Waarom zouden we Judea en Samaria anders moeten noemen?

Er is een goede reden dat de Arabische wereld en anti-Israël links erop staan ​​de leugenachtige en geografisch onnauwkeurige term “Westelijke Jordaanoever” te gebruiken wanneer ze verwijzen naar de regio’s Judea en Samaria (Yehuda en Shomron in het Hebreeuws ). Denk er eens over na.

Stel je een mensenrechtenbeweging voor die is opgebouwd rond een slogan van: Verban Arabieren uit Arabië! Een dergelijke slogan en beweging zou veel vragen oproepen, waaronder maar niet beperkt tot: Wel, waar zouden Arabieren anders het recht hebben om te zijn als ze niet in Arabië zijn? Wie zou meer aanspraak kunnen maken op Arabië dan Arabieren?

Hoewel vrijheidslievende Amerikanen eindeloze redenen hebben om zich in bochten te kronkelen wanneer ze Saoedi-Arabië in vraag stellen, net zoals vrijheidshatende Amerikanen, zijn we het er allemaal over eens dat Arabieren die daar willen wonen een verondersteld recht hebben om daar te zijn. Arabië voor de Arabieren.

India voor Indiërs. Rusland voor Russen. Mongolië voor Mongolen – sommige buiten, sommige binnen. Oostenrijk voor Oostenrijkers. Guatemala voor Guatemalanen. Cuba voor Cubanen. Klinkt goed.

Ergens in de litanie zou het logisch zijn om te zeggen: Yehuda voor Yehudim – dwz Judea voor Joden. Zelfs antisemieten zouden het moeilijk vinden om slogans te bedenken: “Verban Joden uit Judea! Joden hebben nooit in Judea geleefd!” De Joden (Yehudim in het Hebreeuws) van de stam Juda ( Yehudah ) gaven het land Yehudah (Judea) zijn naam: Judea, zoals getranslitereerd in de King James Version.

Het is altijd belachelijk geweest om Judea en Samaria de ‘Westelijke Jordaanoever’ te noemen. Denk aan de beroemdste locaties in de Bijbel: Jeruzalem, Hebron, Bethlehem, Nazareth, Beth El, Jericho, Silo, Sichem (Nablus), Galilea, Tekoa – alle plaatsen waar de Joodse aartsvaders en matriarchen, de koningen en profeten wandelden en leefde. Jezus en de apostelen ook. 

Hun levens waren allemaal gecentreerd in Judea en Samaria. Die termen komen overal in de Bijbel voor, met  meer dan 100  vermeldingen alleen van “Samaria” in de  Tenach  (Joodse Bijbel) en in de christelijke evangeliën.

In die dagen was er geen Tel Aviv, geen Herzliyah, geen Haifa, geen Netanya. Natuurlijk bezetten de zionisten die landen ook. Maar het was in de steden Judea en Samaria dat de zaden van de westerse beschaving werden geplant en wortel schoten.

Bezoek vrijwel elk van de 140 Joodse gemeenschappen waar nu 800.000 Joden wonen in Judea en Samaria, en je zult geen rivieroever zien. Het is niet zoals Jersey City, New Jersey, dat op de westelijke oever van de Hudson River ligt. 

Niemand noemt Jersey City ‘de Westelijke Jordaanoever’. Waarom niet? Te veel geschiedenis daar? Te veel bijbelse herinneringen aan Mozes en Aaron die schoenen kochten op Journal Square of de PATH-treinen gebruikten op het station Grove Street?

De Arabische wereld en hun Woke-bondgenoten hebben er geen probleem mee om overal elders in het Midden-Oosten met Bijbelse namen op te sommen: Beersjeba, Galilea, Jordaan Rivier, Gaza, Damascus, Libanon, Tyre, Sidon en natuurlijk Jeruzalem, Hebron, Bethlehem, en Nazareth. 

Zelfs Amerikanen gebruiken die bijbelse namen gemakkelijk voor zoveel steden: Hebron (Maryland), de Jericho Turnpike (NY), Bethel (Indiana), de Slag bij Shiloh (Tennessee), Manassas (Menashe) (Virginia). Voor een Hebron West Bank is er zelfs Hebron Spaarbank. Wil je nog meer van een “westelijke oever”? Er is Bank van het Westen . Ook Gemeenschap Westelijke Jordaanoever.

Te west – of kom je er gewoon niet uit? Nou, hoe zit het dan met East West Bank ?

Judea en Samaria – Yehuda en Shomron – moeten bij hun echte naam worden genoemd en niet bij de ersatz Woke-term die tot doel heeft 800.000 Joden die daar nu wonen te beroven van hun erfgoed en van hun land. 

Als er een pasgeboren kind aankomt, denk dan aan de uren, het nadenken, zelfs het gekibbel en onderhandeling tussen de gezinnen, die vaak voorafgaan aan het benoemen van de nieuwkomer. Namen hebben een grote kracht en betekenis. Dat is de reden waarom Israëls vijanden die regio “de Westelijke Jordaanoever” noemen.

En waarom we het Judea en Samaria zouden moeten noemen.

Bronnen:

 • naar een artikel van rabbi Dov Fisher “Why rename Judea and Samaria?” van 1 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Waarom zouden we Judea en Samaria anders moeten noemen?

 1. 100% gelijk!

  De “palestijnse gebieden” zijn niet palestijns, nooit geweest.

  De “Westelijke Jordaanoever” is ……de Westelijke Jordaanoever.

  “Oost” Jeruzalem is Jerusalem-Oost net zoals Amsterdam-West, Brussel-Zuid, Rive Gauche of West-end .

  Genoeg met de BS!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.