Israël bestookt Hamas doelwitten na gewelddadige grensincidenten in Gaza

Israëlische vliegtuigen hebben zaterdag laat op Hamas-locaties in Gaza geschoten, zei het leger, in een escalatie van de vijandelijkheden nadat bij eerder grensoverschrijdend geweervuur ​​een Israëlische soldaat ernstig werd verwond.

Ook 41 Palestijnse relschoppers werden verwond, waaronder twee ernstig. De gewonden vielen tijdens een gewelddadig protest op zaterdag dat werd georganiseerd door Hamas en andere facties in wat zij zeiden dat het steun was aan Jeruzalem, waar Palestijnen in de clinch gingen met de Israëlische politie.

Honderden Palestijnen verzamelden zich in de buurt van de zwaar versterkte grens van de Strook, waar sommigen probeerden het grenshekken te beklimmen en anderen explosieven naar Israëlische troepen gooiden, zei het Israëlische leger.

“IDF-troepen reageerden met middelen om de rellen te verspreiden, inclusief indien nodig met scherp”, zei de militaire woordvoerder zaterdag in een verklaring.

Onder de twee zwaargewonde Palestijnen was een 13-jarige jongen die in het hoofd werd geschoten, zei het Hamas “ministerie” van Volksgezondheid van Gaza. Het beschreef de meeste andere verwondingen als matig, waaronder geweerschoten op ledematen, ruggen en buik.

Grensoverschrijdend vuur vanuit Gaza heeft een Israëlische grenspolitiesoldaat ernstig gewond, die in het ziekenhuis ligt voor medische behandeling, aldus het leger. Er was geen claim van verantwoordelijkheid voor het geweervuur ​​in Gaza.

Een Palestijnse relschopper heeft de 21-jarige undercover grenspolitieagent Barel Hadaria Shmueli ernstig gewond. Shmueli, een inwoner van de centrale Israëlische stad Be’er Ya’alov, wordt momenteel behandeld in het Soroka Medisch Centrum in Beersheba voor levensbedreigende verwondingen, aldus het leger.

Barel Hadaria Shmueli

“Als reactie op de schietpartij van de soldaat hebben Israëlische ‘straaljagers vier wapenopslag- en productielocaties van Hamas geraakt”, aldus het leger. Er waren geen directe meldingen van verwondingen of schade.

De IDF zette zich schrap voor meer vijandelijkheden en zei dat het extra soldaten naar het grensgebied met Gaza had gestuurd. De Israëlische media meldden dat het leger de inzet van zijn Iron Dome-antiraketsysteem had opgevoerd.

Het geweld volgt op een aankondiging door de regering van een hervatting van de Qatarese hulp aan Gaza, een stap die wordt gezien als een versterking van een fragiele door Egypte bemiddelde wapenstilstand voor de gevechten in mei.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli aircraft strike Hamas sites in Gaza after border clashes” van 22 augustus 2021 op de site van Ynet News
  • naar een artikelBorder Police officer shot during Gaza border riots in critical condition” van 22 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.