Daraa, Syrië: Hoe ècht Palestijns lijden er uitziet; jammer dat dit de media helemaal niks kan schelen

Het Syrische leger heeft het gebied van Daraa al-Balad – met 40.000 inwoners – sinds juni belegerd. Daraa was waar de Syrische revolutie op 15 maart 2011 begon.

In 2018 stelde een Russische bemiddelingsovereenkomst de rebellen in staat enige macht te behouden, terwijl velen onder dwang naar Noord-Syrië werden gedeporteerd. Thans heeft Syrië die overeenkomst verbroken.

Ammar, een activist en journalist die in Daraa woont en vroeg zijn achternaam niet te gebruiken, zei dat de situatie voor burgers steeds wanhopiger werd. “Burgers zitten vast in het vluchtelingenkamp van Daraa al-Balad en Daraa”, zei hij via een versleuteld berichtenplatform. “Vanwege de aanwezigheid van regime-troepen en pro-Iraanse milities in de buurt van deze gebieden, worden tientallen families zo volledig belegerd dat ze hun huizen niet kunnen verlaten vanwege sluipschutters.”

“Deze belegerde buurten hebben ook geen toegang meer tot het enige medische punt dat werkte vanwege een kritiek gebrek aan medische benodigdheden”, zei hij. Ammar sprak over de internationale gemeenschap en riep op tot onmiddellijke actie om burgers te beschermen en “de militaire campagne van het [regime] te voorkomen”. “De sektarische milities belemmeren overeenkomsten in Zuid-Syrië en escaleren de militaire situatie drastisch”, zei hij.

Bakkerijen zijn noodgedwongen moeten sluiten bij gebrek aan meel. Er zijn geen medische corridors om de gewonden te behandelen.

Voor de wereld maakt het allemaal niks uit, want…

No Jews No News

Ook al is er een door de UNRWA gerund kamp in Deraa, waar duizenden Palestijnen wonen omdat ze geen betere plek konden vinden. Ze lijden doordat ze geen eten, geen medische hulp en geen water hebben. UNRWA zegt dat er ongeveer 30.000 Palestijnen in Zuid-Syrië zijn, gevangen tussen Syrische troepen, Russische invloed en de Iraanse wens om daar een militaire zone naast Israël te bouwen.

Maar de burgers van Daraa, en de Palestijnen daar, hebben een veel groter probleem: Israël heeft hier niets mee te maken. Dat is waarom de wereld ze negeert.

Dat is de reden waarom 99% van de artikelen uit de regio die “belegering” of “collectieve bestraffing” of “etnische zuivering” of “Palestijns lijden” noemen, niet over Daraa gaan.

De mensen van Daraa zouden in een oogwenk van plaats willen ruilen met Palestijnen in Gaza. Ze zouden graag op een plek zijn waar ze worden gewaarschuwd hun huizen te verlaten voordat ze worden gebombardeerd of neergeschoten. Ze zouden graag ergens zijn met ziekenhuizen en goed gevulde supermarkten en winkelcentra. Ze zouden graag onder een “beleg” staan ​​waar voedsel, elektronica en andere goederen worden geïmporteerd en geëxporteerd.

Daraa, Syrië ligt dichter bij Haifa dan Gaza. De honderden westerse journalisten in Israël zouden gemakkelijk Jordanië kunnen binnenrijden en in Daraa’s voetstappen treden, ze zouden vluchtelingen kunnen interviewen, ze zouden de misdaden tegen de menselijkheid kunnen publiceren.

NGO’s zouden rapporten kunnen uitbrengen met details over personen die verliezen hebben geleden. De media zouden dagelijks een telling van het aantal slachtoffers aan elke kant kunnen publiceren. Ze zouden artikelen kunnen hebben over Palestijnen die lijden onder Syrisch vuur.

Maar dat zal allemaal niet gebeuren. En de enige reden dat Gaza de media krijgt en Daraa niet, is omdat niemand de Joden de schuld kan geven van de onmenselijke belegering van Daraa.

Een man loopt langs verwoeste gebouwen versierd met Palestijnse vlaggen in het Palestijnse kamp Yarmuk, in het zuiden van Damascus (AFP)

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “What a siege, collective punishment, ethnic cleansing and Palestinian suffering really looks like. Too bad the media doesn’t care.” van 17 augustus 2021 op de blog van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.