Explosies in Syrië na Israëlische luchtaanvallen op wapendepots van Hezbollah

Syrische luchtverdediging werd geactiveerd tegen Israëlische raketaanvallen op locaties in de buurt van Damascus en Homs, meldden Syrische staatsmedia eind donderdag, daarbij verwijzend naar een militaire bron.

Luide explosies deden de Syrische hoofdstad schudden tijdens de gerapporteerde luchtaanvallen, twee dagen nadat het Israëlische leger naar verluidt dubbele raketaanvallen had uitgevoerd op een Syrische legerbasis en een buitenpost die wordt gecontroleerd door de Libanese terreurgroep Hezbollah.

Een militaire bron vertelde het officiële Syrische persbureau SANA dat de meeste door Israël afgevuurde raketten waren onderschept door zijn luchtverdedigingssystemen.

De bron zei dat de raketten net na 23.00 uur uit de richting van Beiroet in buurland Libanon kwamen. Er waren geen directe berichten over eventuele slachtoffers. ‘De resultaten van de agressie worden onderzocht’, vertelde de bron aan SANA.

Er was geen onmiddellijk commentaar van Israël, dat afziet van het bevestigen van individuele aanvallen in Syrië. Het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), een in het VK gevestigde oorlogswaarnemer die banden heeft met de Syrische oppositie, beweerde dat de aanvallen waren gericht op wapendepots en militaire locaties van Hezbollah.

Damascus is in het verleden beschuldigd van het opblazen van het succes van zijn luchtverdedigingssystemen, terwijl het Observatorium is beschuldigd van het opblazen van de schade veroorzaakt door vermeende Israëlische aanvallen.

Inwoners van Damascus meldden dat ze minstens vijf luide explosies hoorden die appartementsgebouwen gedurende een tijdspanne van 15 minuten deden schudden. De raketten leken te zijn afgevuurd vanuit Libanon, waardoor de inwoners werden geschud die ze door de lucht hoorden schieten voordat ze doelen in Syrië raakten. Ontploffingen waren te horen in video’s die door SANA werden verspreid, waarop te zien was wat leek op raketten die door de lucht vlogen.

Israël heeft in de loop der jaren honderden aanvallen uitgevoerd op aan Iran gelieerde doelen in Syrië en op Syrische militaire installaties in gevallen waarin ze werden gebruikt om Israël of Israëlische troepen aan te vallen. Israël vreest een Iraanse verschansing aan zijn noordelijke grens en heeft herhaaldelijk met Iran verbonden faciliteiten en wapenkonvooien getroffen die bestemd zijn voor Hezbollah.

Volgens een pro-oppositie Syrische bron in de Golanhoogten, het kantoor van de 90e Brigade commandant, Brig. Gen. Hussein Hamoush, in de buurt van de stad Khader, was een van de doelen van de dinsdagnachtstaking, die Syrië de schuld gaf van Israël. Het tweede doelwit zou een buitenpost van Hezbollah in het gebied zijn.

Bronnen:

  • naar een artikel van Judah Ari Gross “Explosions rock Syria in alleged Israeli airstrikes on Hezbollah arms depots” van 19 augustus 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Elad Benari “Syrian media reports Israeli air strike near Damascus” van 19 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelNew Israeli attacks | Several missiles hit warehouses and military positions of Lebanese Hezbollah in Rif Dimashq” van 19 augustus 2021 op de site van The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.