Vrouwen hebben mannelijke voogd nodig om te reizen, zegt Hamas-rechtbank in Gazastrook

Afghanistan: Een lid van de Taliban slaat vrouwen met een stok zodat ze op één lijn zouden aanschuiven aan het loket

Een door Hamas gerunde islamitische rechtbank in de Gazastrook heeft geoordeeld dat vrouwen de toestemming van een mannelijke voogd nodig hebben om te reizen, waardoor het verkeer in en uit het gebied dat is geblokkeerd door Israël en Egypte sinds de militante groep de macht greep verder wordt beperkt .

Het terugdraaien van de rechten van vrouwen zou kunnen leiden tot een terugslag in Gaza op een moment dat de Palestijnen van plan zijn later dit jaar verkiezingen te houden. Het zou ook de steun van Hamas onder zijn conservatieve basis kunnen versterken op een moment dat het kritiek krijgt over de levensomstandigheden in het gebied dat het sinds 2007 regeert.

De beslissing van de sharia-rechterlijke raad, die zondag is uitgevaardigd, zegt dat een ongehuwde vrouw niet mag reizen zonder de toestemming van haar ‘voogd’, die gewoonlijk verwijst naar haar vader of een ander ouder mannelijk familielid. Toestemming zou bij de rechtbank moeten worden geregistreerd, maar de man zou de vrouw niet moeten vergezellen op de reis.

De taal van de uitspraak impliceerde sterk dat een getrouwde vrouw niet zou kunnen reizen zonder de goedkeuring van haar man.

Het edict zei ook dat een man door zijn vader of grootvader zou kunnen worden verhinderd om te reizen als dit “ernstige schade” zou veroorzaken. Maar de man zou geen voorafgaande toestemming hoeven te vragen en het familielid zou een rechtszaak moeten aanspannen om te voorkomen dat hij reist.

De uitspraak lijkt op de zogenaamde voogdijwetten die lang bestonden in het ultraconservatieve Saoedi-Arabië, waar vrouwen werden behandeld als minderjarigen waarvoor de toestemming van een echtgenoot, vader of zelfs een zoon nodig was om een ​​paspoort aan te vragen en naar het buitenland te reizen. Het koninkrijk versoepelde die beperkingen in 2019.

Hassan al-Jojo, hoofd van de hoogste gerechtelijke raad, vertelde Associated Press dat de uitspraak evenwichtig was en in overeenstemming met de islamitische en burgerlijke wetten. Hij verwierp wat hij “kunstmatige en ongerechtvaardigde ruis” noemde op sociale media over het edict.

Hij rechtvaardigde de maatregel door te verwijzen naar gevallen uit het verleden waarin meisjes hadden gereisd zonder medeweten van hun ouders en mannen hun vrouwen en kinderen hadden achtergelaten zonder kostwinner.

De uitspraak leidde tot kritiek op sociale media, waar velen Hamas beschuldigden van het terugdraaien van vrouwenrechten, terwijl Saoedi-Arabië de beperkingen heeft versoepeld, onder meer door vrouwen toe te staan ​​auto te rijden. De Palestijnse Volkspartij, een kleine linkse groepering, riep Hamas op om het besluit terug te draaien.

Zainab al-Ghunaimi, een activist die een in Gaza gevestigde groep leidt die zich richt op vrouwenrechten, zei dat de uitspraak in strijd was met de Palestijnse basiswet, die gelijke rechten toekent aan volwassenen, en betekende dat de autoriteiten “achteruit gingen bij het beschermen van de mensenrechten”.

Ze merkte op dat dezelfde juridische instantie een vrouw toestaat om op 16-jarige leeftijd te trouwen en zelf reisdocumenten te krijgen.

Hamas heeft niet het soort harde interpretatie van de islamitische wet opgelegd dat wordt verdedigd door andere gewapende groepen, zoals de Islamitische Staat en de Taliban in Afghanistan. Maar het heeft beperkte stappen ondernomen om de conservatieve regels van het gebied te handhaven, waaronder het opleggen van een islamitische kledingvoorschrift aan vrouwelijke advocaten en middelbare scholieren.

Bronnen:

  • naar een artikelWomen need male guardian to travel, says Hamas court in Gaza Strip” van 15 februari 2021 op de site van The Guardian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.