Zedelgem (Brugge) dat in 2018 monument plaatste voor Letse nazi-collaborateurs haalt dan toch weer bakzeil

Monument “Latvijas stāvstrops” (Letse bijenkorf) voor Letse collaborateurs met de nazi’s in Zedelgem (nabij Brugge). Het monument werd ingehuldigd op 23 september 2018 en staat op een nieuw plein op ongeveer drie kilometer van het voormalige POW-kamp Vloethemveld

De Belgische stad Zedelgem verwijdert van een plaatselijk plein de meeste verwijzingen naar een groep Letse soldaten die deel uitmaakten van de SS-troepen van nazi-Duitsland, na beschuldigingen dat het plein hen eerde.

Drie jaar geleden werd in Zedelgem ‘De Letse bijenkorf voor vrijheid’ ingehuldigd op het Brivibaplein. Het monument kwam er ter na­gedachtenis van de 12.000 Letten die tijdens de Tweede Wereldoorlog meevochten met de Duitsers tegen de Russen en in het krijgsgevangenkamp Vloethem­veld opgesloten zaten.

Enkele maanden geleden legde het tijdschrift Paris Match Belgique de link tussen die 12.000 en de Waffen SS, de politieke stoottroepen van de nazi’s. De Letten zouden zich in de oorlog mee schuldig ­gemaakt hebben aan misdaden tegen de menselijkheid en meegewerkt hebben aan de Joden­vervolging.

Na de oorlog werden ze gevangengenomen door de ­geallieerden en naar Zedelgem gebracht. Daardoor is de kwestie een heet hangijzer geworden in de kleine gemeente.

Op het Briviba-plein in Zedelgem, een stadje 70 mijl ten westen van Antwerpen, stond een standbeeld van en een plaquette over de ‘Letse Bijenkorf’, tere ere van honderden Letse krijgsgevangenen die collaboreerden met de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en kort nadien werden begraven in een krijgsgevangenenkamp in het dorp.

Ze maakten deel uit van de 15e en 19e Waffen Grenadier-divisies, die onder het bestuur van de nazi’s stonden. Leden van de gemeenteraad in Zedelgem steunden de herdenking van de soldaten die vastzaten in het krijgsgevangenenkamp en gaven het project groen licht in 2018.

Het zorgde voor controverse, grotendeels dankzij de berichtgeving door Lev Golnikin, een joodse journalist en auteur die over het onderwerp schreef in The Forward.

Het plein krijgt thans een nieuwe naam en de plaquette wordt verwijderd. Maar vanaf nu blijft het standbeeld staan. Volgens Annick Vermeulen, de burgemeester van Zedelgem, was elke overtreding onbedoeld.

Veel Letten bewonderen de ‘Bijenkorf’ voor hun inspanningen in de strijd tegen Rusland. De Letse hoofdstad Riga heeft zijn eigen Briviba-plein en veteranen van de lokale voormalige SS-eenheden houden jaarlijkse marsen door de stad. Protesten tegen de mars vinden ook jaarlijks plaats door de lokale bevolking die het ziet als een verheerlijking van oorlogsmisdadigers.

Een Letse collaborateur schopt de lichamen van joodse vrouwen en kinderen in een sloot na hun executie, 15 december 1942 [beeldbron: Yad Vashem]

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Lipshiz “After controversy, Belgian town square to remove references to Latvian Nazi collaborators” van 11 augustus 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Michel Bouffioux “Enquête exclusive : Des SS lettons commémorés en Flandre” van 20 mei 2021 op de site van Paris Match
  • een artikel op deze blogMonument voor Letse nazi-collaborateurs in Zedelgem (Brugge) in opspraak” van 25 juni 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.