Expert terrorismebestrijding: ‘Taliban heeft allianties met islamitische krachten in Syrië’

Een vooraanstaande onderzoeker bij het International Institute for Counter-Terrorism Michael Barak zei dat het propagandagebabbel van Al-Qaeda dramatisch is toegenomen, samen met de Taliban-overname van Afghanistan.

Propagandaberichten door Al-Qaeda zijn de afgelopen weken dramatisch gestegen, in lijn met de overname van Afghanistan door Taliban-fundamentalistische troepen, heeft een Israëlische contraterroristische expert gewaarschuwd.

Michael Barak, een top-onderzoeker aan het Instituut voor Terrorismebestrijding in Herzliya, die cursussen geeft over terrorisme en islamitische radicale bewegingen, vertelde JNS dat de Taliban allianties heeft “met verschillende islamitische krachten in het Midden-Oosten, waaronder de afdeling van Al-Qaeda in Syrië.

Hij beschreef een “ernstige toename van het activiteitsniveau in de publicaties van Al-Qaeda” in de afgelopen weken, eraan toevoegend dat 12 informele instellingen zijn begonnen met het promoten van propaganda van de terreurorganisatie die verantwoordelijk was voor de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij Afghanistan in de eerste plaats terug. in 2001, na de aanslagen van 11 september.

All The Same

Veel van die propaganda is gericht op het aanmoedigen van aanvallen tegen de Verenigde Staten en Frankrijk, maar ook tegen Israël. “Al Qaida is in opkomst als gevolg van de gebeurtenissen in Afghanistan”, zei Barak. 

Brabosh.com: “Regel 1: terroristen liegen altijd tegen niet-moslims (taqiyya: liegen mag in het belang van islam); Regel 2: onderhandelen is compleet zinloos (zie Regel 1) en akkoorden afsluiten met terroristen zijn waardeloos, ze houden zich er nooit aan; Regel 3: alle islamitische jihadi’s zijn gewelddadig en hebben geen respect voor niet-moslims of andersdenkende; Regel 4: Hamas, Al Qaeda, ISIS, Taliban (en vele andere) pinnen zich vast op de Sharia, allen hebben ze gemeenschappelijk: homofobia, Jodenhaat, Israëlhaat, vrouwenhaat, lak aan mensenrechten en haat voor democratie. Tot slot moslim terroristen houden meer van de dood dan van het leven.

Ondanks de ontkenning door de Taliban van een alliantie met Al-Qaeda in Afghanistan, is deze bewering onjuist, voegde hij eraan toe, aangezien de Taliban zo’n 400 Al-Qaeda-agenten in het land huisvesten.

Barak richtte zijn aandacht op ISIS en zei dat de “capaciteiten van de organisatie worden gebagatelliseerd en onterecht. Het is niet verdwenen; het heeft gewoon andere tactieken aangenomen.” Hij voegde eraan toe: “Ik zie ISIS niet zwakker worden – integendeel, het wint aan kracht, vooral in Irak en Afrika.”

In Afghanistan, aan de andere kant, is de macht van ISIS afgenomen, deels als gevolg van de opkomst van zijn tegenstander, de Taliban, legde hij uit. In het Midden-Oosten is ISIS, na het verlies van zijn kalifaat in 2019, overgegaan op een guerrillaoorlog, met speciale aandacht voor Irak.

“Dit is de officiële regel, verklaard door wijlen ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi [die in 2019 werd gedood bij een Amerikaanse aanval in het noordwesten van Syrië] en gepromoot door ISIS-woordvoerders”, merkte Barak op. ‘Ze noemen het de ‘uitputtingsoorlog’. Ze zeggen dat dit hun patroon zal zijn totdat de omstandigheden evolueren, waardoor ze terug kunnen keren naar het middelpunt. ”

‘Economische uitputtingsslag’

In de guerrillastrijd van ISIS hebben agenten graanvelden en voedselopslagfaciliteiten in brand gestoken die verondersteld worden sjiitische gewapende organisaties in Irak te dienen. “Ze noemen dit de economische oorlog. ISIS raakt ook het elektriciteitsnet in Irak. Dit maakt allemaal deel uit van de economische uitputtingsslag’, zei Barak.

Hij schatte dat ISIS vandaag tussen de 12.000 en 14.000 strijders in Irak en Syrië heeft, een aantal dat hij als relatief hoog beschreef. In Irak onderhoudt ISIS de samenwerking met een aantal soennitische stammen, voegde hij eraan toe. 

In Syrië is ISIS zwakker geworden, maar het blijft actief in de buurt van de Iraakse grens met Syrië terwijl het probeert te infiltreren in Syrische steden – tot nu toe met beperkt succes. “Natuurlijk bouwt ISIS ook slaapcellen in Europa en stuurt ze soms naar Irak en Afrika”, zei Barak.

ISIS in de Egyptische Sinai

Op het Sinaï-schiereiland blijft het Egyptische leger worstelen om de aanwezigheid van ISIS te vernietigen, en de terreurorganisatie blijft daar zeer actief, waarbij regelmatig slachtoffers vallen onder Egyptische veiligheidstroepen in de noordelijke Sinaï.

In de afgelopen jaren heeft Israël toestemming gegeven voor de binnenkomst van grote Egyptische strijdkrachten in de Sinaï om ISIS te bestrijden, maar deze mobilisatie “is nog steeds niet succesvol geweest”, merkte Barak op. “Er wordt gesproken over het investeren van Saoedische fondsen in lokale bedoeïenen in de Sinaï om de rekruteringsinspanningen van ISIS te bestrijden.”

In Jordanië vormt een klein aantal ISIS-aanhangers een beperkte dreiging, hoewel Jordaanse veiligheidstroepen ze volgens Barak met succes bestrijden. Eind juli kondigden de Jordaanse veiligheidstroepen de arrestatie aan van vier vermoedelijke ISIS-leden die naar verluidt aanvallen hadden gepland op de Israëlische strijdkrachten aan de Jordaans-Israëlische grens.

Nigeriaanse soldaten houden een Boko Haram-vlag omhoog die ze in beslag hebben genomen in de onlangs heroverde stad Damasak, Nigeria, 18 maart 2015 [beeldbron: Reuters/Emmanuel Braun]

‘Opstand in Afrika zal toenemen’

Toch is Afrika het echte mondiale activiteitencentrum voor ISIS, aldus Barak. “ISIS neemt daar steeds meer territorium in, als een epidemie”, zei hij. “Dit gebeurt in staten die soevereiniteit missen, zoals Burkina Faso, Mozambique en Congo.”

Het neemt natuurlijke activa over, zoals goudreserves in Burkina Faso, en verkoopt het om een ​​deel van zijn activiteiten te verkopen, meldde Barak, eraan toevoegend dat ISIS de spot heeft gedreven met pogingen van Afrikaanse staten om een ​​coalitie tegen het land op te bouwen in zijn officiële wekelijkse publicatie, Al -Naba .

“Ik durf te wedden dat zolang er geen internationale strijd tegen het terrorisme is, de opstand van ISIS in Afrika zal toenemen”, waarschuwde Barak. Dit is met name het geval in Nigeria, waar ISIS al enkele gebieden in het noorden van het land controleert, en in Tsjaad.

ISIS is een snel lerende organisatie, zei Barak, en het merkte vanuit zijn kalifaatervaring op om soevereiniteit in fasen op te bouwen in plaats van zich te haasten om een ​​nieuwe staat uit te roepen.

“ISIS-agenten zeggen dat het kalifaat de facto bestaat”, zei Barak. “Ze adviseren aanhangers om naar gebieden te gaan die gecontroleerd worden door ISIS om de ‘juiste’ levensstijl te behouden, en ze zijn van plan om iedereen in de toekomst te verrassen. Ze citeren [opnames van tradities van de profeet Mohammed van de islam] om hun verhaal te ondersteunen, en geloven dat ze een goddelijke belofte achter zich hebben.”

Israël, van zijn kant, kan doorgaan met het verstrekken van inlichtingen aan zijn bondgenoten om ISIS-plots te bestrijden en te verstoren, bevestigde Barak.

De voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde in het verleden dat tientallen ISIS-aanvallen in Europa werden gedwarsboomd door Israëlische inlichtingentips.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yaakov Lapin “Counter-terrorism expert: ‘Taliban has alliances with Islamist forces in Syria’” van 18 augustus 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.