Vondsten uit de Byzantijnse periode opgegraven in centraal Israël

De wijnpers die werd onthuld in Ramat Hasharon [beeldbron: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority]

Een bijzondere opgraving van de Israel Antiquities Authority heeft al 1500 jaar geleden bewijs opgeleverd van menselijke activiteit in de regio Ramat Hasharon tijdens de Byzantijnse periode (324-638 na Chr.).

De opgraving werd ingegeven door de plannen van de gemeente Ramat Hasharon om een ​​nieuwe woonwijk te stichten ten zuiden van het Holiday Park, dat op de planning staat aan de rand van Tel Aviv.

De geschiedenis van Ramat Hasharon is veel ouder dan algemeen wordt aangenomen:

De opgraving heeft tijdens de Byzantijnse periode – ongeveer 1500 jaar geleden – bewijs van landbouw-industriële activiteit op de locatie blootgelegd“, verklaarde Dr. Yoav Arbel, de directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Autority (IAA).

We ontdekten onder andere een grote wijnpers geplaveid met mozaïek, evenals gepleisterde installaties en de fundamenten van een groot bouwwerk dat mogelijk als magazijn of zelfs als boerderij heeft gediend“, voegde hij eraan toe.

In de gebouwen en installaties vonden we veel fragmenten van voorraadpotten en kookpotten die blijkbaar werden gebruikt door arbeiders die hier op het land werkten. We hebben ook stenen vijzels en molenstenen teruggevonden die werden gebruikt om tarwe en gerst te malen en waarschijnlijk ook om kruiden en geneeskrachtige planten te pletten. De meeste stenen werktuigen zijn gemaakt van basalt uit de Golanhoogten en Galilea.

Een van de zeldzame en onverwachte vondsten die bij de opgraving zijn gevonden, is een gouden munt, geslagen in 638 of 639 na Chr. door de Byzantijnse keizer Heraclius. Aan de ene kant is de keizer afgebeeld met zijn twee zonen, en de keerzijde toont een kruis op de heuvel van Golgotha ​​waar, volgens de christelijke traditie, Jezus werd gekruisigd.

Een interessante toevoeging aan de munt is een inscriptie die is gekrast in het Grieks, en mogelijk ook in het Arabisch. Dit is waarschijnlijk de naam van de eigenaar van de munt, die het als zeer waardevol bezit heeft ‘gemarkeerd’.

Volgens dr. Robert Kool, hoofd van de afdeling Numismatiek van de Israel Antiquities Authority, “bevat de munt fascinerende gegevens over het verval van de Byzantijnse heerschappij in het land en hedendaagse historische gebeurtenissen, zoals de Perzische invasie en de opkomst van de islam, en verschaft informatie over christelijke en heidense symboliek en de lokale bevolking die hier woonde.

Een andere ongewone vondst is een bronzen ketting die werd gebruikt om een ​​kroonluchter met glazen lamphouders op te hangen. Kroonluchters van dit type zijn meestal te vinden in kerken. Installaties die op de locatie zijn gebouwd na de islamitische verovering in de zevende eeuw na Chr., omvatten een glasfabriek en een magazijn, waar vier enorme kruiken werden gevonden.

De potten, die in de vloer waren verzonken, werden blijkbaar gebruikt om graan en andere producten in op te slaan als voorzorgsmaatregel tegen ongedierte en vochtige omstandigheden. “In deze periode werkten er niet alleen mensen op het terrein, maar woonden er ook, omdat we de overblijfselen van huizen en twee grote bakovens ontdekten”, zegt Arbel.

Video: In Ramat Hasharon werden al 1500 jaar geleden bewijzen van agrarische en industriële activiteit onthuld

Het aardewerk uit deze periode omvat complete aardewerklampen voor verlichting en lokaal en geïmporteerd serviesgoed, waarvan sommige gedecoreerd. Op basis van de verzameling vondsten bleef de site bewoond tot de elfde eeuw na Chr.

Avi Gruber, burgemeester van Ramat Hasharon, zei: “Ik ben enthousiast over de vondsten en we zijn al begonnen samen te werken met de directeuren van het Neve Gan North-project om de huidige vondsten precies te integreren in de toekomstige buurt. Ik wil dat al onze bewoners met plezier kennismaken met het leven hier in de oudheid en in de middeleeuwen. Als we erfgoedgerelateerde evenementen plannen voor het komende eeuwfeest, opent dit een heel nieuw perspectief op hoe mensen ooit in dit deel van het land leefden.

Volgens Eli Eskozido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “De materiële overblijfselen van het culturele erfgoed die in onze opgravingen zijn blootgelegd, zijn eeuwenlang bewaard gebleven en behoren tot de belangrijkste nationale bezittingen. De Israel Antiquities Authority hecht veel belang aan het toegankelijk maken van de bevindingen voor het publiek, in samenwerking met lokale en internationale gemeenschappen.

Archeoloog Diego Barkan van het district Tel Aviv Israel Antiquities Authority, zei: “Dit is de eerste archeologische opgraving die ooit op de locatie is uitgevoerd, en slechts een deel ervan is eerder geïdentificeerd in een archeologisch veldonderzoek. De Israel Antiquities Authority ziet dit als een uitstekende gelegenheid om de oude overblijfselen te integreren in plannen voor het toekomstige stadspark.

Bronnen:

  • naar een artikelFinds from Byzantine period unearthed in central Israel” van 18 augustus 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.