Ontmantel de Islamitische Republiek van Iran

Een zicht op de brug die loopt over de uitgedroogde rivier in Ahwaz, Iran, afbeelding via European Ahwazi Human Rights Organization

De afgelopen weken hebben er massale demonstraties plaatsgevonden in drie perifere provincies van Iran, bevolkt door niet-Perzische etnische groepen. De meest prominente is de door Arabieren bewoonde provincie Ahwaz, gelegen aan de oevers van de Perzische Golf. Er werden ook massademonstraties gehouden in de Koerdische en Azeri-regio’s in het noorden van het land.

De economische crisis in Iran heeft geleid tot een gebrek aan investeringen in onder meer waterinfrastructuur. De Perzische regio van Iran kampt al jaren met ernstige droogte. Om dat probleem aan te pakken, leidde het islamitische regime stromen van de provincie Ahwaz naar de Perzische regio. 

Dit resulteerde in duizenden koeien, schapen en geiten in Ahwaz die stierven van de dorst. Omdat die dieren de bron zijn van veel van hun levensonderhoud, beschouwen de mensen van Ahwaz het omleiden van water als diefstal.

Dit was niet de eerste vernedering die de mensen van Ahwaz naar verwachting zouden tolereren; het waterprobleem was gewoon de druppel die de emmer deed overlopen. De inwoners van Ahwaz lijden al jaren aan giftige vervuiling als gevolg van de uitstoot van dodelijke stoffen uit olie- en gasbronnen en raffinaderijen in het gebied. Alle olie- en gasvelden van Iran bevinden zich in de provincie, evenals oliehavens, die belangrijke milieuverontreinigende stoffen zijn.

De giftige stoffen die door de Iraanse olie- en gasindustrie worden uitgestoten, dringen de bodem in Ahwaz binnen en bezoedelen daardoor groenten en fruit die door de lokale bevolking worden gegeten. De gifstoffen sijpelen in het drinkwater en vergiftigen de wateren van de Golf en tasten de vissen aan die door de lokale bevolking worden geconsumeerd. Als gevolg van deze blootstelling aan giftige stoffen wordt een zeer groot deel van de baby’s in Ahwaz misvormd en met ernstige geboorteafwijkingen geboren.

Alsof dat nog niet genoeg was, zette het regime de Bushehr-kerncentrale in Ahwaz op. De lokale bevolking beweert dat hun provincie bewust zo is gekozen dat als er een ecologische ramp zou plaatsvinden als gevolg van een nucleair lek, zoals in Tsjernobyl, het de Arabische minderheid zou zijn – niet de Perzen – die door de ramp zou worden geschaad.

De Ahwazi’s hebben in het verleden demonstraties georganiseerd tegen het Iraanse regime, en de reactie was altijd hard en pijnlijk: uitgebreide arrestaties en executies, soms inclusief ophangingen aan kranen in de straten voor voorbijgangers:

De laatste golf van demonstraties begon als een protest tegen het probleem van water en dorst, maar ontwikkelde zich al snel tot een brede publieke eis voor de vrijlating van Ahwaz van de ‘Iraanse bezetting’.

Het is niet verwonderlijk dat de reactie van het regime hard was. Tot nu toe zijn er ongeveer 25 doden, ongeveer 370 gewonden en ongeveer 3.400 gevangenen. Deze aantallen zouden waarschijnlijk veel hoger zijn geweest als het regime niet had gevreesd dat een massamoord op burgers de druk op de regering-Biden zou vergroten om de sancties tegen het Iraanse regime te handhaven en te voorkomen dat het terugkeert naar de nucleaire deal.

Als antwoord op de eis van de Ahwazi’s om onafhankelijkheid, sloot het regime het internet in de provincie af. Mensen uit het gebied moeten nu gebeurtenissen in Ahwaz filmen en naar andere gebieden reizen om de beelden de wereld in te krijgen.

Gelijktijdig met het uitbreken van demonstraties in Ahwaz, braken demonstraties uit ter ondersteuning van de Koerdische en Azeri-regio’s in het noorden van Iran, evenals in Teheran, waar slogans als “Dood aan de dictator” en “Niet Gaza, niet Libanon, het geld voor Iraniërs” werden gezongen.

Het is belangrijk op te merken dat, ondanks wijdverbreide oppositie tegen het islamistische regime onder Iraniërs van Perzische afkomst, zij zich verzetten tegen de eis van etnische minderheden om zich terug te trekken uit Iran. 

Inderdaad, toen ik tijdens ontmoetingen met Perzisch-Iraanse ballingen de mogelijkheid ter sprake bracht dat Iran zou worden opgedeeld in etnische/nationale staten (Perzen, Arabieren, Baluchs, Koerden, Turkmenen, enz.), vergelijkbaar met wat er gebeurde in de USSR, Joegoslavië en Tsjechoslowakije , hun reactie was altijd volledig negatief. 

Ze streven ernaar de ayatollahs uit de macht te halen, en sommigen spreken zelfs over de terugkeer van de zoon van de sjah en de vernieuwing van de monarchie, maar ze steunen ondubbelzinnig het voortbestaan ​​van Iran in zijn huidige vorm, die de Perzische controle over de vele etnische minderheden van het land bestendigt.

Het is echter heel goed mogelijk dat Iran uiteenvalt in etnische staten. Deze mogelijkheid neemt gestaag toe als gevolg van de toenemende vraag van het publiek naar onafhankelijkheid onder de niet-Perzische minderheden die ongeveer de helft van de bevolking van het land uitmaken. De laatste tijd is er meer samenwerking waargenomen tussen verschillende oppositieorganisaties die het einde van het regime aan de horizon en zelfs de desintegratie van de staat voelen aankomen.

Beide doelen zijn haalbaar.

De desintegratie van Iran zou waarschijnlijk niet vreedzaam verlopen. Het zal waarschijnlijk meer op het Joegoslavische model lijken dan op het Sovjetmodel, al was het maar vanwege de onwil van de Perzische meerderheid om de olie, gas, water en andere natuurlijke hulpbronnen te verliezen die te vinden zijn op het grondgebied van niet-Perzische minderheden. De Perzische nationale waardigheid speelt ook een belangrijke rol bij het beheersen van niet-Perzische volkeren.

En toch zou de ineenstorting van het regime van de ayatollahs en het uiteenvallen van Iran een zegen zijn, niet alleen voor de tientallen miljoenen Iraniërs die bevrijd zullen worden van het juk van een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld, maar vooral voor de etnische en nationale minderheden van het land. 

Deze ontwikkeling zou ook een einde maken aan de Iraanse subversie in het Midden-Oosten en de daarmee gepaard gaande burgeroorlogen en interne instabiliteit die het heeft veroorzaakt. Het zou de internationale golf van terrorisme die Iran de afgelopen vier decennia heeft verspreid, kunnen elimineren, evenals de vervalsing, het witwassen van geld en de drugssmokkel waarmee het zich bezighoudt. De ineenstorting van het regime zou de veiligheid van het Midden-Oosten en de bredere internationale gemeenschap in grote mate kunnen waarborgen.

De internationale gemeenschap moet daarom de strijd van de etnische/nationale minderheden in Iran tegen het islamitische regime (evenals de strijd van de Perzische meerderheid tegen dit regime) en hun inspanningen om de Iraanse staat te ontmantelen krachtig steunen. 

President Biden moet onmiddellijk afzien van elk voornemen om terug te keren naar de nucleaire deal of sancties van het regime op te heffen, en in plaats daarvan aanzienlijke middelen investeren – openlijk en verborgen, civiel en militair – om de Iraanse minderheden te helpen zichzelf te bevrijden van de Perzische verstikking.

Bronnen:

 • naar een artikel van Dr. Mordechai Kedar “Dismantle the Islamic Republic” van 12 augustus 2021 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Dr. Mordechai Kedar “Dismantle Iran Now” van 4 augustus 2021 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

Een gedachte over “Ontmantel de Islamitische Republiek van Iran

 1. Biden moet afzien van zijn “deal” met de Ayatolla’s en het regime van hardlijners & moordzuchtige psychopaten.

  Hij moet….maar dom als hij is zal dit niet gebeuren.

  De hardleerse leiders in het Westen denken nog stééds dat ze het MO kunnen sturen zoals het hen past.

  De énigen die het regime kunnen breken zijn dappere Iraniers….en die moeten zo veel mogelijk moreel & financieel gesteund worden (niet militair) door het Westen en niet tegengewerkt zoals nu.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.