Val van Kaboel is grootste vernedering voor Amerika en het Westen in decennia

Militaire hardware is opgeblazen en ambassadeauto’s, archiefkasten vol geheime documenten en zelfs nationale vlaggen zijn verbrand toen de Taliban Kaboel naderden. 

Choppers pendelen vluchtende diplomaten naar het vliegveld in scènes die doen denken aan de val van Saigon in 1975. Dit is de grootste vernedering voor Amerika en het Westen in vele decennia, waarbij onze regeringen overrompeld werden toen de Taliban doorheen Afghanistan raasden.

Er is hevig gevochten in plaatsen als Lashkar Gah, Kandahar en Ghazni, maar veel steden zijn gevallen met amper een schot toen de provinciegouverneurs van kant wisselden met hun milities die volgden. 

Het gedemoraliseerde Afghaanse leger zag de wind snel veranderen en heeft, met weinig loyaliteit aan een corrupte regering, vaak hun wapens laten vallen en weggesmeten. Sommigen, met name speciale troepen, hebben hard maar tevergeefs gevochten.

Deze scènes waren onvermijdelijk toen Joe Biden zijn onvoorwaardelijke terugtrekking aankondigde. Nog maar een maand geleden verklaarde hij – in wat de meest onrechtvaardige en naïeve verklaring ooit van een Amerikaanse president moet zijn geweest – dat de Taliban Kabul niet zouden binnentrekken en dat de Afghaanse veiligheidstroepen meer dan in staat waren om hen te verslaan.

Misschien was hij niet op de hoogte van de broze relatie tussen president Ghani en zijn gouverneurs in de provincies die meer loyaal zijn aan hun stammen dan aan Kabul. Welke loyaliteit er ook bestond, loste op zodra Amerika zijn steun introk.

We bevinden ons nu in de overgang van een gekozen – zij het zeer gebrekkige – regering naar een stel moorddadige schurken die gewoon binnenkwamen en controle eisten. 

Leden van de Taliban in het presidentieel paleis in Kabul nadat president Ashraf Ghani was gevlucht, 15 augustus 2021 (Foto: AP)

Ondanks de leugenachtige platitudes van woordvoerders van de Taliban zullen de achteruit gestelde Afghaanse mensen een onmiddellijke terugkeer zien naar de regelrechte wreedheid van de dagen van vóór 2001 – executie en amputatie voor het overtreden van de strikte sharia-code, vrouwen gestenigd tot de dood, meisjes verbannen van school, geïnstitutionaliseerde verkrachting en recreatieve moorden.

Afghanen zijn al begonnen te vluchten voor deze verschrikkingen en er zullen er nog veel meer volgen, met een favoriete route door Iran, Turkije in en verder naar Europa.

Wij lopen ook direct gevaar. Deze overwinning voor de Taliban is al verkondigd door overal jihadisten die erdoor geïnspireerd en aangemoedigd zullen worden. Degenen die denken dat de Taliban gebroken heeft met Al Qaida, kunnen nog een keer nadenken. 

In werkelijkheid is de relatie tussen de twee de afgelopen 20 jaar versterkt en verdiept. Ook de Islamitische Staat heeft nu een significante en groeiende aanwezigheid in Afghanistan. 

We zullen binnenkort jihadisten van over de hele wereld het land binnen zien stromen, net als vóór 9/11. Ze zullen stakingen tegen het Westen, inclusief Groot-Brittannië, trainen, organiseren en plannen.

Een van de grootste zorgen over een Taliban-overname is al lang het risico van verdere instabiliteit in Pakistan, met het potentieel van jihadisten om controle over hun kernwapens te krijgen. De vooruitzichten van dat nachtmerriescenario zijn alleen maar groter geworden.

Strategisch is de catastrofe minstens zo groot. De beslissing van Biden betekent dat het woord van Amerika voor niets zal worden gezien door regeringen over de hele wereld die we hadden gehoopt aan onze kant te winnen tegen de despoten in Peking en Moskou. Diezelfde despoten zullen concluderen dat Amerika zwakker is dan ze dachten en werken eraan om het uit te buiten.

Vrouwen van Afghanistan: Terug naar AF

Bronnen:

  • naar een artikel van Richard Kemp “Greatest humiliation for America and the West in decades” van 17 augustus 2021 op de site van de auteur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.