Geen militaire bewaking meer voor Joodse gemeenschap aan de vooravond van Joods nieuwjaar

Het politiekantoor in de Quinten Matsijslei te Antwerpen te midden van de Joodse gemeenschap. Het kantoor in kwestie werkt enkel op afspraak. Nou.. euh?

“De kogel is door de kerk”, of moeten we zeggen “de kogel is door de synagoge”? Geen soldaten meer in het straatbeeld van Antwerpen. Soldaten worden vervangen door “begrip” van politici, voor wat dat waard is. En dat aan de vooravond van Rosh Hashana, het Joodse Nieuwjaar dat dit jaar op 7 september begint.

Terwijl overal in de wereld het eeuwenoude monster van het antisemitisme weer de kop opsteekt en meer waakzaamheid en beveiliging noodzakelijk wordt om de lokale Joodse gemeenschappen te beschermen, heeft de federale regering definitief besloten om per 1 september de militaire bewaking af te schaffen.

In plaats van fysieke bewaking heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (Christen-Democratisch en Vlaams -partij aka CD&V) besloten om die bewaking te vervangen door “algemeen begrip” te tonen voor het toenemende onveiligheidsgevoel van haar Joodse onderdanen en medeburgers.

De soldaten blijven niet langer op straat, de federale politie noch de Dienst Algemene Beveiliging (DAB) zullen de bewakingsopdracht overnemen en er komt geen extra budget voor de lokale politie noch voor de inzet van privébewakingsfirma’s die de joodse instellingen zelf zouden inschakelen.

De bal ligt nu in het kamp van het gemeentebestuur en de burgemeester van ’t Stad. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei hierover in Het Laatste Nieuws:

Als de minister haar verantwoordelijkheid niet neemt, zullen wij dat wel doen. Met dank aan de voortreffelijke werking van de politiezone Antwerpen en met de veiligheid van de Antwerpenaren voor ogen. De volgende dagen bestudeer ik samen met de korpsleiding hoe we dit kunnen opvangen. Maar dit is wel woordbreuk van de minister.

De extra bewaking volgde op de terreuraanslag op het Joods museum te Brussel van 24 mei 2014 toen een Syriëstrijder, de 29-jarige Fransman Mehdi Nemmouche uit Roubaix, koelbloedig vier mensen executeerde waaronder een Israëlisch echtpaar Mira (53 jr.) en Emmanuel Riva (54 jr.), inwoners van de Israëlische grootstad Tel Aviv.

minister Avigdor Lieberman

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA) gaf daarop de volgende persverklaring uit, bij monde van toenmalig minister Avigdor Lieberman (plaatje rechts):

“De terreuraanslag in het Joods Museum te Brussel, waarbij vier onschuldige mensen werden vermoord, is het resultaat van anti-Israëlische en antisemitische opruiing tot haat, uitgedrukt, onder anderen, in de oproep tot een boycot van Israël en van Israëlische producten, evenals in anti-Israëlische activiteit in internationale forums en de adoptie van een automatische, eenzijdige anti-Israël positie. 

In de loop van de geschiedenis heeft het antisemitisme vele gedaanten aangenomen, maar de basis ervan is altijd dezelfde gebleven: haat jegens de Joden enkel omdat ze Joden zijn, waar ze ook mogen wonen – of dat nu in Jeruzalem is, in Ariel, in Hebron, in Brussel of op de planeet Mars.

Vandaar dat de zogenoemde “pro-Palestijnse” activiteit, die net zoals in die duistere dagen, oproepen tot een boycot van “Joodse handelswaren” en rechtstreeks gericht is tegen de enige democratie in het Midden-Oosten, eenvoudig en puur antisemitisme is, en geen deel is van een gewettigd politiek debat over een territoriaal geschil, zoals deze in vele delen van de wereld worden aangetroffen.

De recente antisemitische gebeurtenissen in Kansas, in Toulouse en deze avond te Brussel, bevatten een krachtig, fel flikkerend waarschuwingslicht voor al diegenen die, al dan niet bewust, deelnemen aan deze opruiing tot haat wanneer, van tijd tot tijd en telkens opnieuw, zij zich haasten om Israël te veroordelen en het bouwen van een huis voor een Joodse familie in het land van onze voorouders, vergelijken met de afschuwelijke en moorddadige terreurdaden door wreedaardige antisemieten en terroristen in Gaza of in Brussel.”

“Motie van Wantrouwen”

Michael Freilich, N-VA Kamerlid en tevens boegbeeld van de Joodse gemeenschap reageerde scherp. “Op 30 juni antwoordde minister Verlinden op mijn vraag in de Kamer. Daarbij gaf ze aan dat de regering ‘kosten noch moeite zou besparen’ op dit vlak. Hoe je zoiets kan beloven en dan diametraal het tegenovergestelde doen, dat gaat er bij mij niet in.

Michael Freilich: “Dit is een motie van wantrouwen naar de ganse Joodse gemeenschap toe die hiermee een duidelijk signaal krijgt dat hun veiligheid geen prioriteit is voor de federale regering. Er waren de voorbije jaren verschillende aanslagen op Joodse doelen in ons land en in Europa, de situatie in het Midden-Oosten en Afghanistan doen niet vermoeden dat deze periode voorbij is. Ik roep de minister en de regering dan ook op om deze laakbare beslissing te herzien.

Alle regeringspartijen hebben in deze trouwens boter op het hoofd. Mijn resolutie in het parlement om de veiligheid van de Joodse gemeenschap ter harte te nemen werd verschillende keren weggestemd, een laatste keer nog op 15 juli jongstleden, dat doet pijn.

Bronnen:

 • naar een artikel van Guido Joris “Geen extra veiligheidsmaatregelen na terugtrekking soldaten uit Joodse buurt op 1 september” van 20 augustus 2021 op de site van Joods Actueel
 • naar een artikel van Philippe Truyts “Slag in gezicht joodse gemeenschap en Antwerpse politie”: Bart De Wever clasht met Annelies Verlinden nu ze elke federale steun voor beveiliging joodse wijk intrekt” van 20 augustus 2021 op de site van Het Laatste Nieuws

Een gedachte over “Geen militaire bewaking meer voor Joodse gemeenschap aan de vooravond van Joods nieuwjaar

 1. Bescherming van haar Joodse burgers is voor de federale Belgische regering géén prioriteit.

  En het nieuws is?

  De tekens staan duidelijk op de muren gekalkt…..”Juden Raus”!

  Wie het nu nog niet begrepen heeft die heeft écht str**t in zijn ogen!

  De poorten staan open voor duizenden Moslim vluchtelingen & hun families uit Syrie, “”palestina”” en binnenkort Afghanistan en daarna Irak!

  Voor die paar duizend Joden is er écht geen plaats meer!

  Kijk om je heen………Belgie heeft zijn keuze gemaakt!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.