze. Probeer vrede te stichten – dat is ook een manier om te gaan.”

Hij merkte op dat Meretz “er alle vertrouwen in heeft dat de IDF weet hoe ze moeten omgaan” met Hamas-grensrellen – een instrument dat de terroristische groepering zei dat het zou gebruiken om druk uit te oefenen op Israël om toe te geven aan zijn eisen in de door Egypte bemiddelde staakt- het -vuren-besprekingen.

Hij stuurde verder zijn wensen voor een spoedig herstel voor grenspolitieagent Barel Hadaria Shmueli, 21, die zaterdag ernstig gewond raakte tijdens een grensrel.

Op de vraag of de IDF het terrorisme dat Shmueli neerschoot, moest elimineren, zei Frej: “Ik zeg als een Meretz-lid – we vertrouwen de IDF wiens taak het is om te verdedigen. Elke soldaat moet zichzelf verdedigen en elke jager heeft orders die hij ontvangt volgens de situatie” ter plaatse.

Blijkbaar heeft Esawi Frej zelf nog niet gepraat met Hamas want dan zou hij weten dat het enige waarover Hamas rechtstreeks wil onderhandelen met Israël, de liquidatie is van de Joodse Staat, de overgave van de inboedel en de aftocht van de Joden uit ‘Palestina’ en uit het Midden-Oosten.

Overigens kan Frej beter rechtstreeks onderhandelen met Iran in plaats van met Hamas, want Irans is de facto de grote baas en sponsor van Hamas.

Meretz

Meretz profileert zich als een hevige voorstander van de tweestatenoplossing. In augustus 2012 had de toenmalige voorzitster Zahava Gal-On een ontmoeting met Mahmoud Abbas in Ramallah, en toonde Meretz zich bereid om Israël’s hoofdstad Jeruzalem aan Mahmoud Abbas te schenken. En dat was niet eens alles.

Zij wilde Abbas tevens alle gebieden voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn) doneren, beloofde hem de ontmanteling van alle Joodse nederzettingen en de terugtrekking van ca 750.000 Joden uit de West Bank en ‘Oost’-Jeruzalem (behalve de westelijk gelegen buitenwijken van de Israëlische hoofdstad). Als toemaatje beloofde zij Abbas de terugkeer en/of compensatie van alle 5 miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen.

In een onderhoud met premier Netanjahoe na afloop van de verkiezingen van 2012, eiste Zahava Gal-On van Netanjahoe dat hij een coalitie zou vormen “die het vredesproces zal bevorderen door het Saoedi-Arabische vredesinitiatief [¹] te accepteren, zoals dat werd goedgekeurd door de Arabische Liga.”

De extreem-linkse partij Meretz, voorheen de Communistische Partij van Israël, haalde bij de laatste verkiezingen slechts 3 zetels (op 120) en mikt bij gebrek aan aanhangers tegenwoordig op de arabische kiezers.

Bronnen:

  • naar een artikel‘Israel doesn’t need mediators to negotiate with Hamas,’ Meretz MK contends” van 24 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Linkse Meretz partij wil dat Israël rechtstreeks onderhandelt met terreurgroep Hamas in Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.