Hamas feliciteert de Taliban voor zijn ‘overwinning op de Verenigde Staten’

Hamasleider Ismail Haniyeh had eerder in Doha, Qatar, een ontmoeting met een delegatie van de Taliban aangevoerd door moellah Abdul Ghani Barader na het conflict in mei tegen Israël

De terreurgroep Hamas prees op maandag de Taliban toen de islamitische beweging en militaire organisatie weer aan de macht kwamen in Afghanistan, de Verenigde Staten verdreven en zelfs Kabul veroverden na twee decennia van gevechten.

De regering-Biden doneerde op zaterdag 17 juli 2021 135 miljoen dollar aan de UNRWA, de hulporganisatie van de Verenigde Naties die zorg draagt voor de Palestijnen in Gaza, Judea & Samaria en elders in de buurlanden van Israël.

In een verklaring zei Hamas dat het “de Taliban-beweging en haar moedige leiderschap feliciteert met deze overwinning, die het hoogtepunt was van haar lange strijd van de afgelopen 20 jaar”, meldde het AFP.

De functionarissen wensten “het Afghaanse moslimvolk en zijn leiders succes bij het bereiken van eenheid, stabiliteit en welvaart.” Ze voegden eraan toe dat het bewijst dat “het verzet van de volkeren – waarvan ons strijdende Palestijnse volk de belangrijkste is – voorbestemd is voor de overwinning.”

In een bericht op Twitter laat op zondag schreef Hamas-lid van het politieke bureau Musa Abu Marzouk:

Vandaag hebben de Taliban gewonnen nadat ze werden beschuldigd van achterlijkheid en terrorisme. Nu is de Taliban slimmer en realistischer om samen met hen een oplossing te bereiken. De Taliban laten zich niet misleiden door de slogans van democratie en verkiezingen en valse beloften. Dit is een les voor alle onderdrukte volkeren.

De Taliban namen zondag de hoofdstad van het land, Kabul, binnen, betrokken het presidentiële paleis en verklaarden de overwinning op de Verenigde Staten, hun bondgenoten en aanverwante ‘ongelovigen’.

Bronnen:

  • naar een artikelHamas congratulates Taliban for ‘victory’ over America in Afghanistan” van 16 augustus 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas congratulates Taliban for ‘defeating’ US” van 16 augustus 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.