Het catastrofale oordeel van Joe Biden omtrent Afghanistan

Honderden mensen rennen naast een C-17-transportvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht terwijl het op een landingsbaan van de internationale luchthaven in Kabul, Afghanistan, maandag 16 augustus afdaalt. 2021 (Verified UGC via AP)

De verovering van de controle door de Taliban over Afghanistan zal groot zijn tijdens het bezoek van premier Naftali Bennett aan de Amerikaanse president Joe Biden aanstaande donderdag, en de implicaties zijn verschrikkelijk.

Terwijl Taliban-troepen de controle over de ene Afghaanse provincie na de andere grepen, en iedereen die oplette inzag dat de hoofdstad Kabul spoedig zou volgen, ging Biden op vakantie van twee weken.

De beelden van de Taliban-overname van Kabul schokten het Amerikaanse publiek. De scènes van tientallen Afghanen die aan een Amerikaanse militaire C-17 hingen die al over de landingsbaan op de luchthaven van Kabul reed, in de hoop wanhopig binnen te worden gelaten of van mensen die uit hun huizen werden gehaald en neergeschoten door Taliban-schutters, veroorzaakten een tweeledige verontwaardiging tegen Biden en zijn terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. 

Dus maandag nam Biden een pauze van zijn vakantie. Hij vloog naar het Witte Huis. Hij hield een toespraak. En hij vloog terug naar zijn vakantie.

Biden sprak met onverholen irritatie. Biden gaf zijn voorganger, Donald Trump, de schuld voor het ondertekenen van een deal met de Taliban om de resterende Amerikaanse troepen uit het land te verwijderen. 

Hij gaf de schuld aan het Afghaanse leger en de regering, die instortten na de terugtrekking van de VS. En hij gaf de Amerikaanse inlichtingendiensten de schuld, die volgens hem niet hadden geanticipeerd op de snelle overname van het land door de Taliban.

En hij prees zichzelf omdat hij het lef had om Amerikaanse troepen uit het land te verwijderen.

Biden schepte op: “Ik pleit er al jaren voor dat onze missie [in Afghanistan] eng gericht moet zijn op terrorismebestrijding, niet op het bestrijden van opstand of natievorming. Daarom was ik tegen de golf toen het in 2009 werd voorgesteld toen ik vice-president was En daarom ben ik als president onvermurwbaar, we concentreren ons op de bedreigingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd in 2021, niet op de bedreigingen van gisteren.”

Vlotte feitencontroles leggen de oneerlijkheid van de Biden bloot. De partijen die hij de schuld gaf, waren niet verantwoordelijk voor de catastrofale klap die de gebeurtenissen in Afghanistan deed aan de geloofwaardigheid van de VS. En zijn beslissing om Amerikaanse troepen uit het land te verwijderen, maakte de VS niet veiliger of beter geplaatst om “zich te concentreren op de bedreigingen waarmee we vandaag in 2021 worden geconfronteerd”.

De beschuldiging van Biden dat de regering-Trump verantwoordelijk was voor de Taliban-overname van Afghanistan is in meerdere opzichten onjuist. Zoals voormalig president Donald Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zondag en maandag uitlegden, was de overeenkomst die Trump met de Taliban bereikte, gebaseerd op voorwaarden. Aangezien de Taliban de voorwaarden hebben geschonden, is er weinig reden om aan te nemen dat Trump de terugtrekking van de troepen zou hebben doorgevoerd.

Bovendien was Trump van plan burgers te evacueren – zowel Amerikaanse staatsburgers als Afghaanse staatsburgers die samen met hun families met de Amerikanen werkten – voordat hij de Amerikaanse strijdkrachten terugtrok.

In de laatste twee jaar van de regering-Trump heeft Trump het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan teruggebracht van 15.000 tot 2.500, zonder paniek te veroorzaken of de Taliban aan te moedigen. Hij evacueerde opnieuw stilletjes Amerikaanse burgers zonder paniek of demoralisatie te veroorzaken.

Biden daarentegen verwijderde de strijdkrachten zonder de Afghaanse regering of het leger een waarschuwing te geven, waardoor ze gedemoraliseerd werden. Hij en zijn adviseurs zeiden herhaaldelijk dat er geen reden was om te vrezen voor een Taliban-overname, dus burgers in gevaar hadden weinig besef van de urgentie van de situatie of de noodzaak om het land zo snel mogelijk te verlaten.

In een gesprek met Israel Hayom merkte een voormalige hoge functionaris van de Trump-regering ook op dat Trump, in tegenstelling tot Biden, bereid was naar argumenten te luisteren en zijn standpunten te veranderen om ze indien nodig af te stemmen op de situatie ter plaatse.

“Nadat Trump in 2018 opdracht had gegeven om alle Amerikaanse troepen uit Syrië te verwijderen, waarschuwden verschillende mensen van zowel binnen als buiten de regering hem dat een volledige terugtrekking gevaarlijk zou zijn. Dus veranderde hij zijn plannen. Hij trok de meeste Amerikaanse troepen terug, maar liet een paar honderd op belangrijke locaties en gaf hen de middelen om Amerikaanse doelen in het land veilig te stellen”, zei de functionaris.

Op dezelfde manier, zo betoogde de functionaris, zou Trump waarschijnlijk een resterende troepenmacht in Afghanistan hebben behouden.

Dat was inderdaad de enige kracht die in Afghanistan overbleef. En net zoals een skeletachtige Amerikaanse voetafdruk in Syrië voldoende is om de Amerikaanse belangen in het land veilig te stellen, konden de 2500 niet-strijdende Amerikaanse troepen die Biden uit het land verwijderde, samenwerken met Afghaanse en NAVO-troepen om Afghanistan stabiel te houden en de Taliban op afstand te houden .

Misschien wel het vreemdste aspect van Bidens aanklacht tegen Trump is dat hij de deal van Trump met de Taliban als onveranderlijk behandelde. Maar, zoals Pompeo opmerkte, net zoals Trump Obama’s nucleaire deal met Iran verliet, was Biden vrij om weg te lopen van Trump’s deal met de Taliban. 

De protesten van Biden over de deal waren bijzonder belachelijk, aangezien Biden in zijn zeven maanden in functie een hakmes heeft gemaakt voor bijna al het binnenlandse en buitenlandse beleid van Trump. Biden heeft de Amerikaanse troepen niet uit Afghanistan verwijderd omdat hij zich aan de deal van Trump moest houden. Hij heeft ze verwijderd omdat hij dat wilde.

Dit brengt ons bij Bidens vernietigende kritiek op het Afghaanse leger, dat volgens hem niet bereid was het land te verdedigen. In de afgelopen 20 jaar werden 2.448 Amerikaanse militairen en -vrouwen gedood in Afghanistan. In dezelfde periode stierven 69.000 Afghaanse troepen terwijl ze hun land verdedigden tegen de Taliban. Zijn verklaring kwam neer op kwaadwillige laster.

Een van de belangrijkste functies van de Amerikaanse strijdkrachten en aannemers die Biden verwijderde, was om te dienen als militaire luchtverkeersleiders voor Afghaanse strijdkrachten. Door hun vertrek verloor het Afghaanse leger zijn luchtsteun. En aangezien de VS het Afghaanse leger als zijn mini-me bouwden, waren de Afghaanse troepen, net als de Amerikaanse strijdkrachten, afhankelijk van luchtsteun om landoperaties uit te voeren.

Met andere woorden, Biden is meer dan wie dan ook verantwoordelijk voor de post-Amerikaanse ineenstorting van de Afghanen. Als hij verwachtte dat ze zouden vechten, had hij ze niet afhankelijk moeten maken van Amerikaanse verkeersleiders, die hij terugtrok zonder enige coördinatie of waarschuwing.

Het is volkomen redelijk dat Amerikanen de terugkeer van hun troepen uit Afghanistan eisen. Maar op maandag stelde Biden het Amerikaanse volk voor de keuze tussen het voeren van een grote oorlog tegen de Taliban, waarbij onnoemelijke aantallen militairen zouden worden gedood, of de jongens in totale nederlaag naar huis brengen, zoals hij verkoos te doen.

Bidens presentatie was een grove verdraaiing van de feiten. De VS hebben de afgelopen 18 maanden geen verliezen geleden. De keuze was tussen meer van dat en het verspillen van alles wat de Amerikaanse troepen in Afghanistan de afgelopen twintig jaar hebben bereikt.

Dit brengt ons bij de inlichtingengemeenschap. Sinds april hebben Biden, zijn adviseurs en voorzitter van de Joint Chiefs of Staff generaal Mark Milley erop aangedrongen, vermoedelijk op basis van inlichtingenrapporten, dat er weinig reden was om bezorgd te zijn dat een terugtrekking van de VS een Taliban-overname van het land zou bespoedigen . 

Terwijl de ene provinciale hoofdstad na de andere in handen van de Taliban viel, drongen Biden en zijn adviseurs erop aan dat het lang zou duren voordat de Taliban in Kabul zouden aankomen. En maandag, nadat de Taliban en Kabul waren ingenomen en de Afghaanse president en de Amerikaanse ambassadeur de stad waren ontvlucht, beweerde Biden dat de overname door de Taliban ‘sneller verliep dan we hadden verwacht’.

Maar ook hier sprak Biden niet de waarheid. ABC News meldde maandag dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen erop staan ​​​​dat ze Biden de afgelopen maanden duidelijke en gedetailleerde rapporten hebben verstrekt die duidelijk maakten dat als hij de Amerikaanse troepen zou terugtrekken zoals hij van plan was, het Afghaanse leger en de regering zouden instorten en de Taliban snel de controle over het land. De regionale militaire commandanten waarschuwden op dezelfde manier dat dit zou gebeuren.

Over het geheel genomen is het meest opvallende aspect van het fiasco in Afghanistan dat Biden in grote mate de enige auteur is. Hij werd gewaarschuwd voor de gevolgen. Hij koos ervoor om de waarschuwingen te negeren. Zijn partij eiste de terugtrekking niet. Het establishment in Washington verzette zich ertegen. Biden nam zijn eigen raad. Dit was zijn beleid.

Als Biden gelijk had gehad, zou hij nu terecht de toast van de stad zijn. Maar de realiteit is een harde rechter. De feiten stonden nooit aan zijn kant. De rede stond nooit aan zijn kant. Zijn oordeel was nooit met redenen omkleed of op feiten gebaseerd. En zoals bij uitstek voorspelbaar was, had Biden catastrofaal ongelijk.

Terwijl hij tienduizenden Afghanen ter dood verdoemt en nog eens miljoenen om ellende te verkondigen, verveelvoudigt Bidens verkeerde inschatting snel de bedreigingen waarmee de VS worden geconfronteerd. De Taliban hebben Amerikaanse vliegtuigen in beslag genomen die op de vliegbasis Bagram waren achtergelaten. 

Milley erkende dat de terreurdreiging voor de VS is toegenomen sinds de terugtrekking van de VS. En dankzij Biden blijft de zuidelijke grens van de VS met Mexico open voor iedereen. Krachten van de jihad wereldwijd hebben een ongekende tegenwind gekregen van de Amerikaanse nederlaag. Hamas, Iran en anderen haastten zich om de Taliban te omhelzen.

Het beleid van Biden gaf de Amerikaanse grootmachten ook aangemoedigde rivalen China en Rusland. Ze reageerden op de vernedering van Amerika door Iran op te nemen in de Shanghai Cooperation Organization. Amerikaanse bondgenoten zijn woedend en gealarmeerd als ze de ineenstorting van de Amerikaanse geloofwaardigheid en strategische rationaliteit zien.

En dit brengt ons bij Bennetts ontmoeting met Biden aanstaande donderdag.

Het besluit van Biden om bij Afghanistan te blijven, laat zien dat als hij eenmaal een besluit heeft genomen over iets, Biden niet bereid is te luisteren naar tegenargumenten. En de enige andere belangrijke positie die Biden in de loop der jaren consequent heeft ingenomen, is zijn standpunt over Iran.

Terwijl Biden 15 jaar lang een uitgesproken criticus was van de oorlog in Afghanistan en een snelle terugtrekking van de VS eiste, behoort Biden sinds de Islamitische Revolutie in Iran in 1979 tot de meest trouwe aanhangers van het regime in Washington. Bidens beleid ten aanzien van de ayatollahs in Teheran is de afgelopen 42 jaar een verzoening geweest, zelfs toen hij alleen stond over de kwestie.

Als voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken in 2001 reageerde Biden bijvoorbeeld op de aanslagen van 11 september op de VS door de regering-Bush op te roepen Iran 100 miljoen dollar aan buitenlandse hulp te geven.

Deze week werd gemeld dat voorafgaand aan Bennetts bezoek aan Biden aanstaande donderdag, regeringsfunctionarissen hem hopen te overtuigen dat, gezien het mislukken van de nucleaire besprekingen in Wenen, de tijd is gekomen voor de VS en Israël om gezamenlijk de nucleaire installaties van Iran aan te vallen. Als Biden niet ondoordringbaar was voor redenering, had Israëls argument misschien een kans gehad. In 1983 reageerde Ronald Reagan immers op de Hezbollah-bombardementen op de marinierskazerne in Beiroet door Grenada binnen te vallen.

Maar zoals Biden maandag liet zien, en woensdag in een interview met ABC ’s George Stephanopoulos, zal hij zijn keuzes of posities niet heroverwegen, zelfs niet nadat ze zijn mislukt. Aangezien Biden alle kritiek op zijn persoonlijk falen in Afghanistan verwerpt, is er in feite geen kans dat hij zijn beleid van 42 jaar ten aanzien van Iran zal heroverwegen. Bovendien wordt zijn Iran-beleid, in tegenstelling tot zijn beleid ten aanzien van Afghanistan, nu gedeeld door de Amerikaanse inlichtingendiensten en het leger, het establishment in Washington en de Democratische Partij.

Of Bennett de reis beter kan uitstellen tot de rook begint te bedaren, valt nog te bezien. Maar wat duidelijk genoeg is, is dat met Iran dat naar de nucleaire finish sprint en de geloofwaardigheid van de VS in een staat van ongekende ineenstorting, als Israël wil voorkomen dat Iran militaire nucleaire capaciteiten verwerft, Biden geen man is om te zien.

Bronnen:

 • naar een artikel van Caroline B. Glick “Joe Biden’s catastrophic judgment” van 20 augustus 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Het catastrofale oordeel van Joe Biden omtrent Afghanistan

 1. “Het grote gelijk van Joe Biden”.

  Dat Biden deze hele mislukte operatie wilde beeindigen is één…….de manier waarop toont zijn ‘succes’ als totaal mislukte leider!

  Je kan van een incapabele opa nu eenmaal géén succesvolle president maken….

  Deze demente president is een catastrophe en samen met hem zijn EU bondgenoten zoals v.d. Leyen en BZ tsar Borrell die ‘miraculeus van het toneel zijn verdwenen en tot nu toe nog geen pieps gegeven hebben over het menselijk drama aldaar.

  De altijd vocale dames van de vrouwenbewegingen, de obsessieve mensenorganisaties en de miljoenen Moslims in het westen die hun zin voor protest verloren lijken te hebben nu Israel er niet bij betrokken is.

  Deze hypocriete ‘mensenrechten’ groeperingen, altijd haantje de voorste om Israel te veroordelen over haar imaginaire””misdrijven””, is nu goed door de mand gevallen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.