Netanyahu: In 2013 bood John Kerry Israël aan om het ‘Afghanistan-model’ te implementeren in ‘Palestina’

De anti-Israëlische regering van de Amerikaanse Democratische Partij (2009-2017) met van links naar rechts: toenmalig president Barack Obama, zijn vice-president en huidig president Joe Biden (midden) en rechts toenmalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry [beeldbron: Getty]

Voormalig premier Benjamin Netanyahu weigerde een aanbod van de VS om het thans mislukte “Afghanistan-model” over te nemen en te vertrouwen op de soldaten en ordediensten van de Palestijnse Autoriteit voor veiligheid. Gelukkig is Israël hem toen niet gevolgd.

Oud-premier Netanyahu plaatste dit gisteren op zijn Facebookpagina:

Het Afghanistan-model

In 2013 werd ik benaderd door de Amerikaanse staatssecretaris John Kerry. Hij nodigde me uit voor een geheim bezoek aan Afghanistan om te zien hoe de Verenigde Staten een lokale militaire kracht creëerden die alleen tegen terrorisme kan staan.

De boodschap was duidelijk: het ′′Afghanistan Model′′ is het model dat de Verenigde Staten ook in de Palestijnse materie willen uitvoeren. Ik heb het aanbod beleefd geweigerd en in feite het idee goedgemaakt. Ik had toen ingeschat dat zodra de VS Afghanistan verlaten – alles in elkaar stort.

Zo is het tegenwoordig helaas gebeurd: een extremistisch Islamitisch regime heeft Afghanistan veroverd en zal er een terroristisch land van maken dat wereldvrede in gevaar zal brengen. Hetzelfde resultaat dat we krijgen als God verhoede dat we thuisland touwen aan de Palestijnen leveren.

De Palestijnen zullen geen ‘Singapore’ vestigen. Ze zullen een terroristische staat oprichten in Judea en Samaria, op korte afstand van de BJ Route, Tel Aviv, Kfar Saba en Netany. Hetzelfde verkeerde beleid dat we ook zagen over Iran. De internationale gemeenschap die een gevaarlijke overeenkomst heeft gesloten die Iran internationale training een arsenaal van nucleaire bommen zou hebben gegeven die ons wilden vernietigen.

Toen werd ik door onze vrienden gevraagd om te zwijgen. Acteer niet en vecht niet. Ik heb hier ook niet mee ingestemd. We hebben een mishandelingsbeleid geleid zowel op operationeel gebied als op politiek gebied en ik legde het uit.

Ik ging tegen de hele wereld in, ook tegen velen in Israël, en ik gaf een speech in het Amerikaanse Congres tegen deze gevaarlijke overeenkomst. De minister van Buitenlandse Zaken en premier Lapid hebben deze actie veroordeeld.

Uiteindelijk hebben we de Verenigde Staten ertoe gebracht om Iran zware economische sancties op te leggen en uit het nucleaire akkoord te komen. Zonder onze vastbesloten acties voor Iran zou er al lang geleden een arsenaal aan nucleaire bommen zijn geweest.

De conclusie is duidelijk: de juiste denklijn in mijn hoofd is dat we niet op anderen moeten vertrouwen om over onze veiligheid te waken, we moeten onszelf beschermen tegen elke bedreiging.

Vandaag doet de regering Lapid-Abbas-Bennet precies het tegenovergestelde – een manier die onze veiligheid en onze bestaan in gevaar brengt. Ze stemden in met een ′′no surprises′′ beleid tegen Iran, een gevaarlijk beleid dat de operationele actievrijheid van Israel beperkt. Ze gehoorzamen anderen en houden een daverende stilte in relatie tot Iran terwijl het naar de bom galoppeert.

Ze doen dat met volle en belachelijke steun van de kinderachtige media die proberen de tekorten van deze mislukte regering te verbergen, hoe hard ze ook hun best doen. Nul in vertrouwen. Nul in de staten. Nul in Corona. Een land zonder kapitein, een land in anarchie. Hoelang zwijgt de media in aanwezigheid van deze anarchie die elke dag alleen maar sterker wordt?

Premier Benjamin Netanyahu spreekt voor een gezamenlijke congresvergadering op Capitol Hill in Washington, dinsdag 3 maart 2015 (AP Photo/Andrew Harnik)

Bronnen:

  • naar een artikelNetanyahu: In 2013, John Kerry Offered Israel to Adopt ‘Afghanistan Model’ with PA” van 18 augustus 2021 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Netanyahu: In 2013 bood John Kerry Israël aan om het ‘Afghanistan-model’ te implementeren in ‘Palestina’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.