Joodse organisaties vragen België om niet deel te nemen aan VN Conferentie ‘Durban IV’


De meeste grote westerse landen weigeren deel te nemen aan een VN-maskerade die heeft gediend als een echokamer voor antisemitisme. Wat gaat België dit jaar doen?

De Algemene Vergadering van de VN heeft in haar Resolutie A/RES/75/237 van 4 januari 2021, opgeroepen tot een nieuwe wereldconferentie tegen racisme op 22 september 2021, beter bekend als Durban IV.

Deze vervolgconferentie markeert de 20ste verjaardag van de beruchte Durban I-conferentie, die de plaats was geweest van alle antisemitische misstanden, onder het mom van een antiracismeconferentie.

Sinds die datum hebben landen over de hele wereld een concreet instrument ter beschikking om het wereldwijde antisemitisme aan de kaak te stellen, namelijk de weigering om deel te nemen aan de vervolgconferenties in Durban, die niet alleen nutteloos, maar ook extreem antisemitisch zijn gebleken.

Helaas heeft België er nog geen gebruik van gemaakt.

We zijn ons er terdege van bewust dat onze eerdere oproepen in deze kwestie niet zijn verwelkomd door onze regering, maar we vertrouwen erop dat deze vandaag zal worden gehoord, vooral in het licht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van antisemitisme in ons land.

Yohan Benizri, voorzitter van de CCOJB*, verklaarde:

We kennen en respecteren de zeer sterke multilateralistische positie van België, en zijn diplomatieke verbintenissen. Het gaat er niet om ze in twijfel te trekken, maar om te beseffen dat het aandringen op deelname aan deze maskerade onhoudbaar is. Vergissen is natuurlijk menselijk, maar volharden in fouten is des duivels. De eer van ons land staat op het spel, aangezien zijn geloofwaardigheid in de strijd tegen antisemitisme de afgelopen jaren, ook zeer recentelijk, sterk is aangetast.

  • De CCOJB, voluit Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique, is een Joodse organisatie die de meeste Franstalige joodse organisaties van België (Wallonië en Brussel) vertegenwoordigt. Nederlandstalige Joden in Vlaanderen worden vertegenwoordigd door het Forum der Joodse Organisaties (FJO)

Ook dit jaar hebben veel Europese landen, waaronder onze naaste buren Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar ook onder meer de Verenigde Staten en Canada het bij het rechte eind.

Vooral het Elysée [de zetel van het Franse parlement in Parijs] communiceerde hierover duidelijk:

Bezorgd over de geschiedenis van antisemitische uitspraken op de VN-conferentie over racisme, heeft de president van de republiek besloten dat Frankrijk niet zal deelnemen aan de vervolgconferentie die dit jaar zal worden gehouden.

Deze geallieerde en bevriende landen weigeren deel te nemen aan deze conferentie. Hoe zit het met ons land? De CCOJB stuurde vandaag een verzoek aan onze Minister van Buitenlandse Zaken voor België om niet deel te nemen aan deze conferentie.

Bronnen:

  • naar een artikelWhat is Durban IV, and why should countries refuse to attend?” van 24 mei 2021 op de site van UN Watch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.