Polen wil Israël’s jaarlijkse schoolreisjes naar voormalige concentratiekampen ‘herbekijken’

Deelnemers aan de jaarlijkse ‘March of the Living’ dragen de Israëlische vlag om hun schouders gewikkeld terwijl ze langs de spoorlijn van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Oswiecim, Polen, 8 april 2013 lopen [beeldbron: Janek Skarzynski-AFP/Getty Images]

Te midden van een groeiende diplomatieke crisis tussen Israël en Polen, zei een hooggeplaatste Poolse diplomaat dat zijn regering de jaarlijkse schoolreisjes van Israël naar voormalige nazi-vernietigingskampen wil ‘herzien’.

‘Propaganda’ -reisjes

Paweł Jabłoński, vice-minister van Buitenlandse Zaken voor de rechts-nationalistische partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) noemde op maandag dergelijke schoolreisjes pure ‘propaganda’, meldde Gazeta Prawa.

Vóór de COVID-19-pandemie bezochten tienduizenden Israëlische jongeren jaarlijks voormalige vernietigingskampen in Polen als onderdeel van programma’s onder toezicht van het Israëlische ministerie van Onderwijs.

Israël en Polen hebben sinds dit weekend hun respectievelijke ambassadeurs teruggeroepen vanwege een nieuwe Poolse wet die de restitutie uit het Holocaust-tijdperk voor Joodse eigendommen effectief blokkeert.

Minister Paweł Jabłoński zei:

Deze propaganda, ook gebaseerd op haat jegens Polen, sijpelt door in de hoofden van jonge mensen in hun vroege schooljaren. We hebben te maken met verschillende soorten schoolreizen van Israël naar Polen. De manier waarop deze reizen plaatsvinden is duidelijk niet de juiste manier. We onderzoeken deze zaak en zullen passende beslissingen nemen.

De huidige ruzie volgt op een soortgelijke uitwisseling in 2018, toen Polen wetgeving aannam die het de Poolse natie de schuld gaf van nazi-misdaden. Critici, waaronder de Israëlische regering en Holocaust-geleerden, waren tegen de wet en waarschuwden dat deze het onderzoek en de discussie over de Holocaust zou beperken.

Poolse nationalisten hebben jarenlang geprobeerd oorlogsmisdaden door Polen en die gepleegd door de bezettende nazi-troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontwarren. Sommigen noemen het revisionisme dat de schuld wegneemt van Polen die met de nazi’s samenwerkten en joden vermoordden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Poland is ‘reviewing’ changes to Israel’s annual school trips to former concentration camps” van 16 augustus 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Polen wil Israël’s jaarlijkse schoolreisjes naar voormalige concentratiekampen ‘herbekijken’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.