Afghanistan: De val van Kaboel is een wake-up call voor Israël

Leden van de Taliban in het presidentieel paleis in Kabul nadat president Ashraf Ghani was gevlucht, 15 augustus 2021 (Foto: AP)

De overwinning van de Taliban tegen de VS vandaag en de Sovjet-Unie, zou een wake-up call moeten zijn voor het Israëlische veiligheidsinstituut om buiten de gebaande paden te gaan denken en ervoor te zorgen dat beelden van islamitische militanten die paraderen in overwinning niet worden gerepliceerd in Ramallah

Het is nog maar twee dagen geleden dat de inmiddels afgezette Afghaanse president Ashraf Ghani zijn land en de wereld verzekerde dat alles onder controle was.

Zijn verzekeringen volgden die van de Amerikaanse president Joe Biden, die zei dat “300.000 nationale troepen goed uitgerust zijn om het hoofd te bieden aan 75.000 Taliban-militanten”, waarbij inlichtingendiensten geen dreigende ineenstorting voorspellen”

De enige verrassing was niet dat Afghanistan viel voor de islamitische terreurgroep, maar hoe snel het gebeurde. Hoewel de evacuatie van Amerikaanse troepen en personeel nog twee weken zou duren, kozen de Taliban ervoor om niet te wachten.

Het is nog steeds onduidelijk hoe beide presidenten zo onwetend waren dat wat er gebeurde kon gebeuren. Biden beloofde dat ‘er geen omstandigheid zal zijn’ voor een herhaling van de beelden van de val van Saigon in april 1975, maar de scènes uit Kabul logenstraften die gelofte.

Links: Een Amerikaanse Chinook-helikopter vliegt over de Amerikaanse ambassade in Kabul, 15 augustus 2021; Rechts: Een CIA-officier helpt evacués een ladder op naar een Air America-helikopter die Saigon verlaat terwijl de stad viel, 29 april 1975 (Foto’s: AFP, Archief)

Net als bij Afghanistan vertrokken de VS uit Vietnam met achterlating van een verdeelde staat en miljoenen doden, waaronder duizenden gesneuvelde Amerikaanse soldaten. De komende maanden en jaren zullen een overvloed aan boeken te zien zijn die proberen uit te leggen waarom de VS en de rest van het Westen zo strategisch blind waren.

Hoe kon ’s werelds machtigste supermacht zich opnieuw laten verstrikken in een uitputtingsslag van twee decennia die ze uiteindelijk verloor?

Terwijl Afghanistan voor Amerikanen oceanen verwijderd is, bevindt Israël zich in een meer precaire positie. Met Hezbollah in het noorden en Hamas in het zuiden, zijn de Taliban slechts een paar grensovergangen verwijderd.

Er zijn mensen in de VS die bereid zijn bijna een half miljoen doden in Afghanistan en Irak te vergeten, evenals de $ 6,4 biljoen – een bedrag dat gelijk is aan het jaarlijkse BBP van Frankrijk – dat in rook opging.

Hoewel ze misschien beweren dat ‘een overeenkomst’ alles goed zal maken, heeft Israël zo’n optie niet. Iedereen die wil begrijpen wat er nu met Afghanistan zal gebeuren – en waarschijnlijk Irak in de nabije toekomst – zou de Gazastrook als een testcase moeten bekijken.

De beelden van Taliban-militanten die zegevierend door de straten van Kaboel marcheren, zullen de eetlust van hun volgelingen alleen maar opwekken, waar ze zich ook bevinden. Als ze erin slagen om ’s werelds machtigste natie op de knieën te krijgen, zouden alle anderen slechts een zetje moeten zijn.

Deze enorme geopolitieke verschuiving heeft rechtstreeks gevolgen voor Israël. De meeste Palestijnen hoeven de Hamas- of de sharia-wetgeving niet te steunen. Het enige dat nodig is, is één fanatieke fundamentalistische groep met grenzeloze vastberadenheid, ongeacht of de publieke steun of het gebrek daaraan.

Nu de Taliban de Sovjet-Unie en nu de VS hebben verslagen, is de impliciete conclusie dat zonder Israëls veiligheidscontrole Ramallah – de machtszetel op de Westelijke Jordaanoever voor de Palestijnse Autoriteit – veel sneller in handen van Hamas zal vallen dan Kabul.

Dit betekent niet dat Israël nu extreme maatregelen moet nemen, zoals de annexatie van de Westelijke Jordaanoever of het vergroten van de aanwezigheid van kolonisten, beide beslissingen die fataal zullen zijn, maar dat de veiligheidsinstelling van het land buiten de gebaande paden moet gaan denken.

Alle naties van het Westen leden volledige strategische blindheid voor de gevaren van de Taliban en Israël moet ervoor zorgen dat het deze ook niet te pakken krijgt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben-Dror Yemini “The fall of Kabul is warning sign for Israel” van 16 augustus 2021 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.