Hamas heeft naar verluidt genoeg geld verstopt waarmee de Gazastrook kan weder opgebouwd worden

Het toonaangevende Duitse dagblad Die Welt heeft een uiteenzetting gepubliceerd over de geheime buitenlandse investeringsportefeuille van Hamas. 

Volgens documenten die de krant van westerse inlichtingenbronnen heeft verkregen, heeft de door de VS aangewezen terreurgroep belangen in zo’n 40 internationale bedrijven in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met een geschatte waarde van meer dan $ 500 miljoen.

“Jarenlang waren er geruchten over een dergelijke portefeuille, die nu lijken te worden bevestigd door informatie die op een Hamas-computer is gevonden”, merkte Clemens Wergin, hoofdcorrespondent van Die Weltop Twitter op: “De balans bevat ook gecodeerde referenties van ongeveer 49 miljoen Amerikaanse dollar die van de portefeuille naar de schatkist van Hamas gingen, waarvan naar schatting 40% naar militaire/terreuruitgaven ging.”

Volgens Israëlische gegevens is deze 49 miljoen dollar alleen al genoeg om 1.405 huizen, 310 medische klinieken, 114 moskeeën of 98 scholen in de Gazastrook te bouwen.

Dit zou, onnodig te zeggen, een grote bijdrage leveren aan de wederopbouw van de enclave in de nasleep van het 11-daagse door Hamas geïnitieerde conflict met Israël in mei. Meer in het algemeen zou de vermeende 500 miljoen dollar die Hamas heeft weggestopt voldoende zijn om, volgens de Wereldbank, alle fysieke schade die tijdens de oorlog is opgelopen te herstellen en de daaruit voortvloeiende economische verliezen goed te maken.

Toch is het verhaal van Hamas’ schijnbare buitenlandse beleggingsportefeuille – waarvan de waarde nagenoeg gelijk is aan de netto waarde van koningin Elizabeth – werd pas opgepikt door twee Engels-talige media outlets . Dit, hoewel CNN, The New York Times, The Washington Post en andere spraakmakende media sinds het staakt-het-vuren van 21 mei meer dan 80 artikelen hebben gepubliceerd over de toekomstige wederopbouw van Gaza.

Al die tijd krijgt Israël vaker wel dan niet de schuld van het gebrek aan vooruitgang bij het smeden van een langdurige wapenstilstand waarmee het door Hamas geregeerde gebied kan worden hersteld. Wat onvermeld blijft, is dat de terreurgroep in feite in de eerste plaats schuldig is aan haar eis dat zij toegang krijgt tot tientallen miljoenen dollars in Qatarese contanten zonder enige garantie te geven dat het geld daadwerkelijk zal worden gebruikt voor humanitaire of civiele doeleinden.

In het bijzonder suggereren Israëlische mediaberichten dat Hamas weigert het geld via overschrijving te accepteren, in plaats daarvan erop aan te dringen dat het geld blijft worden overgemaakt in met contant geld gevulde koffers. Van hun kant dringen Israël en de Palestijnse Autoriteit er redelijkerwijs op aan dat de fondsen aan strikt toezicht worden onderworpen, zodat ze niet door Hamas worden gebruikt voor terroristische activiteiten.

“We werken ook aan een oplossing die humanitaire hulp aan de inwoners van Gaza mogelijk maakt, maar zonder koffers vol dollars”, benadrukte de Israëlische premier Naftali Bennett  vorige maand. Echter, de heersers van Gaza hebben naar verluidt via Egyptische tussenpersonen overgebracht dat als Jeruzalem en Ramallah niet toetreden tot zijn absurde toestand, het een nieuwe ronde van geweld tegen de Joodse staat zal ontketenen.

Op 12 augustus  citeerde het aan Hamas gelieerde persbureau Safa een “geïnformeerde bron” die zei dat in Gaza gevestigde terreurgroepen “op weg zijn naar een escalatie” met Israël over de kwestie. De dreigementen namen zaterdag toe, toen Hamas-woordvoerder Hazem Qassem waarschuwde voor een “explosie op elk moment”. De al-Nasser Salah al-Din Brigades, een grote terreurfactie die  deelnam aan het recente conflict , zei dat de organisaties “de vijand niet meer tijd zullen geven”.

Maandagmiddag hebben de terroristische groeperingen hun dreigementen omgezet in daden toen de eerste raket vanuit Gaza op Israël werd afgevuurd sinds het staakt-het-vuren van 21 mei. Het Iron Dome-raketafweersysteem onderschepte het projectiel, dat sirenes aanzette in de stad Sderot en in de omliggende Joodse gemeenschappen. De aanval, die door geen enkele factie onmiddellijk werd opgeëist, vond plaats toen de terreurgroepen van Gaza bijeen zouden komen om “belangrijke nationale kwesties” te bespreken.

Artikelen in op Hamas afgestemde media , evenals  verklaringen op de website van de  terreurgroep , hebben consequent gewezen op de vertraging in de ontvangst van Qatarese contanten als de belangrijkste reden voor aanhoudende spanningen.

Qatar gezant brengt via Israël drie koffers met cash 15 miljoen dollar over naar Hamas in Gaza:

Buitenlandse nieuwszenders hebben echter bijna volledig de eis van Hamas genegeerd om koffers vol contant geld te ontvangen in ruil voor tijdelijke rust – zelfs toen Die Welt ontdekte dat het rijk genoeg is om Gaza op eigen kracht te herbouwen. 

Een bericht van Associated Press over het raketvuur van maandag, dat werd herdrukt door The Washington Post en ABC News , verdoezelde bijvoorbeeld de kwestie volledig. Daarentegen koppelde de AP de aanval aan botsingen van deze week tussen Palestijnse terroristen en Israëlische veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever.

“Het [de raket] kwam uren nadat Israëlische troepen in botsing kwamen met Palestijnse gewapende mannen tijdens een nachtelijke arrestatie-aanval op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij vier Palestijnen omkwamen in een van de dodelijkste veldslagen in het gebied in jaren”, luidde een zin in het artikel. .

Zoals gebruikelijk was tijdens het conflict in mei, geven de AP en andere publicaties opnieuw de schuld aan Israël voor een escalatie waar Palestijnse terroristische groeperingen al weken voor waarschuwen. 

Inderdaad, Hamas lijkt klaar om meer onschuldige levens op te offeren als het geen koude harde contanten in handen krijgt – zelfs als het op een grotesk groot nestei zit dat de omstandigheden van gewone Gazanen enorm zou kunnen verbeteren.

Plaatje hieronder: tegenover de armoede in Gaza staan er ongeveer 600 Gazaanse miljonairs in de Strook tegenover waaronder ook Hamasleider Ismail Haniyeh die zich jarenlang hebben verrrijkt via de smokkeltunnels en het achterover drukken van miljoenen dollars afkomstig van de UNRWA en andere Europese hulpfondsen:

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “As Media Berate Israel, Hamas Reportedly Hiding Enough Funds to Rebuild Gaza Strip” van 17 augustus 2021 op de site van Honest Reporting
  • naar een artikel van Clemens Wergin “Das geheime Investment-Portfolio der Hamas” van 10 augustus 2021 op de site van Die Welt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.