Israël keurt Qatarese hulp aan Gaza goed na conflict in mei, zegt minister van Defensie Gantz

Wenen, 30 juni 2019. Een groep internationale burgers en activisten uit verschillende landen is een campagne gestart om de financiering van mondiaal terrorisme door de regering van Qatar te bestrijden [beeldbron: Suryaa]

Israël zei donderdag dat het met Qatar en de Verenigde Naties overeenstemming heeft bereikt over een mechanisme om hulp van de Golfstaat naar Gaza over te dragen, waardoor de vooruitzichten op hulp in de Palestijnse enclave worden vergroot nadat deze was verwoest in een Israël-Hamas-conflict.

De uitbetaling van hulp na de gevechten in mei is gedeeltelijk opgehouden door een geschil over Israëli’s dat al lang in handen is van Hamas en debat over hoe de islamistische groep kan worden belet toegang tot dergelijke fondsen te krijgen.

De Palestijnse terroristische groepering heeft beloofd het donorgeld niet aan te raken, dat naar voren is gekomen als een belangrijk punt in de door Egypte bemiddelde gesprekken na een wapenstilstand van 21 mei die grotendeels een einde maakte aan grensoverschrijdende vijandelijkheden.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz, die donderdag een deal aankondigde, zei dat hij contact had gehad met Qatar “om een ​​mechanisme op te zetten dat ervoor zorgt dat het geld terechtkomt bij mensen in nood, terwijl de veiligheidsbehoeften van Israël worden gehandhaafd.”

Volgens het nieuwe mechanisme zal de hulp van Qatar “door de VN rechtstreeks naar hun bankrekeningen worden overgemaakt aan honderdduizenden inwoners van Gaza, waarbij Israël toezicht houdt op de ontvangers”, zei Gantz in een verklaring.

Gantz voegde eraan toe dat Israël zijn “drukcampagne voor de terugkeer van de Israëlische soldaten en burgers die door Hamas worden gegijzeld” zal voortzetten.

Er was geen onmiddellijk commentaar van Hamas, dat de omstandigheden van de vier Israëli’s niet heeft beschreven: twee soldaten die tijdens een Gaza-oorlog in 2014 vermist zijn geraakt, en twee burgers die afzonderlijk de enclave zijn binnengeglipt.

Het Qatarese Comité voor de wederopbouw van de Gazastrook zei dat het een memorandum van overeenstemming met de VN heeft ondertekend om vanaf september $ 100 uit te delen aan elk van ongeveer 100.000 gezinnen.

Tijdens de gevechten in mei werden meer dan 4.000 huizen in Gaza verwoest of beschadigd, waarbij de verliezen door de Wereldbank op 380 miljoen dollar werden geschat. Egypte en Qatar hebben elk $ 500 miljoen toegezegd voor de wederopbouw van Gaza.

Minstens 250 Palestijnen en 13 in Israël werden gedood tijdens de gevechten in mei, waarbij militanten uit Gaza raketten afvuurden op Israëlische steden en Israël luchtaanvallen uitvoerde over de kustenclave.

Hamasleider Ismail Haniyeh is tevreden dat het geld weer uit Qatar weer de Gazastrook,gaat binnenvloeien.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael Approves Qatari Aid to Gaza After May Conflict, Defense Minister Gantz Says” van 19 augustus 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.