Talibanleiders gebruikten Twitter en WhatsApp om Kaboel te veroveren

Talibanleiders gebruikten Twitter en WhatsApp om propaganda te verspreiden en de controle over Kaboel te vestigen terwijl ze de Afghaanse hoofdstad dit weekend bestormden. 

Maandag tweette Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid dat de inwoners de Taliban verwelkomden en dat “de situatie in Kabul onder controle is “. De jihadistische groep gebruikte WhatsApp om een ​​soortgelijk bericht te verspreiden onder de inwoners van Kabul toen het de stad binnenkwam. 

De afgelopen dagen hebben Taliban-leiders WhatsApp-nummers verspreid die functionarissen of soldaten van het Afghaanse regime zouden kunnen bellen om over hun overgave te onderhandelen.

De Taliban zijn in de weken na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen door Biden door Afghanistan getrokken en hebben grote steden ingenomen met weinig weerstand. Het Pentagon heeft extra 1.000 soldaten naar Afghanistan gezonden om te helpen bij de evacuatie. Afghanen en Amerikanen zwermden naar Hamid Karzai de internationale luchthaven in Kabul. 

Ambtenaren van de Amerikaanse regering zeiden in juli dat ze verwachtten dat een Taliban-overname maanden zou duren. 

Geen Trump maar wel Taliban op Twitter

De Taliban gebruiken WhatsApp en Twitter al jaren om officiële verklaringen te delen, maar in de afgelopen week hebben ze het gebruik van de platforms geëscaleerd en WhatsApp gebruikt om nieuwe regels voor inwoners van Kabul aan te kondigen.

Op maandag tweette Mujahid een waarschuwing tegen plunderingen en ongeoorloofde intimidatie van Afghaanse functionarissen. De “klachtencommissie” van de Taliban plaatste WhatsApp-nummers voor inwoners van de stad om te bellen “als ze door iemand worden bedreigd” en zette ook een nooduitzendingssysteem op via de app.

Twitter en Facebook, eigenaar van WhatsApp, hebben ISIS-leden regelmatig van hun platforms verbannen. Maar de sites lijken de Taliban hun berichten zonder incidenten te laten uitzenden. 

Een woordvoerster van Twitter vertelde de Washington Free Beacon dat het “proactief inhoud verwijdert die in strijd is met ons beleid”. De woordvoerster linkte aan een beleid dat “haatdragend gedrag” verbiedt en een beleid dat “het bedreigen of promoten van terrorisme” verbiedt. 

De woordvoerster wilde niet zeggen of Twitter de Taliban als een terroristische organisatie beschouwt. Een Facebook-woordvoerder vertelde Free Beacon dat het actie zou ondernemen tegen accounts van gesanctioneerde groepen in Afghanistan, maar zou geen commentaar geven op specifieke gevallen.

Verschillende Taliban-woordvoerders hebben jarenlang Twitter-accounts onderhouden en tweeten regelmatig updates over onderhandelingen en regionale gevechten. De accounts posten vaak foto’s en video’s van frontlinies, die vervolgens worden gekopieerd en gedeeld door pro-Taliban-accounts. Slechts 15 procent van de Afghaanse bevolking heeft toegang tot internet.

Zowel Twitter als Facebook hebben voormalig president Donald Trump verwijderd na de rellen van 6 januari en hebben zijn account niet hersteld, onder vermelding van “aanzetten tot geweld”. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Santi Ruiz “Taliban Leaders Used Twitter and WhatsApp to Help Capture Kabul” van 16 augustus 2021 op de site van The Free Beacon
  • naar een artikel van Max Taylor “The Taliban on Twitter: How the Group Uses Social Media” van 24 juli 2019 op de site van Intelligence Fusion
  • naar een artikelMapping the advance of the Taliban in Afghanistan” van 17 augustus 2021 op de site van BBC News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.