Hamasleider Haniyeh: ‘Hamas heeft een strategische relatie met Iran en Hezbollah’

Hamasleider van het politburo, Ismail Haniyeh zei dat Hamas “een strategische relatie” onderhoudt met Iran, Hezbollah en “vele (anderen) in de regio”, en dat daarom elke “dwaze daad” van de kant van Israël kan leiden tot regionale oorlog. 

Haniyeh maakte zijn opmerkingen tijdens een interview met Al-Alam TV (Iran) dat werd uitgezonden op 10 augustus 2021. Hij zei dat “het geen geheim is dat Iran een zeer belangrijke rol speelde” bij het opbouwen van de strijdmacht die werd gezien tijdens de recente ronde vechten met Israël. 

Haniyeh zei verder dat “Jeruzalem niet gegijzeld zal blijven door zionistische praktijken, beleid en projecten, en de Palestijnen zullen niet alleen gelaten worden om Jeruzalem te verdedigen.” 

Hij voegde eraan toe dat Iran en Hamas bereid zijn de “Amerikaans-zionistische projecten in de regio” het hoofd te bieden.

Ismail Haniyeh: “We hebben een strategische relatie met onze broeders in de Islamitische Republiek Iran, met onze broeders in Hezbollah en met vele [anderen] in de regio. Het is geen geheim dat Iran een zeer belangrijke rol speelt bij het opbouwen van de strijdmacht dat werd gezien tijdens de Slag om het Zwaard van Jeruzalem. Ook de uitwisseling van informatie en inlichtingen binnen de as [van verzet] speelde een belangrijke rol in deze strijd.

“Niet alles wat tijdens de slag achter de schermen is gedaan, kan in de media worden gepubliceerd, in de openbaarheid. We voeren onze strijd met de vijand op basis van een verenigd front, gericht op één centrale zaak en draaiend rond Jeruzalem.

“Daarom aarzelen we niet langer om te zeggen dat elke dwaze daad die wordt uitgevoerd door de bezetting tegen de Al-Aqsa-moskee of Jeruzalem, of een daad die de grens overschrijdt met betrekking tot de Al-Aqsa-moskee en Jeruzalem, kan leiden tot een regionale oorlog.”

Interviewer: “Is de verzetsas geïnteresseerd in enige escalatie tegen de vijand?”

Haniyeh: “Ik kan niet ontkennen dat er zo’n tendens is en dat we er klaar voor zijn. Jeruzalem zal niet aan zionistische praktijken, beleid en plannen blijven, en de Palestijnen zullen niet alleen gelaten worden om Jeruzalem te verdedigen.

Onze relatie [met Iran] is strategisch, stabiel, solide, evoluerend, klaar om grote taken aan te pakken, in de eerste plaats de oorzaak van Palestina en Jeruzalem, en om de Amerika-zionistische plannen in de regio het hoofd te bieden.

“Deze veranderingen zullen de Palestijnse zaak op een positieve manier beïnvloeden. Wanneer de Amerikanen de regio verlaten, wanneer de Israëli’s hun militaire veldslagen niet langer kunnen winnen, wanneer het pad van normalisatie faalt, en wanneer het verzet veldslagen binnen of buiten Palestina wint, zal dat betekent dat er een strategische omgeving kan worden gevormd rond de Palestijnse zaak die beter is dan voorheen.”

De kersverse Iraanse president, Ebrahim Raisi (R) ontmoette op 6 augustus 2021 de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh (L) in Teheran, Iran [beeldbron: Anadolu Agency]

Bronnen:

  • naar een artikelHamas Leader Ismail Haniyeh: Hamas Has A Strategic Relationship With Iran, Hizbullah – Therefore Any ‘Foolish Act’ On The Part Of Israel Could Lead To Regional War” van 10 augustus 2021 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.