De Poolse Holocaust restitutiewet is een onrecht

Parade van de Poolse Holy Cross Mountains Brigade (Świętokrzyska Brigade) kort na de bevrijding in 1945. Polen bracht onlangs hulde aan deze Partizanengroep, een ondergrondse strijdmacht die tijdens WOII collaboreerde samenwerkte met nazi-strijdkrachten in hun strijd tegen de communisten [beeldbron: Wyborcza]

Vóór de Holocaust telde Polen meer dan drie miljoen joden en was het een van de grootste joodse gemeenschappen ter wereld. De meerderheid van de Joodse Polen werd echter vermoord in getto’s, vernietigingskampen en concentratiekampen in het door Duitsland bezette Polen – inclusief Auschwitz-Birkenau, het grootste van de Duitse nazi-concentratiekampen.

De Poolse president Andrzej Duda bracht schande over zijn land en riep pijnlijke herinneringen op bij de afstammelingen van de Joden die in Polen omkwamen toen hij besloot een controversiële wet te ondertekenen die een verjaringstermijn van 30 jaar op restitutieclaims voor eigendommen die in beslag waren genomen door de nazi’s en vervolgens werd aangeslagen door het communistische regime van Polen.

Hoewel Joden niet specifiek worden genoemd, maakt de wet het vrijwel onmogelijk voor alle voormalige Poolse eigenaren van onroerend goed om verhaal te halen voor onroerend goed dat illegaal in beslag is genomen tijdens het communistische tijdperk – inclusief alle joodse eigenaren van onroerend goed die door de nazi’s van hun bezittingen zijn beroofd.

Duda bezwoer dat zijn land geen restitutie zou betalen aan overlevenden van de Holocaust voor Duitse misdaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog op zijn grondgebied tegen hen zijn begaan. Dit besluit g heeft geleid tot een ernstige crisis tussen Israël en Polen, die eerder een sterke relatie hadden gehad, waarbij Warschau een van de trouwe bondgenoten van Jeruzalem in de Europese Unie was.

In plaats van te proberen de plooien glad te strijken en de veren in evenwicht te houden, is de reactie van Israël, geleid door minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, terecht krachtig en onvermurwbaar geweest.

Lapid verwierp de ‘wetten die bedoeld waren om de herinnering aan de Holocaust en het Joodse volk te schaden’, beschuldigde Lapid de Polen van doelgericht antisemitisch gedrag. ‘De dagen dat Polen Joodse mensen pijn doen zonder een reactie te geven, zijn voorbij en zullen niet terugkeren’, waarschuwde Lapid zaterdag.

“Vandaag de dag hebben de Joden hun eigen trotse en sterke staat. We zijn niet bang voor antisemitische dreigementen en zijn niet van plan met onze ogen te knipperen voor het beschamende gedrag van de antidemocratische Poolse regering.”

Lapid ging verder dan woorden en kondigde aan dat de afgezant van Israël in Polen, Tal Ben-Ari Yaalon, zou worden teruggeroepen voor overleg en dat Jeruzalem in de nabije toekomst de kandidaat-ambassadeur Yacov Livne niet naar Warschau zou sturen.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki verwierp Israëlische beschuldigingen van antisemitisme over de wet. ‘Niemand die de waarheid over de Holocaust en het lijden van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog kent, kan instemmen met een dergelijke manier van politiek bedrijven’, zei hij in een Facebook-bericht.

De weigering van Polen om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn rol in de Holocaust is zijn achilleshiel. Terwijl de meeste post-communistische landen hebben geprobeerd historische fouten recht te zetten en de kwestie van gestolen Joodse eigendommen uit het Holocaust-tijdperk aan te pakken, is Polen achtergebleven door te beweren dat het de Duitsers waren, en niet de Polen, die verantwoordelijk waren voor de wreedheden tegen de Joden in de Holocaust.

In feite heeft Polen in 2017 een wet aangenomen die het illegaal maakt om Polen of het Poolse volk te beschuldigen van verantwoordelijkheid voor de Tweede Wereldoorlog of de Holocaust. Veel Israëlische functionarissen veroordeelden de wet, waaronder de toenmalige president Reuven Rivlin, die zei dat Polen en de Polen “een hand hadden in de uitroeiing” van Joden in de Holocaust.

Het aannemen van het Poolse wetsvoorstel heeft niet alleen Israël in de war gebracht. De VS staan ​​achter de Joodse staat, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat Polen een manier moet vinden om slachtoffers van de Holocaust op rechtvaardige wijze te compenseren voor eigendommen die van hen zijn geconfisqueerd.

‘We betreuren de goedkeuring van deze amendementen ten zeerste’, zei Blinken, terwijl hij er bij de Poolse regering op aandrong ‘om met vertegenwoordigers van de betrokken partijen te overleggen en een duidelijke, efficiënte en effectieve juridische procedure te ontwikkelen om vorderingen op grond van inbeslagname op te lossen en enige mate van gerechtigheid te bieden aan Slachtoffers.

“Bij het ontbreken van een dergelijke procedure zal deze wetgeving alle Poolse burgers wier eigendom onterecht is afgenomen, inclusief die van Poolse Joden die het slachtoffer waren van de Holocaust, schaden”, zei hij.

De kale poging van Polen om opnieuw onrecht toe te brengen aan de miljoenen doden in de Holocaust op zijn grondgebied, is ronduit schandalig. Zoals de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Hayat, deze week scherpzinnig zei: “Dit verhaal gaat absoluut niet over geld. Het gaat om geheugen en verantwoordelijkheid.

Bronnen:

  • naar een artikelPoland’s Holocaust restitution law is an injustice – editorial” van 18 augustus 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.