VS overschrijden rode lijn door Palestijns consulaat in Jeruzalem te willen openen

Zicht op de site van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem voorafgaand aan de inhuldiging, 13 mei 2018. (Yonatan Sindel/Flash90)

Parlementslid en voormalig burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat (Likoed) komt zijn belofte na om het besluit van de Biden-regering om een ​​Palestijns consulaat in Jeruzalem te openen “agressief te bestrijden” , een stap die volgens hem “rampzalig” zou zijn voor Israël. 

Op zaterdag wendde Barkat zich tot Mickey Levy , de voorzitter van de Knesset, en eiste dat de regering een spoedzitting zou houden om de kwestie te bespreken.

Barkat schreef aan Levy

Onlangs kreeg ik te horen dat de Verenigde Staten van plan zijn om de komende weken een consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem te openen en dat de Israëlische regering bereid was [om daarin mee te gaan], ondanks het feit dat er al een ambassade in de stad is [die zowel Israëli’s als Palestijnen bedient.] Het openen van zo’n consulaat zou onomkeerbare schade aanrichten die de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zou ondermijnen. Gezien de urgentie en de ernst van de zaak willen we dat de Knesset bijeenkomt voor een spoedvergadering.

Zijn eis komt twee weken voor de ontmoeting van premier Naftali Bennett met de Amerikaanse president Joe Biden, die eind augustus gepland staat. De twee zullen naar verwachting onder meer de kwestie van het Palestijnse consulaat bespreken. 

De regering-Biden werkt al weken achter de schermen om Israël over te halen het Amerikaanse consulaat voor de Palestijnen te heropenen. Israel Hayom vernam dat regeringsfunctionarissen werkten om een ​​door Barkat voorgestelde wet uit te stellen, die, indien aangenomen, in wezen zou voorkomen dat de stap werd gerealiseerd. 

De wetgeving voorgesteld door Barkat, een voormalige burgemeester van Jeruzalem, zou elk land verbieden een diplomatieke missie in Jeruzalem op te richten die geen missie naar Israël is. 

Barkat, die in juli een ontmoeting had met verschillende Republikeinse en Democratische congresleden en senatoren in Washington om de gevaren van een dergelijke stap uit te leggen, vertelde  Israel Hayom:

De daad van de oprichting van een Palestijns consulaat in Jeruzalem betekent dat Jeruzalem wordt erkend als de hoofdstad van Palestina. Hiermee instemmen zou rampzalig zijn. Ik ben van plan om deze gevaarlijke beslissing agressief te bestrijden. Het is een rode lijn die niet kan worden overschreden. Jeruzalem zal voor eeuwig de hoofdstad van het verenigde Jeruzalem blijven.

Nir Barkat twitterde:

Ik heb een verzoek gestuurd aan Knesset-voorzitter Miki Levy om tijdens het reces een speciale plenaire zitting van de Knesset te houden in het licht van Amerikaanse druk op de regering-Bennett-Lapid om een ​​Palestijns consulaat in Jeruzalem op te richten dat Jeruzalem de facto tot hoofdstad van Palestina zou benoemen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariel Kahana “MK: US opening Palestinian consulate in Jerusalem crosses red line” van 15 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “VS overschrijden rode lijn door Palestijns consulaat in Jeruzalem te willen openen

  1. I have a dream…….
    “Een consulaat voor een onbestaand volk in een imaginaire staat, levend van de goede giften van de Internationale belastingbetaler”.

    Het krampachtig doordrukken van een palestijnse staat, de zovéélste mislukte Moslim/Arabische, zou toch een les moeten zijn voor al diegene die gewoon achterom moeten kijen en zien welk een catastrofale impact & mislukking Westerse ‘nation building’ in het MO heeft gehad.

    Genoeg!!!!!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.