Egypte verhoogt de druk op Hamas vanwege grensrellen en zijn weigering te onderhandelen

Caïro zegt woedend te zijn op de terreurorganisatie Hamas over de hervatting van de grensrellen met Israël en met haar koppigheid met betrekking tot een deal voor de uitwisseling van gevangenen met Israël.

Het besluit van Egypte om maandag de grensovergang bij Rafah met de Gazastrook te sluiten, werd gecoördineerd met Israël en is bedoeld om Hamas onder druk te zetten vanwege zijn koppigheid in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren die Caïro bemiddelt tussen de Joodse staat en de terroristische groepering die de kustenclave controleert, meldde Al-Akhbar dinsdag.

Volgens het aan Hezbollah gelieerde verkooppunt is Egypte “woedend” op de Hamas-functionarissen over de weigering van de groep om de eisen die het tijdens de onderhandelingen heeft gesteld te versoepelen en de regelrechte weigering om een ​​deal voor de uitwisseling van gevangenen met Israël te bespreken.

De islamistische terroristische groepering houdt de stoffelijke overschotten vast van IDF-soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin, beide gedood tijdens Operatie Protective Edge in de zomer van 2014. Gaza uit eigen beweging onder onduidelijke omstandigheden in 2014 en 2015 en werden veroverd door Hamas.

Caïro heeft ook ruzie met Hamas over de hervatting van de rellen aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. Hamas heeft gedreigd het grensgeweld te laten escaleren en raketbeschietingen op Israël te hervatten, tenzij volledig wordt voldaan aan zijn eisen, ook met betrekking tot de overdracht van Qatarees contant geld.

De huidige Egyptische muur met Gaza op 10 maart 2020 die in 2015 werd opgetrokken. De veiligheidszone werd uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur die dreigt vanuit de Gazastrook buiten de deur houden [beeldbron: A-A]

Sinds 2018 heeft Qatar meer dan $ 300 miljoen aan subsidies aan Gaza verstrekt, waaronder elke maand tussen de $ 10 en 15 miljoen in contanten. Laatstgenoemde betalingen komen in koffers aan in de Strip en worden rechtstreeks aan Hamas afgeleverd, die beweert het te gebruiken om zijn functionarissen en terroristen in de kustenclave te betalen.

Israël is echter bezorgd dat Hamas de fondsen zal overhevelen om zijn wapenarsenaal en beruchte raster van terreurtunnels te herbouwen, waarvan de meeste zijn vernietigd tijdens Operatie Guardian of the Walls.

De eis van Israël werd vergezeld door de Palestijnse Autoriteit, die de macht over Gaza wil doen gelden, van waaruit Hamas het in 2007 in een staatsgreep verdreef. De twee Palestijnse rivalen in de terreur, evenals Egypte, eisen dat Qatarese hulp aan Gaza wordt gegeven via geordende overschrijvingen, die kunnen worden gecontroleerd – een eis die Hamas ronduit heeft afgewezen.

De volgende levering van Qatarese contanten moet volgende maand plaatsvinden, maar Hamas had deze week geëist om het fonds te krijgen, met het argument dat wachten op volgende maand “Israël meer tijd geeft”.

Cairo ergerde zich aan de vraag en sloot als reactie de oversteekplaats Rafah af. Volgens het rapport heeft de stap geen invloed gehad op de communicatie van Egypte met Hamas-functionarissen over de mogelijkheid om onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Caïro te houden.

Een terugblik naar de Egyptische bezetting van Gaza [1948-1967]. Arabische vluchtelingen opgesloten in een vluchtelingenkamp in Gaza. Martha Gellhorn schreef over die Egyptische bezetting in Atlantic Monthly n oktober 1961: “De Gazastrook is geen afschuwelijk oord, noch een zichtbare ramp. Het is erger. Het is een gevangenis.” [orig.: “The Gaza Strip is not a hell-hole, not a visible disaster. It is worse. It is a jail.“] Bron foto: Crethi Plethi ‘Arab Refugees’

Bronnen:

 • naar een artikel van Shahar Klaiman “Report: Egypt pressuring Hamas over border riots, demands for Qatari cash” van 24 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Egypte verhoogt de druk op Hamas vanwege grensrellen en zijn weigering te onderhandelen

 1. Met een terreurgroep onderhandel je niet, je vernietigd/ontmanteld ze.

  Zolang ze (Egypte/Israel/VS) blijven doorpraten/onderhandelen, in de hoop dat er ook maar iets zal veranderen, blijven de problemen zich opstapelen, de conflicten dooretteren & de ellende zich uitbreiden.

  Soms is diplomatie goed, maar vaak ook niet.

  Voor diplomatie heb je 2 of meerdere partijen nodig die een oplossing voor een conflict/probleem zoeken en ook geschreven/ondertekende contracten/verdragen honoreren.

  Een terreur bende hoort daar niet bij. Zij zijn geen partij voor diplomatie maar van terreur. Zo staat het in hun ‘grondwet’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.