Hamas uit Saoedi-Arabië gegooid recht in de armen van Iran en de Taliban

Mekka, Saoedi-Arabië op 9 februari 2007. Van links naar rechts: De president van ‘Palestina’ Mahmoud Abbas, Koning Abdullah van Saoedi-Arabië, Hamasleider Khaled Meshaal en premier Ismail Haniyeh [beeldbron: Suhaib Salem/Pool/Getty Images ]

Nog niet zo lang geleden zou het idee van een Saoedische rechtbank om tientallen Hamas-leden die vanuit het koninkrijk opereerden naar de gevangenis te sturen, bijna ondenkbaar zijn geweest. Maar deze week gebeurde wat eens een bijna onmogelijkheid leek. 

Saoedi-Arabië, dat vroeger een economisch paradijs was voor leden van Al-Qaeda en Hamas, heeft 64 Hamas-agenten veroordeeld voor het witwassen van geld en het smokkelen van geld naar de gewapende vleugel van Hamas in de Gazastrook tot gevangenisstraf veroordeeld. 

Slechts twee decennia geleden hadden de Saoedi’s nog steeds sterke banden met terrorisme, waarbij 60% van het budget van Hamas aan het begin van het millennium afkomstig was uit Saoedische bronnen. Miljoenen sjekels werden overhandigd aan families van zelfmoordterroristen als “compensatie” of “toelage”. 

In de dossiers van de veiligheidsdienst Shin Bet zijn nog steeds opmerkingen te vinden van hooggeplaatste Saoedische functionarissen uit de tijd van de Tweede Intifada, die de zelfmoordaanslagen prezen. Sjeik Saleh bin Abdul-Aziz bijvoorbeeld, de minister van Islamitische Zaken van Saoedi-Arabië, die zei dat een gewapende jihad door de Palestijnen was toegestaan ​​vlak voor een zelfmoordaanslag in Rishon Lezion; of de Saoedische ambassadeur in Groot-Brittannië Ghazi Katzive, die een gedicht publiceerde waarin hij de bomaanslagers prees. 

Zelfs tien jaar geleden waren de Saoedi’s nog ambivalent over terrorisme. In december 2010 publiceerde Wikileaks een memo van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton waarin ze beweerde dat de Saoedi’s, een belangrijke bondgenoot van de VS, een belangrijke bron van financiering voor terroristen waren en dat terroristische groeperingen “miljoenen dollars per jaar” ophaalden uit Saoedische bronnen, vaak tijdens de Haj-bedevaart. Clinton merkte op dat Saoedische functionarissen de belangrijkste bron van financiering vormen voor soennitische terroristische organisaties over de hele wereld. 

Die memo schokte niet echt iedereen, vooral omdat jaren eerder de banden tussen de VS en Saoedi-Arabië al werden beschadigd door geruchten over de Saoedische banden met de aanslagen van 9/11 (die waren gepland door Al-Qaida in Afghanistan). Vijftien van de 19 kapers bij de aanslagen waren, zoals we nu weten, Saoedische burgers. 

Hamasleider Ismail Haniyeh (rechts) had eerder in Doha, Qatar, een ontmoeting met een delegatie van de Taliban aangevoerd door moellah Abdul Ghani Barader (links) na het conflict in mei tegen Israël

Maar nu, mogelijk vanwege het problematische verleden, en ook omdat Iran nu de belangrijkste steunpilaar van het wereldwijde terrorisme is geworden, proberen de Saoedi’s de dingen anders te doen. De 64 Hamas-agenten in Saoedi-Arabië werden veroordeeld tot acht maanden tot 22 jaar achter de tralies. Hun witwas-smokkeloperatie maakte gebruik van Turkse geldwisselbedrijven. De veroordeelde agenten zijn onder meer de hoge Hamas-functionaris Dr. Mohammed Al-Khudari, 80, die 30 jaar lang de Hamas-delegatie naar Saoedi-Arabië leidde en die nu voor 15 jaar naar de gevangenis is gestuurd. 

De Saoedi’s namen niet de moeite om te reageren op de openlijk geuite hoop op clementie van Hamas-leider Ismail Haniyeh. De pogingen van Hamas om Mohammad Dahlan te sturen om aan de Saoedi’s te werken, stuitten ook op een koud onthaal. 

Ondanks de verandering in het gedrag van de Saoedi’s als het gaat om terrorisme in het algemeen en Hamas in het bijzonder, blijft hun duistere verleden hen achtervolgen. De regering-Biden staat, in tegenstelling tot die van voormalig president Trump, niet te popelen om hen te vergeven. Drie jaar nadat de Saoedi’s Hamas tot terroristische organisatie hadden verklaard, gooide Biden deze week koud water over de openlijke pogingen van de Saoedi’s om zijn vertrouwen te winnen. 

Biden heeft onlangs aangekondigd dat hij “de indiening van het ministerie van Justitie verwelkomde… die toezegt een nieuwe beoordeling uit te voeren van documenten waarin de regering eerder privileges heeft laten gelden.” De publicatie van het gerubriceerde gedeelte zou op zijn minst een gedeeltelijk antwoord moeten geven op de vraag of en in welke mate de Saoedi’s betrokken waren bij de aanslagen. Het Witte Huis nam deze stap onder druk van de families van de slachtoffers van 9/11. 

Vermoedelijke Saoedische agent en vriend van twee 9/11 kapers Omar al-Bayoumi, rechts, en voormalig Saoedische diplomaat en voormalig imam van Los Angeles Fahad al-Thumairy (links)

Het Al-Thumairy-raadsel 

De aankondiging van Biden deze week kwam als een schok voor de Saoedi’s, net zoals hun veroordeling Hamas schokte. Formeel roepen ze al lang op tot publicatie van de geheime 9/11-documenten, terwijl ze luidkeels elke betrokkenheid bij de aanval op de Twin Towers ontkennen, maar het lijdt geen twijfel dat ze deze doos van Pandora liever niet zouden openen. 

De documenten, die binnenkort beschikbaar komen, beslaan 28 pagina’s van een geheim addendum bij het Congresrapport van 2002. Ze gaan onder meer in op de rol die Fahad al-Thumairy, een functionaris van het Saoedische consulaat in Los Angeles en een imam in een moskee in San Diego die twee van de kapers van 9/11 bezochten, wel of niet speelden bij de aanslagen. 

Twee jaar nadat het rapport was geschreven, documenteerden twee Amerikaanse onderzoekers die lid waren van de regeringscommissie die 9/11 onderzocht een gesprek tussen de kapers en al-Thumairy. De laatste ontkende elke connectie met de twee van hun vrienden, ondanks transcripties van telefoongesprekken die hem werden getoond en zogenaamd in tegenspraak waren met zijn antwoorden. 

Volgens een bericht in de New York Times, hadden de onderzoekers de indruk dat hij loog. In 2003 werd al-Thumairy’s visum voor de VS geannuleerd en toen hij probeerde terug te keren naar Los Angeles, werd hij gedeporteerd naar Saoedi-Arabië. 

Totdat de geheime documenten openbaar worden gemaakt, zitten de Saoedi’s niet stil. Ze proberen de regering-Biden tevreden te stellen, nadat de president van meet af aan duidelijk had gemaakt dat hij de Saoedi’s niet gemakkelijk zou maken als het ging om terrorisme en mensenrechten. 

Een manier waarop ze dit kunnen doen is via Israël: het verlies van het presidentschap van Trump vertraagde of bevroor het proces van erkenning van de Israëlisch-Saoedische betrekkingen, maar Israëlische en Saoedische functionarissen blijven regelmatig bijeenkomsten houden over economische en defensiekwesties. 

Pas onlangs brachten de Saoedi’s een rapport uit in Asharq Alawsat, een krant die eigendom is van een lid van de Saoedische koninklijke familie, een opmerkelijk bericht over het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid aan de Verenigde Arabische Emiraten eind juni met een foto van Lapid met de Israëlische vlag achter zich. 

Ze blijven Israëlische vluchten toestaan ​​om het Saoedische luchtruim te gebruiken op weg naar de VAE en naar het oosten, ze laten Israëliërs en Saoedi’s zaken doen, en een paar weken geleden stonden ze zelfs judoka Tahani al-Qahtani toe  om te strijden tegen de Israëlische Raz Hershko op de Olympische Spelen in Tokio. 

De uitspraak van de Saoedische rechtbank van deze week die de tientallen Hamas-agenten naar de gevangenis stuurde, was ook bedoeld als een signaal aan de regering-Biden dat hoewel het Trump-tijdperk voorbij is, de betrekkingen met Israël iets waren om naar te streven. 

Onmiddellijk nadat Biden was gekozen, benadrukten zijn woordvoerders dat de VS graag de formele betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië zou bemiddelen, maar dat dit zou moeten gebeuren op basis van ‘Amerikaanse waarden’. De Saoedische stap kan worden gezien als rekening houdend met die waarden. 

Afgezien daarvan was de uitspraak tegen de Hamas-agenten in Saoedi-Arabië meer vrucht van de revolutie die het beleid van Trump en Netanyahu in het Midden-Oosten veroorzaakte. Vorige week was het Lapid’s bezoek aan Marokko, en deze week was het de uitspraak van Saudi-Arabië over Hamas. 

Saoedi-Arabië is minstens net zo bezorgd over Iran als Israël, en mogelijk nog meer. De aanval op Saoedische olieproductiefaciliteiten door Iran of zijn Houthi-satellieten in september 2019 maakte de Saoedi’s duidelijk aan wiens kant ze zouden moeten staan. De voortdurende steun van Iran aan de Houthi’s, die in Jemen tegen Saoedi-Arabië vechten, heeft deze neiging alleen maar versterkt. 

De kersverse Iraanse president, Ebrahim Raisi (R) ontmoette op 6 augustus 2021 de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh (L) in Teheran, Iran [beeldbron: Anadolu Agency]

Geëerd door president Raisi 

Hamas, dat de Saoedi’s deze week heeft uitgerangeerd, is allang een openlijke bondgenoot van Iran geworden. De organisatie dwong Saoedi-Arabië onlangs in een hoek toen zijn vertegenwoordiger in Jemen, Moaz Abu Shamala, een ontmoeting had met Mohammed Ali al-Houthi, een lid van de Hoge Politieke Raad van de Houthis, bondgenoten van Iran en vijanden van Saoedi-Arabië. Abu Shamala gaf zijn Houthi-gastheren een schild van eer van Hamas als dank voor de steun van de Houthi’s voor de Palestijnse kwestie – en spuugde feitelijk in het gezicht van de Saoedi’s. 

Deze week, als om het plaatje compleet te maken, feliciteerde hoge Hamas-functionaris Mousa Abu Marzouk de Taliban met hun overwinning in Afghanistan. Hamas publiceerde zelfs een foto van een ontmoeting tussen zijn leiding en die van de Taliban die plaatsvond na Operatie Guardian of the Walls in mei. 

Vanuit het perspectief van Israël is Saoedi-Arabië de afgelopen jaren geëvolueerd van een vijandige staat en aanhanger van terrorisme naar een entiteit die een loyaal lid is van de as tegen Iran en zijn satellieten. 

Onlangs definieerde de Saoedische onderzoeker en journalist Khaled al-Sulaiman de prioriteiten van de Saoedi’s als “Palestina bevrijden van Iran alvorens het te bevrijden van Israël“. Dit soort dingen worden niet gepubliceerd zonder goedkeuring van de Saoedische koninklijke familie, en ze weerspiegelen de wind van verandering in Saoedi-Arabië. 

En Iran? Het heeft inderdaad de controle over Hamas overgenomen. Afgelopen mei, aan het einde van de campagne die Hamas tegen Israël voerde, bedankte Haniyeh het Iraanse regime voor het geld en de wapens die het laatste aan de Gazastrook had geleverd. Vorige week bezocht hij Teheran en verklaarde dat zijn organisatie naast Iran zou staan ​​tegen elke dreiging vanuit Israël of Amerika, als onderdeel van de ‘as van verzet’. 

Haniyeh sprak net na een raketaanval van Hezbollah op Galilea en een aanval op het Israëlische vrachtschip Mercer Street voor de kust van Oman. Hooggeplaatste Hamas-functionarissen hebben Iran bezocht samen met vooraanstaande leden van de Palestijnse Islamitische Jihad, onder leiding van Ziad al-Nahala. Haniyeh en al-Nahala namen deel aan de beëdiging van de Iraanse president Ebrahim Raisi en werden geëerd met een zetel op de eerste rij van het Iraanse parlement. 

Hamas die zichzelf opwerpt als een openlijke bondgenoot van Iran, de grootste vijand van Saoedi-Arabië, zweeft op de achtergrond van de ongekende uitspraak van het koninkrijk tegen zijn agenten. Desalniettemin zal het gouden tijdperk van de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië dat het presidentschap van Trump kenmerkte, naar verwachting niet snel terugkeren. 

De regering-Biden is bereid de banden te onderhouden, maar onder bepaalde beperkingen, zoals de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman die een persona non grata blijft in Washington vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op de Saoedische journalist en dissident Jamal Khashoggi bij de Saoedische ambassade in Istanbul. 

Het lijkt er ook op dat een semi-officiële ontmoeting tussen premier Naftali Bennett en bin Salman, zoals laatstgenoemde met Netanyahu, op dit moment geen praktische optie is. De Palestijnse kwestie blijft het belangrijkste struikelblok voor de officiële, open betrekkingen tussen de Israëli’s en de Saoedi’s. Als het onder Trump mogelijk was overwonnen, onder Biden staan ​​​​de VS erop de hele kwestie als een obstakel te beschouwen. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Nadav Shragai “Thrown out of Saudi Arabia – into the arms of Iran and the Taliban” van 22 augustus 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Dan Christensen “Answers begin to emerge about secret FBI probe of Saudi government complicity in 9/11” van 8 augustus 2021 op de site van Florida Bulldog

Een gedachte over “Hamas uit Saoedi-Arabië gegooid recht in de armen van Iran en de Taliban

  1. Met deze idiote Amerikaanse regering steven wij af naar een bloedig conflict in het MO!

    Stééds opnieuw wedden zij op het verkeerde paard en zijn dan verbaasd dat het fout loopt!

    Ze paaien de vijanden en gooien vrienden onder de bus en begrijpen blijkbaar niet (of willen in hun arrogantie niet begrijpen) dat de boemerang uiteindelijk hun richting uit zal vliegen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.