De overwinning van de Taliban als een overwinning van het islamitisch geloof

Om de laatste 40 jaar van de islamitische strijd in Afghanistan te begrijpen, is het de moeite waard om naar de erfenis van Abdullah Azzam te kijken. 

Geboren in een klein dorpje in de buurt van Jenin in 1941, verhuisde hij naar Jordanië na de ontginning van de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog. Terwijl hij daar was, trad hij toe tot de Moslimbroederschap en nam hij deel aan activiteiten van Palestijnse terroristische organisaties tegen Israël.

Hij ging uiteindelijk naar Afghanistan, waar hij een belangrijke factor was in het helpen van de mujahideen om de Sovjets af te weren. Als inspirerend figuur en mentor van Osama bin Laden, zou Azzam duizenden vrijwilligers uit de hele islamitische wereld gaan leiden terwijl ze vochten in Afghanistan, waarmee hij de titel ‘vader van de wereldwijde jihad‘ verdiende. Azzam werd in november 1989 samen met zijn twee zonen geliquideerd in Peshawar.

In tegenstelling tot de leiders van de pan-Arabische beweging, van Gamal Abdul Nasser via Hafez Assad tot Saddam Hussein, die er allemaal niet in slaagden de “Arabische natie” te verenigen namens een gemeenschappelijke strijd, slaagde Azzam erin grote aantallen moslims uit verschillende landen samen te brengen , clans en stammen om deel te nemen aan een “heilige oorlog” – een jihad.

Azzam legde zijn visie in eenvoudige bewoordingen uit:

We zullen onze vijanden bevechten en verslaan en een islamitische staat stichten op een stuk land in Afghanistan … Jihad zal zich verspreiden en de islam zal elders vechten. De islam zal de Joden in Palestina bestrijden en een islamitische staat vestigen in Palestina en elders. Deze landen zullen dan worden verenigd in één Islamitische Staat.

In navolging van de belangrijkste boodschap van de profeet Mohammed in zijn afscheidsrede (“Ik kreeg de opdracht om tegen alle mensen te vechten totdat ze zeggen: ‘Er is geen god dan Allah’”), beschouwde Azzam de gevechten in Afghanistan als het startpunt voor een wereldwijde jihad, de ultieme strijd waarvan het doel de oprichting was van een wereldwijde “islamitische natie” (of umma).

Toen president Joe Biden zijn vertrouwen uitsprak in de stabiliteit van het regime in Afghanistan door erop te wijzen dat “het Afghaanse leger 300.000 goed uitgeruste soldaten heeft … en dat ze ook een luchtmacht hebben. Daarentegen heeft de Taliban slechts 75.000 soldaten”, maakte hij duidelijk dat hij geen begrip heeft van deze realiteit. Hoewel die aantallen ter discussie staan, is de overwinning van de Taliban op de VS in Afghanistan een les voor de wereld over het enorme vermogen van spirituele kracht en geloof om langdurige conflicten tegen veel superieure vijanden te winnen.

In de eerste oorlogsjaren hadden de Amerikanen een overweldigende superioriteit over de Taliban en brachten ze veel zware nederlagen toe. Maar mede dankzij hun religieuze geloof wisten de Taliban-strijders die nederlagen te weerstaan. Ze geloofden in wat in het islamitische geloof bekend staat als het “stadium van zwakte” (Rahlat al-Istidaf), waarvoor men geduldig de tijd moet afwachten in afwachting van kansen. Hun geloof diende dus als een strategie die hen in staat stelde het hoofd te bieden aan wat een lang wachten zou kunnen zijn.

De Amerikanen daarentegen konden de last van een langdurige strijd niet dragen zonder een oplossing in de nabije toekomst. Op een dieper niveau negeerden ze de religieuze wortels van het conflict, die onder meer tot uiting komen in de afwijzing van de boodschap van West-Amerikaanse welvaart. 

Zoals Mordechai Kedar het uitdrukte:

15 augustus 2021 zal in de islamitische wereld voor altijd herinnerd worden als de overwinning van de islam op het christendom, de overwinning van het geloof op ketterij en de overwinning van de traditie op de toegeeflijkheid. … Deze gebeurtenissen pompen nieuw bloed in de slagaders van de jihad en de resultaten worden over de hele wereld gezien, ook in Israël.

De Amerikaanse nederlaag zal inderdaad een directe impact hebben op Israël. 

Net als de pseudo-regering die de Amerikanen aan Afghanistan hebben opgedrongen en die ondanks massale investeringen nutteloos bleek te zijn tegen de krachten van de jihad, zullen de regering van de Palestijnse Autoriteit en haar veiligheidstroepen op tijd instorten tegen haar islamitische tegenstanders, met name Hamas. 

Ondanks haar overweldigende materiële en technologische superioriteit heeft de IDF geen enkele kans om de islamitische vijanden van Israël te verslaan, tenzij haar soldaten worden gedreven door een meedogenloos geloof in hun nationale zaak.

Joe Biden houdt het hoofd koel, tenminste als hij zijn hoofd kan terugvinden ….

Bronnen:

  • naar een artikel van oud-generaal Gershon HaCohen “The Taliban Victory as a Victory of Faith” van 23 augustus 2021 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA) 

Een gedachte over “De overwinning van de Taliban als een overwinning van het islamitisch geloof

  1. De overwinning van de Taliban is een overwinning op de Westerse arrogantie.

    Het Westen word stééds insignificanter, maar houd een grote mond.

    Het is hoog tijd dit te erkennen én te verslaan……anders is het afgelopen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.